Challenge #11 les 3: Nieuwe uitvindingen om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen te v

Challenge #11 les 3


Nieuwe uitvindingen  
1 / 28
next
Slide 1: Slide
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 28 slides, with interactive quizzes, text slides and 4 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Challenge #11 les 3


Nieuwe uitvindingen  

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Workshops in deze challenge 
Workshop 1: Waterhuishouding wereldwijd.
Workshop 2: Waterhuishouding in Nederland


Workshop 3: Nieuwe uitvindingen om schoon drinkwater 
en goede sanitaire voorzieningen te verkrijgen.

Slide 2 - Slide

Jullie hebben inmiddels 2 workshops gehad. Over de waterhuishouding in de wereld en in Nederland. Deze workshop gaat over nieuwe uitvindingen om schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen te maken. We willen je vragen mee te denken over oplossingen om in je eigen omgeving minder drinkwater te gebruiken. 

 

Challenge #11 werelddoel 6: 
Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen



We vragen je om mee te denken over wat je
in je eigen omgeving kunt doen om te zorgen
voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. 

Slide 3 - Slide

Drink de kraan maar leeg’, zeggen mensen als je heel veel dorst hebt. Dat lukt je nooit, want schoon drinkwater is er in Nederland meer dan genoeg.
In de vorige workshop heb je geleerd dat dat niet overal zo is. In sommige landen is water niet makkelijk te krijgen of vervuild. Wereldwijd halen ongeveer twee miljard mensen hun water uit vervuilde bronnen.
Welke manieren van water besparen ken je al?

Slide 4 - Open question

In de vorige workshops heb je al veel geleerd over schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Je bent jezelf nu ook vast bewuster geworden van het besparen van water. Welke manieren van besparen ken je al?

Slide 5 - Video

je gaat nu naar een filmpje kijken dat gemaakt is door een waterleverancier. Deze wil mensen graag wijzen op simpele manieren om water te besparen in en rondom hun huis.
Direct waterverbruik


 



Indirect waterverbruik
Wist je dat er echt voor alles water nodig is? die boterham die je vanmorgen at, de kaas die erop zat, het stukje vlees op je bord ‘s avonds, maar ook de kleding die je aanhebt! Er zijn vaak honderden of duizenden liters nodig om bepaalde producten te maken. 

douchen
Per 5 minuten ongeveer 50 liter
Vaatwasser
Per vaatwasbeurt ongeveer 13 liter
Bad
Als je in bad gaat, verbruik je zo'n 100 liter water!
2 eieren
Voor 2 eieren is wel 330 liter water nodig
cashewnoten
Voor 100 gram cashewnoten is 1400 liter water nodig
Chocola
Voor deze chocoladereep was wel 3400 liter water nodig!
t-shirt
Om dit t-shirt te maken is 2700 liter water nodig

Slide 6 - Slide

Hoe zat het ook alweer met het gebruik van water? Want we gebruiken niet alleen water om te drinken uit een glas. Om een stukje verdieping te krijgen gaan we het eens hebben over direct waterverbruik en indirect waterverbruik. 
Wat is direct waterverbruik?
A
Als je direct al het water opmaakt
B
Al het water dat je in huis verbruikt
C
Zo heet het water wat je gebruikt om jezelf schoon te maken
D
Alleen het water dat je drinkt

Slide 7 - Quiz

Even testen of jullie deze nu weten
Wat is indirect waterverbruik?
A
Al het water dat je verbruikt maar niet aanraakt
B
Als je water in een bad wegspoelt omdat je het niet meer kunt gebruiken
C
Als je water opnieuw gebruikt
D
Al het water dat nodig is om iets te produceren

Slide 8 - Quiz

dan zou deze ook moeten lukken
Direct verbruik
Indirect verbruik
T-shirt
Glas water
Hamburger
Wc doorspoelen
Afwassen
Handdoek
douchen

Slide 9 - Drag question

Probeer het zelf maar eens met deze sleepvraag
Genoeg redenen om water te besparen!
Als je water wil besparen is het dus goed om na te denken over zowel je directe als indirecte verbruik. 

Alle kleine beetjes helpen, als iedereen in Nederland 1 liter water per dag minder verbruikt, besparen we al meer dan 17 miljoen liter!

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Welke innovaties zijn er nu?

Slide 11 - Slide

Er worden gelukkig dagelijks dingen bedacht om water te besparen. En we hebben gezien dat alle beetjes al helpen. Nu we weten wat de grote 'boosdoeners' zijn op het gebied van waterverspilling is het ook zinvol om eens te kijken welke uitvindingen er al gedaan zijn. Want wat dacht je van de waterbesparende douchekop, de waterbesparende knop op het toilet (je weet wel, de grote knop voor de grote boodschap en de kleine voor de kleine boodschap) Eerst even een paar uitvindingen die heel slim gebruik maken van de natuur die al om ons heen is
regenwater hergebruiken
Regenwater opvangen in speciale opvangbakken.

Gebruik  opgevangen regenwater :
- WC
- wasmachine
- tuin
- auto wassen

Slide 12 - Slide

Deze kennen de meesten van jullie wel, je hebt vast wel eens van een regenton gehoord. De mens wordt steeds slimmer en ziet ook steeds betere toepassingen voor het opvangen en hergebruiken van het regenwater. Niet alleen thuis, maar ook voor de productie van bijvoorbeeld voedsel. Kijk maar eens naar het volgende filmpje

Slide 13 - Video

Dit filmpje geeft een mooi beeld van hoe er voorheen geen gebruik werd gemaakt van bv regenwater, maar wat het verschil is met nu en welk effect dat heeft op de productie van voedsel. Maakt het dan nog uit dat we bv voedsel eten dat voor de productie veel water gebruikt? JA! kijk maar eens wat een week lang geen vlees eten op zou leveren
Hoe kun je een volledig duurzame productie van groenten opzetten?
A
door innovaties te ondersteunen
B
door bewustwording bij telers te vergroten
C
door doelen te stellen
D
door A, B en C

Slide 14 - Quiz

This item has no instructions

Een week lang geen vlees?

Slide 15 - Slide

Tijdens het ontbijt een omelet met ham, in de middag een broodje kipfilet en 's avonds een AVG'tje. Voor veel  Nederlanders is een dergelijk eetpatroon heel normaal. Helaas beseffen we ons eigenlijk niet goed welke impact het heeft op de wereld als we elke dag vlees eten. Wat gebeurt er als je 1 week per jaar geen vlees zou eten? Maakt dat verschil?

Met 1 week geen vlees eten bespaar je:

101 Liter water
Door een week te leven op vleesvervangers, meer groente en fruit bespaar je circa 101 liter water. Normaal gesproken wordt deze hoeveelheid water namelijk gebruikt voor veevoer, veehouderij en de productie van vlees.

79 Kilometer autorijden
Een week geen vlees eten bespaart een autorit van Amsterdam naar Rotterdam, ofwel 13.7 kg CO2eq en dus uitstoot aan broeikasgassen. Normaal gaat dit tijdens een week vlees eten dus naar de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van het vlees dat jij iedere dag eet.

770 Gram dierenvlees
Gemiddels eten we 110 gram vlees per dag. Eet je een week geen vlees, dan bespaar je daarmee 770 gram dierenvlees.

Met elke week 1 dag geen vlees eten bespaar je:
Wil je liever elke week iets minderen met vlees? Je maakt al een behoorlijk verschil als je het hele jaar door 1 dag per week geen vlees zou eten. 
Hoeveel liter water bespaar je als je 1 week geen vlees eet?
A
110 liter
B
99 liter
C
101 liter
D
90 liter

Slide 16 - Quiz

Maar niet alleen door geen vlees te eten kun je veel water besparen. Ook via je kleding kun je besparen, let maar eens op....

Slide 17 - Slide

De watervoetafdruk van kleding is vaak heel groot. Door te kiezen voor bepaalde materialen, duurzame modemerken en tweedehands of gerecycleerde kledij kan je gelukkig enorm veel water besparen. 

Wist je dat?

… Nederlanders gemiddeld gezien maar 12 procent van hun garderobe dragen? De rest ligt of hangt stof te vergaren in onze kast.
Uitdaging: Hoe zit het met jouw garderobe? Haal alles uit je kleerkast en maak 2 stapels: Eén met de kleren die je in de laatste twee maanden gedragen hebt. Eén met de rest. Sorteer de kleren uit de tweede stapel. Wat je nooit draagt en wel kan missen breng je bijvoorbeeld naar de Kringwinkel of geef je aan vrienden/familieleden. Misschien is dit ook het ideale moment om na te denken over kleding huren: waarom zoveel kleren in je eigen kast hangen als je ze toch niet draagt?

Wist je dat...
…. de ene stof al een grotere watervoetafdruk heeft dan de andere? Om katoen te telen en te importeren is er enorm veel water nodig. Door te kiezen voor gerecycleerd katoen of andere textielsoorten, zoals linnen en hennep, bespaar je heel wat water. 

Wist je dat....
… tweedehands shoppen ecologisch gezien veel beter is dan nieuwe kleding aanschaffen? Omdat de bestelwagens die pakketten leveren zo een 420.000 ton CO2 uitstoten is het wel beter als je in je kleding (ver-)koopt via de Kringwinkel, tweedehandsshop of op een rommelmarkt in de buurt.

Wist je dat....
… dat een korte, koude wasbeurt veel minder vervuilend is voor het klimaat en het milieu? Als je kledij niet zo vuil is, zoals een trui die je enkel dagen gedragen hebt, is een koude was (op 30 graden of kouder) normaal gezien voldoende. Naast je co2-uitstoot verminderen, kan je er ook vervuiling mee tegengaan. Dit komt doordat er in vergelijking met een warm, lang programma veel minder microplastics in het afvalwater – en uiteindelijk dus ook in de oceanen en in je eigen bloedbaan – terechtkomen. 

Uitdaging: Negentig procent van de kleren in onze wasmand is nog niet vuil genoeg voor de machine. Was je kledingstukken dus pas wanneer ze echt vuil zijn en bespaar water, stroom en geld. Je kleding verslijt ook veel minder snel dankzij minder wasbeurten. Denk eraan: wol was je best zo min mogelijk en ook jeansbroeken verlucht je best een paar keer alvorens ze in de wasmand te kieperen. 
Op welk programma kun je het beste wassen als je dan toch moet wassen?
20 graden, hoe lager de temperatuur hoe beter
30 graden, minder graden betekent een kortere duur
45 graden, om het echt schoon te krijgen en niet een 2e keer te moeten wassen

Slide 18 - Poll

Je moet hier goed over nadenken. Normaal gesproken is onze 'vieze was' prima schoon te krijgen met een programma van 30 graden, wat ook vaak echt korter duurt dan een programma met meer graden. Meer graden (en dus langer) kies je alleen als je bijvoorbeeld vieze sportkleding hebt. Als je die op 20 graden of kort zou wassen worden ze niet schoon en moet je misschien wel nog een keer wassen wat natuurlijk veel duurder is.
Waterloze urinoirs

Slide 19 - Slide

Waterloze Urinoirs: water besparen én meer hygiëne? het klinkt wel heel mooi.
Traditionele urinoirs verbruiken gemiddeld 5 liter water voor het doorspoelen. Daarnaast treedt ook het Sneeze Effect op. Toilet hygiëne gaat verder dan je denkt. Wanneer je verwacht alles schoon te spoelen bij het doortrekken, is dat juist het moment waarop de microscopische druppels ontlasting en urine zich verspreiden. Bij het doorspoelen veroorzaakt een toilet namelijk een wolk aan kleine waterdruppeltjes: het sneeze effect (oftewel nies effect). Kortom, alles zit onder de bacteriën na het spoelen van het toilet.
Waterloze urinoirs spoelen helemaal niet. Door gebruik te maken van slim ontworpen geurafsluiters en biologische reiniger zorgen deze urinoirs voor effectieve afvoer van de urine. Zonder water en met een betere hygiëne.
Een kleine verandering, met een grote impact. Gemiddeld bespaart 1 watervrije urinoir 100.000 liter water per jaar. 

Slide 20 - Video

Vacuümtoiletten: slimme toiletten met 90% waterbesparing.
Vacuümtoiletten worden sinds lange tijd ingezet in (cruise)schepen. Ook in vliegtuigen wordt dit gebruikt. Maar ook in gebouwen wordt dit steeds vaker geinstalleerd. Zo zijn er in hele wijken (Sneek, Gent, Helsingborg, etc) vacuüm installaties aangelegd, maar ook in kantoorgebouwen en appartementencomplexen.
In tegenstelling tot conventionele toiletten, die vertrouwen op zwaartekracht en grote hoeveelheden water voor het doorspoelen, maken vacuümtoiletten gebruik van een compleet andere aanpak. Door een vacuüm te creëren in de afvoerleiding gebruiken deze toiletten zuigkracht om alles verder te krijgen. Vacuümtoiletten kunnen het waterverbruik met wel 90% verminderen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor zowel woongebouwen als commerciële panden.

Waterbesparende kranen

Slide 21 - Slide

Waterbesparende Kranen: Simpel maar Effectief
Sanitaire ruimtes zijn niet compleet zonder kranen, en hun gebruik is verantwoordelijk voor een 8% van het totale waterverbruik in Nederland. Waterbesparende kranen zijn ontwikkeld met als doel waterverspilling te verminderen zonder concessies te doen aan functionaliteit of gemak. Deze kranen zijn uitgerust met technologie die zorgt dat water harder uit de kraan komt door het te mengen met lucht, én door rond te draaien. Door waterbesparende kranen te implementeren in openbare voorzieningen, commerciële ruimtes en zelfs woongebouwen kan het waterverbruik aanzienlijk verminderen.

Besparen bij de sportclub

Slide 22 - Slide

De laatste tijd zijn er steeds meer sportclubs die op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Naast gas en electra, is water een bron die veel wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het besproeien van velden, spoelen van sanitair en natuurlijk in de keuken. Het verminderen van het waterverbruik kan niet alleen helpen om kosten te besparen, maar ook om een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. We zullen enkele praktische tips bespreken voor sportverenigingen om hun waterverbruik te verminderen, zowel op het veld als in de kleedkamers. 

Watervrij / waterbesparend sanitair: Watervrije urinoirs zijn de standaard bij veel horeca, evenementenlocaties, maar ook bij sportverenigingen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Watervrije Urinoirs of Vacuüm Toiletten. Naast de besparing van water, zorgt deze ook voor meer hygiëne. 

Sproeiers: Sproeiers zijn een waterbesparende oplossing voor het besproeien van velden. Ze gebruiken minder water dan traditionele sprinklers door water te sproeien in een specifieke richting en met een specifieke hoeveelheid. De nieuwste versies kunnen ook beter afgesteld worden.'

Tappunten en kranen: Tappunten met een infrarood sensor kunnen worden geïnstalleerd in kleedkamers en doucheruimtes. Deze tappunten laten water alleen stromen wanneer iemand zijn of haar handen onder de kraan houdt. 

Douchekoppen: Douches kunnen tot wel 16 liter per minuut verbruiken. Douchekoppen met een lage stroomsnelheid kunnen het waterverbruik in doucheruimtes verminderen, zonder comfort in te leveren. 

Leak Detection Systemen: Leak detection systemen zijn technologieën die kunnen helpen om lekken in een gebouw te verminderen.

Regenwaterhergebruik
Regenwaterhergebruik is een goede oplossing voor sportverenigingen omdat het kan bijdragen aan het verminderen van het waterverbruik en kosten besparen. Hier zijn enkele voordelen van regenwaterhergebruik voor sportverenigingen:
• Kostenbesparing: Regenwater is gratis en door het te hergebruiken in plaats van stadsleidingwater, kan een sportvereniging besparen op hun waterrekening.

• Waterbesparingspotentieel: Regenwater kan worden gebruikt voor toepassingen zoals het besproeien van velden, het spoelen van toiletten en het wassen van kleding, wat kan leiden tot een significante reductie van het waterverbruik.

• Milieuvriendelijk: Regenwaterhergebruik kan helpen om de milieu-impact van sportverenigingen te verminderen door het gebruik van minder stadsleidingwater.

• Waterbeschikbaarheid: Regenwaterhergebruik kan helpen om de beschikbaarheid van water te verhogen in gebieden waar water schaars is of waar droogte vaak voorkomt.

• Diversificatie van waterbronnen: Door regenwater op te vangen en her te gebruiken, vermindert de afhankelijkheid van een enkele bron, zoals stadsleidingwater, en kan een vereniging ook in tijden van droogte hun velden besproeien




Hoe denk jij dat een sportclub het beste water kan besparen?
watervrij/ waterbesparend sanitair
douchekoppen die water besparen
de juiste sproeiers
slimme tappunten en kranen
regenwater hergebruik

Slide 23 - Poll

Je hebt nu een aantal vormen van besparing gehoord die slim ingezet kunnen worden bij een sportvereniging. Welke lever de meeste waterbesparing op denk jij?
Waterneutraal wonen

Slide 24 - Slide

Onderzoek naar waterneutraal wonen
In 2030 willen we een stap gezet hebben naar het gebruik van meerdere soorten water in huis. Voor consumptie (drinken/ koken) blijft de standaard natuurlijk Puur drinkwater. Maar voor de wc of de wasmachine kan ander water gebruikt worden zoals regenwater of gerecycled water.
In een proefproject in de Achterhoek testen ze deze nieuwe systemen voor waterrecycling, waterzuivering en regenwatergebruik.
Met een waterrecyclesysteem kan afvalwater in huis wordt gezuiverd om weer gebruikt te worden in de wc of de wasmachine. Nieuw bij deze techniek is dat deze compact en zonder filters, membranen of chemicaliën wordt gemaakt. Deze redelijk makkelijk te plaatsen systemen zijn voor installateurs en consumenten aantrekkelijk. Maar natuurlijk vooral goed voor het klimaat!

Het hergebruik van water staat in Nederland nog in de kinderschoenen. De Hydraloop is een inpandig zelfreinigend recyclingsysteem dat huishoudelijk water hergebruikt dat anders in het riool verdwijnt. Toiletten, wasmachine, tuin of zwembad krijgen dan hergebruikt water.

Van de 120 liter per persoon per dag die gemiddeld gebruikt wordt, is ongeveer de helft toe te schrijven douche, bad, en wasmachine. Wat nou, als dit water opgevangen wordt, en volledig gereinigd hergebruikt kan worden? Het levert een gemiddeld huishouden een waterbesparing van circa 45 procent op. Kassa, maar ook een duurzaam randje. En afgelopen zomer hebben we gemerkt dat zuinig omspringen met het hoogwaardige drinkwater in ons land soms broodnodig is.


Slide 25 - Video

In workshop 1 heb je een filmpje kunnen zien over zelf water genereren. Er is ook een Nederlander die met een soortgelijke uitvinding is gestart. Superslim om de natuur zelf te gebruiken om water te 'maken'. Benieuwd of dit in de toekomst ook echt voor regen kan gaan zorgen, wat denken jullie?

Slide 26 - Slide

Gelukkig worden er nog steeds nieuwe uitvindingen gedaan om water te besparen of zelfs te verkrijgen. Kijk maar eens bij de links naar een aantal futuristische uitvindingen. Ze lijken nu simpel omdat ze klein zijn. Maar als ze op grotere schaal kunnen werken kunnen het zeker belangrijke bijdragers zijn aan meer schoon drinkwater.
Challenge 11#
In deze Challenge vragen we je om mee te denken over wat je
in je eigen omgeving kunt doen om te zorgen
voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. 

Stuur je beste idee in voor 4 april a.s. naar:
challenge@swvpo3006.nl

Slide 27 - Slide

Je hebt nu al ontzettend veel innovaties gezien en gehoord om water te besparen en schoner sanitair te krijgen. We zijn ontzettend benieuwd naar jouw idee. Wat heeft jou geïnspireerd en hoe ga je ons dat laten weten? Hoe origineler (oftewel nog niet bestaand) je idee is hoe leuker wij het vinden. Hoe meer aandacht je besteed hebt aan de vormgeving van je idee (oftewel hoe presenteer je het aan ons) hoe meer wij door jou geïnspireerd raken. Je hebt nog tot 4 april om jouw inzending aan ons op te sturen. Zet hem op en wie weet gebruiken we over een aantal jaren allemaal jouw idee!
Leuke links
Futuristische uitvindingen:
https://youtu.be/WdIcgu6Ye-c?si=csrkBadenI6er0np
https://youtu.be/zDa1x2UQMH8?si=1mA2QmFpTN350PLn
https://tangramhuis.nl/





Slide 28 - Slide

This item has no instructions