Uiterst zeldzaamDifterie, ook wel kroep genoemd, komt uiterst zelden voor in Vlaanderen en bijna alle baby’s en kleuters zijn ertegen gevaccineerd. Besmetting met difterie vindt plaats door hoesten en niezen. De eerste symptomen kunnen sterk uiteenlopen, gaande van keelpijn, koorts, slikklachten, misselijkheid en overgeven.
De bacterie produceert een gifstof (toxine) die de weefsels beschadigt. Bij goed gevaccineerde kinderen kan dit toxine geen schade veroorzaken. Wel kunnen ze tijdelijk drager worden van de bacterie, die ze dan op hun beurt kunnen verspreiden. Dit is enkel gevaarlijk voor onvoldoende gevaccineerde personen.
VaccinatieBaby’s in Vlaanderen krijgen een vaccin tegen difterie zodra ze 8 weken oud zijn. Daarna volgt een herhaling op 12 weken, 16 weken en op 15 maanden. Zo’n 99% van de baby’s in Vlaanderen wordt volledig gevaccineerd. Het vaccin is een combinatievaccin dat beschermt tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B.
Op de leeftijd van 6 jaar worden kinderen opnieuw gevaccineerd tegen polio, difterie, tetanus en kinkhoest. Op de leeftijd van 14 of 15 jaar volgt een herhalingsinenting. Het vaccin dat bij volwassenen gebruikt wordt voor herhalingsinentingen bevat ook een component tegen difterie (naast tetanus en kinkhoest).
Mede dankzij de zeer hoge vaccinatiegraad komt difterie in Vlaanderen maar uiterst zelden voor.