Het proces begint wanneer iemand 112 belt met de melding of het vermoeden van een hartstilstand.
2. Activeren van Burgerhulpverleners
Slide 6 - Slide
De meldkamer gebruikt het HartslagNu-systeem om automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer te alarmeren. Deze hulpverleners zijn vrijwilligers die zich hebben geregistreerd bij HartslagNu en zijn opgeleid om te reanimeren en een AED (Automatische Externe Defibrillator) te gebruiken.
3. Oproep via SMS of App
Slide 7 - Slide
De alarmering van burgerhulpverleners gebeurt automatisch via een sms of app, waarbij de locatie van het slachtoffer wordt doorgegeven. Deze oproepen zijn gebaseerd op GPS-locatie om de dichtstbijzijnde beschikbare hulpverleners te bereiken.
Slide 8 - Slide
This item has no instructions
Slide 9 - Slide
This item has no instructions
4. Reanimatie en AED-inzet
Slide 10 - Slide
De opgeroepen burgerhulpverleners krijgen de instructie om direct naar het slachtoffer te gaan en met reanimatie te beginnen, of om de dichtstbijzijnde AED te halen die bij HartslagNu is geregistreerd. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. Ze kunnen dan aangeven of ze wel of niet gaan.
Slide 11 - Slide
This item has no instructions
5. Samenwerking met Ambulancediensten
Slide 12 - Slide
Terwijl de burgerhulpverleners reanimatie uitvoeren of een AED aansluiten, is de ambulance al onderweg naar het slachtoffer. Het doel is om binnen de 'zes-minutenzone' te blijven, waarin slachtoffers binnen zes minuten na de hartstilstand hulp ontvangen, aangezien de overlevingskansen aanzienlijk afnemen met elke verstreken minuut.