Jan Schoonhoven reliëfs in papier

Materiaal en techniek
Beeldaspecten
Thema of onderwerp
Papier, karton
Knippen en plakken
Relief, compositie en ritme
Kunstenaar Jan Schoonhoven
Poldy Koot
Dichtbij
1 / 17
next
Slide 1: Slide
KunstBasisschoolGroep 3-8

This lesson contains 17 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Materiaal en techniek
Beeldaspecten
Thema of onderwerp
Papier, karton
Knippen en plakken
Relief, compositie en ritme
Kunstenaar Jan Schoonhoven
Poldy Koot
Dichtbij

Slide 1 - Slide

Jan Schoonhoven reliëfs in papier

Slide 2 - Slide

Jan Schoonhoven
1914 tot 1994
Postbode in Delft
Beroemde Nederlandse kunstenaar, maar bleef altijd postbode

Slide 3 - Slide

1958 Jan Schoonhoven
geïnspireerd door Paul Klee

Slide 4 - Slide

Plat, Reliëf, 3D
Plat een schilderij
reliëf alleen de achterkant is plat
3d daar kun je omheen lopen

Slide 5 - Slide

Pure vorm van kunst
Zonder kleur
Abstract
Herhaling/ritme

Slide 6 - Slide

Nu wij
Wit papier
schaar
lijm
naam op de achterkant

Slide 7 - Slide

Verschillende technieken
Juf doet een paar soorten voor
Vormen herhalen
eerst knippen en uitproberen
daarna alles opplakken

Slide 8 - Slide

Samen opruimen en kijken naar de gemaakte kunst

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Belangrijke ‘Nul-kunstenaar’
Het Kröller-Müller Museum heeft zeven reliëfs van Jan Schoonhoven, een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij richtte in 1960 met onder anderen Armando de ‘Nul-groep’ op. Deze beweging streefde naar een kunst die niet werd ‘aangetast’ door het handschrift of de emoties van de kunstenaar. 

Slide 13 - Slide

De kunstenaars waren op zoek naar de meest pure vorm van kunst. In de traditie van Piet Mondriaan, vond Schoonhoven de meest pure vorm in de abstractie.

Slide 14 - Slide

Schoonhoven werkte tot aan zijn pensioen in 1979 bij de PPT Post in Den Haag. Dagelijks nam hij stipt om 8 uur de trein van zijn woonplaats Delft naar Den Haag. Zijn kunstwerken maakte hij in de avonden, weekenden en vakanties. Zelfs toen Schoonhoven meedeed aan nationale en internationale tentoonstellingen bleef hij bij de PTT in dienst.

Zijn werkgever was niet altijd gelukkig met Schoonhoven’s kunstenaarsbestaan. In 1967 kwam een tv-ploeg hem onverwachts opzoeken bij het PTT gebouw in Den Haag. Het leverde hem een reprimande voor alle onaangekondigde commotie. Maar vooral nadat Schoonhoven zich naakt door de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama liet beschilderen met stippen (zie onder), kwam hij met zijn baas in problemen. Een voorziene promotie ging niet door.

Slide 15 - Slide

In 1958 maakte Jan Schoonhoven een reliëf voor het postkantoor van Delft, waarin goed te zien is dat hij de Duitse kunstenaar Paul Klee bewonderde. Het kleurrijke relief van vlakken doet denken aan de Weg naar de Citadel van Klee. In de jaren nadat hij zijn postkantoorwerk maakte, ging Schoonhoven’s ontwikkeling snel.

In 1958 richtte hij met Armando, Kees van Bohemen, Jan Henderikse en Henk Peeters de groep van Informele kunstenaars op. De kunstenaars waren op zoek naar de meest pure vorm van kunst. In de traditie van Piet Mondriaan, vond Schoonhoven de meest pure vorm in de abstractie.  

Slide 16 - Slide

Maar waar Mondriaan’s werk nog een ideologische (bijna religieuze) betekenis had, hadden Schoonhoven’s reliëfs geen diepere betekenis meer. Het is wat je ziet.
Jan Schoonhoven maakte vanaf begin jaren zestig alleen nog helemaal witte werken. De reliëfs bouwde hij nu op uit geometrische vormen, die repeteerden. Wit, of de afwezigheid van kleur, was voor Schoonhoven de meest pure kunstvorm. De herhaling van basisvormen stond voor de afwezigheid van expressie. Schoonhoven’s werk toont de kern.

Slide 17 - Slide