Lessen voor de toekomst | Les 2: Wat kan je allemaal met AI doen?

1 / 18
next
Slide 1: Slide
ICT-basisvaardighedenBasisschoolGroep 7

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 75 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Wat zie je allemaal?

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Lesdoel
Ik weet wat ik met de verschillende digitale tools kan die werken met AI. 

Slide 3 - Slide

Vervolgens bespreekt de leerkracht het lesdoel van de les: Ik weet wat ik met de verschillende digitale tools kan die werken met AI.
Lesverloop
  • Uitleg van de tools
  • Doordraaicircuit
  • Nabespreken van het circuit
  • Resultaten bekijken
  • Afsluiting.  

Slide 4 - Slide

Daarna bespreekt de leerkracht het verloop van de les:
• Uitleg van de tools.
• Doordraai AI circuit langs de verschillende tools
• Nabespreken
• Resultaten bekijken
• Afsluiting

https://firefly.adobe.com/

Slide 5 - Slide

De leerkracht laat verschillende varianten zien van digitale tools die werken door AI. De volgende digitale tools legt de leerkracht uit. Per digitale tool legt de leerkracht kort uit hoe het werkt en hoe hij/zij verwacht dat de leerlingen ermee om gaan.

Adobe Firefly – Tekst naar afbeelding
De leerkracht zet de digitale tool op het bord waarbij AI een afbeelding kan creëren. Klassikaal bedenkt de leerkracht samen met de leerlingen wat ze op de afbeelding willen hebben en typt dit specifiek in. Als dit gelukt is dan komt de afbeelding eruit. De leerkracht vraagt aan de leerlingen wat er nu juist wel of juist niet te zien is op de afbeelding wat ze wel hebben ingevoerd in de zoekbalk. De leerkracht legt uit volgens het stappenplan zodat de leerlingen een goed voorbeeld krijgen hoe zij het moeten gaan doen tijdens het werkmoment.

https://firefly.adobe.com/

Slide 6 - Slide

De leerkracht legt uit volgens het stappenplan zodat de leerlingen een goed voorbeeld krijgen hoe zij het moeten gaan doen tijdens het werkmoment. Hierbij kan de leerkracht een voorbeeldafbeelding van de site gebruiken. Samen met de klas kan de leerkracht een aantal dingen weghalen en vervangen voor een andere afbeelding of juist extra dingen toevoegen. 

Slide 7 - Slide

De leerkracht legt uit volgens het stappenplan zodat de leerlingen een goed voorbeeld krijgen hoe zij het moeten gaan doen tijdens het werkmoment. De leerkracht geef ook hier weer een klein voorbeeld hoe het programma werk. Teken bijvoorbeeld een tent of een huis. Het is belangrijk om te benadrukken dat de leerlingen het potlood met sterren eromheen moeten gebruiken als ze tekensuggesties willen krijgen. 
https://www.udio.com/

Slide 8 - Slide

De leerkracht legt uit volgens het stappenplan zodat de leerlingen een goed voorbeeld krijgen hoe zij het moeten gaan doen tijdens het werkmoment. De leerkracht kan bijvoorbeeld de volgende vraag intypen en samen met de klas bekijken wat het antwoord is: Wat voor weer wordt het vandaag in [plaats van de school]. Het is belangrijk om te benadrukken of het gegeven antwoord door AI echt waar kan zijn. 
https://www.udio.com/

Slide 9 - Slide

De leerkracht legt uit volgens het stappenplan zodat de leerlingen een goed voorbeeld krijgen hoe zij het moeten gaan doen tijdens het werkmoment. De leerkracht maakt dus eerst een songtekst in Chat GPT, bijvoorbeeld thema seizoenen. Daarna gaat hij/zij naar Udio om via daar een specifieke omschrijving te geven van het liedje, bijvoorbeeld: pop, vrolijke dance muziek. Vervolgens plakt de leerkracht de songtekst volgens het stappenplan in Udio. De site heeft even de tijd nodig om het liedje te maken, maar daarna kan het liedje geluisterd worden met de klas en hebben jullie samen een eigen lied gemaakt. 
Doordraaicircuit AI
Per ronde heb je 10 minuten om te ontdekken hoe de digitale tools werken. Maak gebruik van het uitlegblad!

Sla je creatie op in een document. Soms is alleen de link voldoende, anders moet je kopieren en plakken. Na afloop kijken we naar elkaars creaties. 

Slide 10 - Slide

De leerlingen mogen daarna in groepjes van 3 of 4 kinderen aan de slag gaan met de digitale tools door middel van een doordraaisysteem (met de klok mee). Per onderdeel zijn de leerlingen ongeveer 10 minuten bezig. Het circuit duurt dan totaal ook minimaal 50 minuten. Bij elk onderdeel legt de leerkracht een blad neer met daarop de uitleg en een opdracht (zie bijlage). Bij elk onderdeel staan 3 of 4 tablets of Chromebooks zodat de leerlingen daarmee aan de slag kunnen. Ze kunnen elkaar helpen maar komen uiteindelijk allemaal met een eindproduct van elk onderdeel. Udio doen ze wel gezamenlijk met het groepje. De eindproducten kunnen de leerlingen naar zichzelf mailen of in een document zetten. Het kan handig zijn als de leerkracht ook in deze documenten kan. De leerkracht loopt rond om de leerlingen te helpen waar nodig en om feedforward te geven aan de leerlingen. Tussendoor kan de leerkracht vragen hoe de verschillende programma’s werken.
Hoe werkt Adobe Firefly?
(Tekst naar afbeelding en generatief vullen)

Slide 11 - Open question

Na afloop van het circuit bespreekt de leerkracht hoe AI terug komt in de programma’s. De leerlingen kunnen dit invoeren via de LessonUp. De antwoorden moeten in de volgende richting zijn.
Adobe Firefly – Tekst naar afbeelding
Adobe Firefly maakt gebruikt van (Unsupervised) machine learning. De uitkomst is nog niet altijd bekend, want de gebruikers kunnen zelf invullen wat voor afbeelding ze willen genereren. Deze vorm van generatieve AI werkt doordat de gebruikers tekst gebruiken om afbeeldingen te creëren. Delen van de genereerde afbeelding komt van internet vandaan.
Adobe Firefly – Generatief vullen (voorvertoning)
Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van machine learning. De gebruikers typen ook in wat ze in de afbeelding willen plakken. AI haalt verschillende kleine afbeeldingen van internet om het op de juiste manier op te vullen.


Hoe werkt AutoDraw?

Slide 12 - Open question

Door alle verschillende tekeningen van mensen die het programma gebruiken, maar ook van internet, leert het programma de verschillende vormen herkennen en te koppelen aan de ‘standaard’ vormen (palmboom of paraplu bijvoorbeeld).
Chat GPT

Hoe werkt Chat GTP?

Slide 13 - Open question

Chat GPT maakt gebruik van deep learning. Het programma haalt van het internet heel veel verschillende bronnen en maakt hierbij zelf de keuze welke bronnen geschikt zijn om antwoord te geven op de verschillende vragen.
Hoe werkt Udio?
(Muziek maken)

Slide 14 - Open question

Het programma maakt gebruik van grote hoeveelheden opgenomen muziek. Hieruit haalt artificiële intelligentie verschillende delen en maakt hier een nieuw liedje mee. 
Laat je creatie zien
Laat in je tafelgroepje je creatie zien of horen aan elkaar. Ieder heeft 1,5 minuut om alles te laten zien of horen. 
timer
1:30

Slide 15 - Slide

De leerlingen mogen na afloop hun eigen creaties laten zien of horen. Om het gestructureerd te houden, kan de leerkracht er voor kiezen om de kinderen zelf te koppelen aan elkaar of het per (tafel) groepje te doen. De leerlingen hebben als het goed is alle creaties in een document gezet waardoor ze er weer makkelijk bij kunnen. 
Hoe vond je de les?
😒🙁😐🙂😃

Slide 16 - Poll

Vervolgens bespreekt de leerkracht wat ze van de les vonden. Ook dit kunnen de leerlingen weer invullen in de LessonUp. De leerlingen klikken een smiley aan en bij de volgende slide kunnen ze aangeven wat ze dan juist zo leuk vonden van de les of wat ze minder vonden aan de les. 
Wat vond je het leukste of juist minst leuk van deze les?

Slide 17 - Mind map

Vervolgens bespreekt de leerkracht wat ze van de les vonden. Ook dit kunnen de leerlingen weer invullen in de LessonUp. De leerlingen klikken een smiley aan en bij de volgende slide kunnen ze aangeven wat ze dan juist zo leuk vonden van de les of wat ze minder vonden aan de les. 
Let altijd goed op als je gebruik maakt van AI!

Slide 18 - Slide

Tot slot bespreekt de leerkracht, net als in elke andere les van de lessenserie, dat je bij AI altijd goed moet opletten of de verkregen informatie correct is.