This lesson contains 17 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
B8: transcriptie
Slide 1 - Slide
In ons lichaam worden allerlei afvalstoffen gemaakt, onder andere in het netvlies. Om deze afvalstoffen af te voeren, is een eiwit nodig. De erfelijke informatie die nodig is om dit eiwit te maken, ligt vast in een gen. Dit is het ABCA4-gen. De volgorde van de basen in dit gen noem je ....
A
DNA-sequentie
B
Genexpressie
Slide 2 - Quiz
Zet de stappen bij eiwitsynthese op de juiste volgorde
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Eiwitsynthese
Transcriptie
DNA-sequentie aflezen
Slide 3 - Drag question
Beantwoord de onderstaande vragen: 1. Het aflezen van de DNA-sequentie vindt plaats in de celkern / ribosomen. 2. De eiwitsynthese vindt plaats in de celkern / ribosomen. 3. De transcriptie vindt plaats in de celkern / ribosomen.
Slide 4 - Open question
Mutaties kunnen tot afwijkingen leiden. Maar mutaties kunnen ook een voordeel hebben. Noem een gunstig gevolg van mutaties.
Slide 5 - Open question
Beantwoord de onderstaande vragen: 1. Een tumor die de bouw van weefsels verstoort, is goedaardig / kwaadaardig. 2. Een tumor die langzaam groeit, is goedaardig / kwaadaardig. 3. Een tumor die zich verspreidt door uitzaaiing, is goedaardig / kwaadaardig.
Slide 6 - Open question
Leg in je eigen woorden de volgende begrippen uit: DNA-sequentie, eiwitsynthese, kanker, spontane mutatie, transcriptie, uitzaaiing.
Slide 7 - Open question
De ogen van een albino lijken rood. Leg uit hoe dat komt.
Slide 8 - Open question
Je haarkleur is een eigenschap die kan veranderen. Veel mensen hebben tijdens hun kindertijd blond haar, maar als volwassene heeft hun haar een andere kleur. Sommige baby’s met donker haar krijgen later lichter haar. Leg uit waardoor de haarkleur kan veranderen.
Slide 9 - Open question
Een kankergezwel kan worden verwijderd door middel van een operatie. Bij kanker met uitzaaiing is een operatie niet voldoende. Leg uit waarom een operatie dan niet voldoende is.
Slide 10 - Open question
Leukemie is een vorm van kanker waarbij te veel witte bloedcellen ontstaan. Die witte bloedcellen kunnen hun normale functie niet goed uitvoeren. Leukemie kan worden veroorzaakt door straling die afkomstig is uit radioactieve stoffen. In een gebied waar veel straling aanwezig is, hebben kinderen een grotere kans om leukemie te krijgen. Door welke oorzaken kan bij kinderen in zo’n gebied leukemie vaker voorkomen?
A
Door mutaties in de geslachtscellen van de ouders.
B
Doordat de geslachtschromosomen in de lichaamscellen van de ouders door straling zijn
aangetast.
C
Doordat de witte bloedcellen van de moeders beschadigd zijn voordat de kinderen
werden geboren.
D
Doordat mutaties optreden in de lichaamscellen van de kinderen.
Slide 11 - Quiz
Melanine is de kleurstof voor huid, haren en ogen. Hoe meer melanine, hoe donkerder de huid. Wie loopt meer kans om huidkanker te krijgen: iemand met een lichte huid of iemand met een donkere huid? Leg je antwoord uit.
Slide 12 - Open question
Net als de zon geven de lampen in een zonnebank uv-straling af. Sommige mensen willen voorkomen dat hun huid verbrandt tijdens de vakantie. Daarom gaan ze voor de vakantie naar de zonnebank. Is het verstandig om naar de zonnebank te gaan om bruin te worden? Leg je antwoord uit.
Slide 13 - Open question
Slide 14 - Slide
Leg uit dat een virus zich niet zelfstandig kan vermeerderen.
Slide 15 - Open question
Nadat het virus zich heeft vermeerderd, gaat de gastheercel dood. Leg met behulp van afbeelding 6 uit waarom.
Slide 16 - Open question
Ziekteverwekkende bacteriën worden bestreden met antibiotica. Onderzoekers proberen virussen te gebruiken bij de bestrijding van schadelijke bacteriën. Leg uit wat het voordeel kan zijn van deze methode.