Serie 3 Layers

Serie 3 Layers
In deze serie ga ik je kennis laten maken met Layers (in het Nederlands lagen).
Deze layers kun je op elkaar plaatsen waardoor je verschillende afbeeldingen over elkaar heen kunt leggen en bewerken.
Layers zijn erg belangrijk in zowel Photoshop, Illustrator als Indesign.
LETOP!!! Dit zijn basisvaardigheden en deze MOET je beheersen.
1 / 33
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 33 slides, with text slides and 5 videos.

Items in this lesson

Serie 3 Layers
In deze serie ga ik je kennis laten maken met Layers (in het Nederlands lagen).
Deze layers kun je op elkaar plaatsen waardoor je verschillende afbeeldingen over elkaar heen kunt leggen en bewerken.
Layers zijn erg belangrijk in zowel Photoshop, Illustrator als Indesign.
LETOP!!! Dit zijn basisvaardigheden en deze MOET je beheersen.

Slide 1 - Slide

3.1 Layers begrijpen
In deze instructie leg ik je het begrip layers uit. Een layer betekent in het Nederlands een laag. En zoals je weet kun je lagen op elkaar plaatsen.
Om het te verduidelijken noem ik in dit geval een laag een raam of een glasplaat, wat doorzichtig is. Als ik een raam op het gras leg, zie ik het gras door het raam heen. Ga ik het raam wit schilderen, dan zie je niet meer wat eronder ligt. Leg ik daarboven op een raam wat voor de helft zwart is geschilderd, dan zie ik door de niet geschilderde kant de witte ondergrond nog steeds. Leg ik bovenop het zwart geschilderde raam nog een raam met een witgeschilderde cirkel, dan zie ik een witgeschilderde cirkel met daaromheen zwart en nog steeds een witte kant.
Bekijk de instructies daarom goed in de video.

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

3.1 Opdracht
Ga verschillende afbeeldingen downloaden en leg deze in een
document over elkaar heen, net zoals een layer. Om dat te doen moet je eerst een nieuw document maken > nieuw > document . 
Maak deze 1920 bij 1080 groot en kies voor transparant. Plaats
er dan foto’s in, dit kan door een afbeelding op te slaan en er heen te slepen en klik op plaatsen. 
De opdracht luidt dan ook, maak een collage!! Als je klaar bent
laat hem zien!!!

Slide 4 - Slide

3.2 Layers basisbegrippen
Als je een laag wilt verplaatsen dan kun je in het lagenpaneel de laag verslepen. Zorg dat je de laag selecteert, met de muiscursos kun je laagverslepen naar een plek die jij wilt.
Ook bestaat er de mogelijkheid om een nieuwe laag te maken. Hiervoor ga je naar de laag waar je deze laag bovenop wilt zetten, selecteer deze en ga helemaal naar onderen in je eigen paneel en klik daar op het omgevouwen blaadje.

Als je dit doet opent zich een nieuwe laag, deze noemt zichzelf laag 1. De laag is gemaakt bovenop de geselecteerde laag. Je doet er goed aan om de geselcteerde laag een logische naam te geven, zodat het duidelijk blijft in je lagen welke je selecteert.
Om een laag weer weg te halen selecteer je de laag en druk je op delete.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

3.2 Opdracht
Maak een nieuwe laag aan in de afbeelding Layer_Basics. Deze vind je op de O-schijf onder MVI > Adobe > Photoshop CS6 > serie 3 Werken met layers > Layers_Basics.
Ga net zoals in het filmpje een nieuwe laag aanmaken en schilder deze in een bepaalde kleur. Sla het bestand op als jpg-bestand en mail dit naar:
ict_mvl@outlook.com

Slide 7 - Slide

3.3 De grootte van een layer veranderen
Soms kan het handig zijn als je layer kunt vergroten of verkleinen. Gelukkig is daar een oplossing voor binnen Photoshop.
Hiervoor selecteer je eerst de layer, vervolgens ga je naar Bewerken > vrije transformatie.
Als je oplet zie je dat de layer kleine vierkantjes op de hoeken krijgt. Als je in deze hoek gaat staan met je muiswijzer dan kun je afbeelding vergroten of verkleinen. Wat je ziet is dat de proporties van de foto niet helemaal meer kloppen, dat is niet mooi.
Om dit te voorkomen kun je beter de shift-knop ingedrukt houden als je de afbeelding vergroot of verkleint. Dit noem je ook wel schalen (scale in het Engels).
Let op! Een afbeelding verkleinen wil meestal zonder grote gevolgen, echter een afbeelding vergroten kan ervoor zorgen dat de afbeelding onscherp wordt. Als je iets gescaled hebt moet je het nog wel toepassen met de grote V aan de bovenkant in de optiebalk.

Slide 8 - Slide

3.3 De grootte van een layer veranderen
Als je meerder lagen tegelijk wilt verplaatsen kun je het volgende doen, selecteer de beide lagen met de ctrl-knop ingedrukt. Als je goed kijkt zie je dat er om de beide lagen een selectiekader komt met vierkantjes op de hoeken. Met de shift-knop ingedrukt kun je vervolgens de twee afbeeldingen gaan scalen.
Ben je klaar klik dan op de grote V-knop in je optiebalk.
Let op!! Een afbeelding scalen doe je met de vrije
transformatie, dit gaat om een laag en dit is wat anders dan de afbeeldingsgrootte veranderen. Het laatste gaat om de gehele afbeelding, dus betreft dan ook alle lagen.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

3.3 Opdracht
Open de afbeelding Resize_Layer.psd, deze vind je op de O-schijf onder MVI > Adobe > Photoshop CS6 > Serie 3 Werken met lagen > Resize_layer.psd
Verklein eerst de layer die tools photo heet en maak deze net zo groot als de eerste layer. Verklein daarna de bovenste 2 lagen zodat ze in het witte canvas rechts passen. Sla de afbeelding op als Resize_Image.jpeg en stuur deze naar:
ict_mvl@outlook.com

Slide 12 - Slide

3.4 Afbeeldingen toevoegen
Photoshop bied je de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen aan een psd-bestand. Hiermee kun je bepaalde afbeeldingen bewerken.
Het toevoegen van een afbeelding doe je niet ia Bestand > openen, maar dit doe je via Bestand > Plaatsen.
Kies in het pop-up-schermpje de plek en de afbeelding en klik op OK.
Je afbeelding zal zich openen en waarschijnlijk zal deze veel te groot zijn. Je nieuwe layer is te zien in het lagenpaneel. Deze layer staat nu bovenaan en valt dus over alle lagen heen, waardoor je de rest niet meer ziet.
We moeten deze layer dus kleiner maken, dat kan direct door op 1 van de hoeken te gaan staan, de shift-knop in te drukken en de afbeelding te gaan schalen.

Slide 13 - Slide

3.4 Afbeeldingen toevoegen
Wat je kunt doen is een afbeelding die al in het document nemen als voorbeeld en de nieuwe layer net zo groot maken, maar dat is aan jou als ontwerper.
Ben je tevreden dan kun je op de grote V-knop klikken in de optiebalk.
Wil je nu toch nog iets aan deze layer of een andere layer veranderen, selecteer hem dan in het lagenaneel en kies voor Bewerken > Vrije transformatie. Hiermee kun je de geselecteerde laag weer groter/ kleiner maken.
Als je meerder lagen tegelijk wil schalen, selecteer ze dan met de ctrl-knop ingedrukt, er verschijnt een selectiekader om de drie afbeeldingen in zijn geheel, ga naar Bewerken > Vrije transformatie, schaal de afbeelding en klik op de grote V in de optiebalk.

Slide 14 - Slide

3.4 Afbeeldingen toevoegen
Wil je nu iets met de nieuwe laag gaan doen, bijvoorbeeld
er iets op schilderen en je klikt het penseel aan en kiest een kleur enz. en je gaat op de layer klikken met je penseel dan krijg je de volgende melding:




Photoshop wil graag dat je eerst de afbeelding omzet in pixels (het hele bestand is ook een psd-bestand) voordat je verder kunt. Klik daarom OK en je laag is nu een laag bestaande uit pixels, hiermee kan Photoshop verder werken, anders niet.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

3.4 Opdracht
Open de foto van het boeket uit het filmpje. Deze afbeelding heet Crop_Straighten.jpg en deze vind je op de O-schijf onder MVI > Adobe > Photoshop CS6 > Serie 2 De afbeeldingsgrootte veranderen > Crop_straighten
Wat je moet gaan doen is de afbeelding zo gaan croppen dat er een goede afbeelding van het boeket ontstaat en je moet ervoor zorgen dat de afbeelding recht getrokken is. Het resultaat mail je naar: ict_mvl@outlook.com

Slide 17 - Slide

3.5 Achtergrond los maken
In Photoshop zie je vaak dat de achtergrond “gelocked” is, hij heeft dus een slotje op zich.
Omdat hij gelocked is kun je deze ook niet veranderen van plek, maar je kunt er ook geen layers onder zetten.
Om de layer te “unlocken”, dus om er een gewone layer van te maken kun je klikken op het slotje, daarmee haal je het slotje ervan af. De naam van de layer, Background, verandert dan ook meteen naar een andere naam, geheten laag 0, maar je kunt hem ook zelf een naam geven.
De layer heeft geen kleur en je mag de modus op normaal laten staan, de dekking is 100%.
De laag is nu te verschuiven en aan te passen.
Om nog een nieuwe layer te maken klik je op het omgevouwen blaadje.

Slide 18 - Slide

3.5 Achtergrond los maken
Deze wordt nu ook direct Laag 1 genoemd. Deze laag zou je naar onderen kunnen verschuiven of er iets mee doen. Omdat ik deze laag als Background wil schuif ik hem naar onderen en ga ik hem een vulkleur geven. Ga hiervoor naar bewerken (zorg dat de layer geselecteerd is), vullen en kies een vulkleur. De gehele onderste layer heb je nu gekleurd.
Maar nu is het nog geen Background layer. Om dat te
doen moet ik nog het volgende; 
Je gaat naar Laag > nieuw > Achtergrond uit laag en je ziet dat de naam van Laag 1 direct verandert in Achtergrond.

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Video

3.5 Opdracht
Open het bestand Background_Layer.psd Dit bestand vind je op
de O-schijf onder MVI > Adobe > 
Photoshop CS6 > Serie 3 Werken met layers > Background_
Layer.psd 
In dit bestand ga je van de achtergrond-layer een normale layer
maken, deze noem je Pattern. Je gaat deze layer ook nog een stukje verschuiven naar rechts. Vervolgens wil je het transparante 
stuk wat je nu ziet vullen met zwart. Daarvoor moet je
een nieuwe layer maken. Deze zet je onderaan. 
Maak van deze  nu zwart gevulde layer de Achtergrond. Sla het bestand op als 
jpeg-bestand en noem hem Background_Layer.jpg
Dit bestand mail je naar ict_mvl@outlook.com

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Slide

Slide 26 - Slide

Slide 27 - Slide

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Slide

Slide 32 - Slide

Slide 33 - Slide