Het bestuur: Athene en Sparta

Het bestuur: Athene en Sparta
1 / 11
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 1

This lesson contains 11 slides, with text slides.

Items in this lesson

Het bestuur: Athene en Sparta

Slide 1 - Slide

Inhoud les
Nakijken paragraaf 5, hoofdstuk 1
Uitleg
Huiswerk

Slide 2 - Slide

Nakijken

Slide 3 - Slide

Politiek
'Politiek' is afgeleid van het begrip polis. Onder politiek verstaan we alles wat te maken heeft met het besturen van ene land of een stad. 

Een bestuur kan op verschillende manieren worden georganiseerd.

Slide 4 - Slide

Monarchie
De Griekse poleis waren in het begin vaak een monarchie. In een monarchie heeft een erfelijke koning (monarch) de macht. De raad van ouderlingen hielp hem bij het bestuur.

Slide 5 - Slide

Aristocratie
De Griekse poleis hadden vaak ruzie. Conflicten werden uitgevochten door soldaten. Deze soldaten kregen in ruil voor hun dienst inspraak in het bestuur. 
Zo ontstond de aristocratie. Aristoi = edelen/besten.
De edelen kwamen een aantal keer per jaar samen in de volksvergadering. Zij kregen advies van de raad van ouderlingen. Soms pakte één man de macht - tirannie.

Slide 6 - Slide

Democratie
Rond 590 v.Chr. werden in Athene nieuwe wetten aangenomen. De 'gewone' burger kreeg ook dienstplicht. Ook zij wilden daarom meebeslissen in de politiek. 

In 508 v.Chr. mochten alle Atheense mannen met burgerrecht en ouder dan 18 jaar meebeslissen in de volksvergadering. Athene was een democratie geworden. 

Slide 7 - Slide

Sparta
Sparta had ook een volksvergadering. Alle mannen ouder dan 30 beslisten mee over de polis. Tot hun 30e zaten ze in het leger. 
De volksvergadering koos jaarlijks 5 mannen voor het dagelijkse bestuur. Ook waren er 2 erfelijke koningen, die het leger aanvoerden in oorlogstijd. In vredestijd waren de koningen priester en rechter. 
De volksvergadering koos 28 mannen voor de raad van ouderlingen. Deze mannen, boven 60 jaar, gaven tot hun dood raad aan de koningen en het dagelijks bestuur. 

Slide 8 - Slide

Peloponnesische oorlog
Athene en Sparta waren heel verschillend, maar beide erg machtig. Beide poleis hadden in oorlogen al eerder samengewerkt, maar vanaf 431 v.Chr. niet meer. 
Athene en Sparta hadden beide bondgenoten. Athene probeerde bondgenoten van Sparta over te laten lopen. 
Sparta viel meteen aan. Zo begon de Peloponnesische oorlog.

Slide 9 - Slide

Einde oorlog
Na 30 jaar oorlog wisten de Spartanen de Atheners te verslaan. Sparta had de Atheense vloot verwoest. Ernstig verzwakt moest Athene zich een jaar later overgeven. De macht van Athene zou nooit meer hetzelfde zijn. 

Slide 10 - Slide

Huiswerk
Maak paragraaf 3, hoofdstuk 2

Slide 11 - Slide