Les 3 Burgerschap Plastic waste



DIVERSITEIT
THEMALES
Plastic waste
1 / 15
next
Slide 1: Slide
BurgerschapsonderwijsLOB+1Middelbare schoolMBOvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6Studiejaar 1-4

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Introduction

In de thema modules vertellen bekende Nederlanders waarom het belangrijk is om in actie te komen voor deze thema’s. Jongeren worden gemotiveerd om zelf in actie te komen voor een van de volgende thema’s: klimaat, gelijke kansen, diversiteit, maatschappij en gezondheid. Jongeren worden geïnspireerd en gemotiveerd om in actie te komen voor het klimaat. BN’er Sander Hoogendoorn legt uit waarom hij zich zorgen maakt over zwerfafval. De jongeren worden aan het denken gezet over hun rol in het klimaatprobleem. Ook denken de jongeren na over hoe zij iets kunnen doen voor het klimaat. Aan het eind van de module komen jongeren in actie door mee te doen aan een landelijke challenge: de week zonder vlees!

Instructions

Deze les is ontworpen om klassikaal te geven. Na het afronden van de module komen de jongeren zelf in actie.

KOM MET DE HELE KLAS IN ACTIE
Na het volgen van een module komt de hele klas in actie door een grote challenge uit te voeren binnen het thema. Op deze manier maak je er echt een project van.

Items in this lesson



DIVERSITEIT
THEMALES
Plastic waste

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video


VRAAG 1
Hoeveel kilo afval gooien wij per persoon per jaar weg?
A
90 kilo
B
290 kilo
C
490 kilo
D
890 kilo

Slide 3 - Quiz

Het antwoord is 490 kilo. Dat is veel! Moet je nagaan hoe vaak jouw lichaamsgewicht hier in past! En naast afval dat netjes in de vuilnisbak beland, is er ook nog gemiddeld tussen de 35 en 140 miljoen kilo per jaar wat wij in Nederland op straat of in de natuur gooien. 

Slide 4 - Slide


VRAAG 2
Hoeveel plastic verpakkingen gebruiken Nederlanders per persoon per jaar?
A
1500 stuks
B
1000 stuks
C
365 stuks
D
2000 stuks

Slide 5 - Quiz

Nederlanders verbruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Vlees, kaas, zuivel, smeersels, frisdranken, groenten, fruit, aardappelen, snoep, koekjes, chips, noem maar op. Per Nederlander komt dat neer op meer dan 1500 stuks plastic, omgerekend vier per dag.

Slide 6 - Slide


Hoe lang duurt het voordat een plastic fles is verteerd?
VRAAG 3
A
5 jaar
B
50 jaar
C
500 jaar
D
nooit

Slide 7 - Quiz

Het goede antwoord is D, nooit. Micro organismes kunnen het namelijk niet verteren en afbreken. Het verweerd en wordt kleiner gemaakt tot allemaal micro stukjes plastic die zich met de grond mengen.

Slide 8 - Slide


VRAAG 4
Een groot deel van de 40 biljard kilo plastic die we wereldwijd per jaar produceren, komt in de oceanen terecht. Hoe?
A
Grote rivieren
B
Kleine rivieren
C
Visserij
D
Riolering

Slide 9 - Quiz

Het juiste antwoord is B. 80% van het plastic komt via kleine rivieren daar terecht. Vaak waait of regent het vanaf de straat een rivier in. Heb jij wel eens afval op straat gegooid? Misschien zwemt het nu wel in de plastic soep rond.

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Bespreek met de klas wat voorbij kwam in de video. Er zijn veel manieren waarop je invloed kunt uitoefenen op het milieu. Ontdek wat jullie samen al weten en kunnen doen!

Slide 12 - Slide


VRAAG 5
Hoeveel kilo plastic heeft de Ocean Clean Up in 2024 uit de oceanen gehaald?
A
12,5 miljoen kilo
B
10 miljoen kilo
C
5 miljoen kilo
D
11,5 miljoen kilo

Slide 13 - Quiz

The Ocean Cleanup heeft in 2024 een recordjaar geboekt in de strijd tegen plasticvervuiling. De NGO meldt dat het dit jaar 11,5 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren heeft verwijderd. Dit cijfer overtrof de totale hoeveelheid die in alle voorgaande jaren samen werd verzameld.

Slide 14 - Slide

KRITIEK: Doet The Ocean Cleanup meer goed of kwaad?
Plastic uit de toplaag van de zee filteren: een groeiende groep biologen vindt dit een slecht idee. Want in die toplaag van de oceaan drijven naast plastic óók tientallen diersoorten. Een heel ecosysteem. Ze waarschuwen voor meer schadelijke effecten, zoals grootschalige kwallenzwermexplosies en dat de plasticveger de consumptie van plastic door grotere dieren juist verhoogt i.p.v. verlaagt.

Slide 15 - Slide