MBO - Wat is écht? - Liefdeseditie

1 / 10
next
Slide 1: Slide
Culturele en kunstzinnige vormingWereldoriëntatie+2MBOStudiejaar 1-4

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 40 min

Introduction

Deze les gaat over de grote vraag: Wat is écht eigenlijk? Hoe weet je zeker wat er echt is, wie bepaalt dat en hoe stellen we meningen of ideeën gaandeweg bij? Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie. Zowel online als offline. Hoe vind je je weg in deze jungle van stemmen, bronnen en waarheden? Echt roept ECHT veel vragen op! Ga op ontdekking welke verschillende mogelijkheden er allemaal zijn: van kleine tot grote onderwerpen binnen het thema: Liefde! Want, hoe gek het ook klinkt, wat voor jou écht echt is, is dat niet automatisch voor een ander.

Instructions

Doel van de les
Studenten leren het verschil tussen feiten en fictie. Ze gaan in dialoog over verschillende onderwerpen binnen het thema liefde en verkennen welke invalshoeken er bestaan in het kader van ‘echt’. Ze bespreken waar de informatie vandaan komt, wat ze zelf vinden en wat een ander denkt.
 
Werkvormen
Dialoogvoeren, samenwerken en je mening geven en onderbouwen.

Benodigdheden / voorbereiding  
Als docent bepaal je zelf welke kaartjes je wil uitdelen aan de groepjes, waar zij het gesprek over gaan hebben. Je kunt voor de veilige onderwerpen gaan, de pittige, of een mix maken! Je kunt bijvoorbeeld ook een paar PO kaartjes erbij kiezen. Je kunt de lege kaartjes gebruiken om zelf onderwerpen toe te voegen. Andere optie is dat de groepjes zelf de spelkaarten kiezen die ze willen bespreken.

Bijlagen
  • Werkblad EchtSpel_kaartjes_Liefde, 1 set kaartjes naar keus per groepje.
  • Bordspel Wat is Echt A3, 1 per groepje

Kennis/competenties/vaardigheden
Open staan voor de ander, reflecteren, keuzes maken, mening onderbouwen, luistervaardigheid, kritisch denken en zelfregulatie.

Leerdoelen
De student…

...kan onderscheid maken tussen feit en fictie
...is zich ervan bewust dat de waarheid vaak subjectief is
...verkend zijn of haar eigen waarheden
...gaat in dialoog met medeleerlingen over verschillende onderwerpen
...verkend hoe de eigen overtuigingen zich verhouden tot die van de ander
 
Burgerschap
Met deze les werk je actief aan de dimensie: sociaal-maatschappelijk.

Worksheets

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Intro

Deze les gaat over de grote vraag: Wat is écht eigenlijk?  

Hoe weet je zeker wat er echt is, wie bepaalt dat en hoe stellen we meningen of ideeën gaandeweg bij?

Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie. Zowel online als offline. Hoe vind je je weg in deze jungle van stemmen, bronnen en waarheden? Echt roept ECHT veel vragen op!

Ga op ontdekking welke verschillende mogelijkheden er allemaal zijn: van kleine tot grote onderwerpen binnen het thema: Liefde!  

Want, hoe gek het ook klinkt, wat voor jou écht echt is, is dat niet automatisch voor een ander.

 

Slide 2 - Slide

HOE WEET JE WAT ECHT IS?”

Mensen kunnen fantaseren, bedenken, creëren en geven het door. Dit heet cultuur. We kleden ons, we begraven onze doden en we vieren bijvoorbeeld sinterklaas en kerst. Geen enkel ander dier doet dit en dat maakt de mens uniek!

Maar als wij dingen kunnen ‘bedenken en creëren’…? Hoe weet, of bepaal je dan wat er ‘echt’ is? Wat is de waarheid?

Stel de klas de vraag:
Hoe weten we of iets echt is of verzonnen?

Je merkt dat dit nog best ingewikkeld is.
 

Slide 3 - Slide

“Wat een onzin!”

Als iemand ergens van overtuigd is wat jij zelf totale lariekoek vindt, dan ben je snel geneigd om te zeggen: “Wat een onzin! Dat is echt helemaal niet zo! Want…”

Best een snelle reactie als je erover na denkt. In plaats van te luisteren en uit te pluizen waarom iemand dat zegt of wat je ervan vindt geef je eigenlijk meteen je mening. Je houd je vast aan je eigen
waarheid. Best wel gek eigenlijk.

Slide 4 - Slide

VRAAG: “ECHT OF OVERTUIGD?”

Ga met de klas het gesprek aan over het verschil tussen waarheid en overtuigingen.
  • Wat is het verschil? Hoe weet je dat?
  • Durf je ook naar jezelf te kijken?
  • Waar was je van overtuigd en denk je nu anders over? 
  • Waarom dacht je eerst anders en wat heeft je veranderd?
  • Wie heeft er een goed voorbeeld?

TIP: Als docent kun je ook zelf beginnen met een voorbeeld, iets waar je lang over hebt moeten doen om je eigen ‘echt’ in te vinden.

Slide 5 - Slide

DE WERELD DRAAIT

De tijd waarin we leven speelt ook een rol in de ‘waarheid’ of echtheid van bepaalde zaken. De tijdgeest en de kennis die we hebben kunnen invloed hebben op onze overtuigingen. Dit geld ook zeker als we kijken naar liefde, relaties en genderrollen.  
Overtuigingen die we 50 jaar geleden hadden, zijn nu helemaal anders. En wat wij nu normaal vinden of wat nu de echt vinden, is misschien over jaren helemaal anders. Dat komt omdat de wereld continu verandert, kennis verandert en de mensheid verandert mee. De wereldbol draait letterlijk rond en wordt ouder en wij dus ook. Elke minuut van de dag is weer een nieuwe waarin nieuwe ontdekkingen worden gedaan en ontwikkelingen plaatsvinden.

 

Slide 6 - Slide

OKAY... TIJD VOOR HET ECHT-SPEL

We gaan samen ontdekken wat iedereen eigenlijk denkt over verschillende onderwerpen binnen het thema; Liefde. Want, hoe gek het ook klinkt, wat voor jou echt is, is dat niet automatisch voor een ander!

Verdeel de klas in groepjes en deel een speelbord en een set kaarten uit (waarvan je de kaarten als docent wellicht hebt voorgeselecteerd) per groepje.

Slide 7 - Slide

SPELREGELS

Leg het spel uit; dit kan je klassikaal doen of de groepjes lezen zelf de spelregels op het speelbord door. En dan…. aan de slag!

Laat de klas in de groepjes stoeien met de onderwerpen.

Slide 8 - Slide

Hoe was het?  

Klassikale nabespreking
Bespreek met de klas hoe ze de opdracht vonden. Loop een aantal groepjes langs en vraag een reactie.
  •  Welke kaartjes vonden jullie lastig? Of juist niet?
  • Waar kwamen jullie echt niet uit?
  • Wat ligt erbij ‘echt!’
  • Etc.
Maak het interactief door na een kaartje de klas te vragen welk groepje het kaartje ook had? Hadden zij dezelfde uitkomst? 

Je kunt dan een gesprek voeren over dat zelfs binnen deze klas de meningen en uitkomsten al helemaal anders zijn… kun je nagaan!

Slide 9 - Slide

Wat is jouw waarheid?
Zoek het uit!

AFSLUITING
Sluit de les af met de uitleg dat je vooral altijd zelf moet uitzoeken wat echt is. Je moet zelf aan de slag met alle bronnen, informatie en zo de waarheden bij elkaar puzzelen!

Je bepaalt uiteindelijk het zelf wat je denkt en dus ook waar je in gelooft. Je gedachten zijn gemaakt met de informatie die jij hebt! Daarbij is het altijd goed om te bedenken dat iedereen er anders over kan denken.

Stof tot nadenken: Jouw waarheid zou misschien anders zijn geweest als je anders was opgevoed, in een hele andere tijd leefde en andere informatie tot je beschikking had gehad…

Het is altijd goed is om zelf je eigen onderzoek te doen, bronnen te checken, goed na te denken én altijd opnieuw te blijven kijken!

Slide 10 - Slide

Evaluatie invullen? Ja graag!

We zijn bij Respect Foundation heel blij met alle reacties, tips en feedback op onze lessen. We zijn altijd op zoek naar verbeterpunten. Vul onderstaande vragenlijst in. Als docent of samen met je klas!

Klik op de link!