Psoriasis

Psoriasis
1 / 15
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1-3

This lesson contains 15 slides, with interactive quiz, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Psoriasis

Slide 1 - Slide

Wat wil je leren?

Slide 2 - Mind map

Psoriasis
Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan. Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar vooral op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn. Een klein deel van de mensen met psoriasis krijgt ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica). In Nederland heeft 2% tot 3% van de bevolking psoriasis.

Slide 3 - Slide

Hoe ontstaat het?
Psoriasis is een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen tussen 16 en 21 jaar of tussen 57 en 60 jaar. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen.

Slide 4 - Slide

De huid vernieuwt bij iedereen voortdurend; nieuwe cellen worden gemaakt en oude cellen schilferen af. Deze oude cellen zijn zo klein dat dit ongemerkt gaat. Na ongeveer 28 dagen is de huid vernieuwd. Bij mensen met psoriasis gaat het proces van huidvernieuwing veel sneller; de huid vernieuwt zich in 6 tot 7 dagen. Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed gemaakt en gaan ze dood. Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen. Deze huidcellen worden niet op tijd afgestoten. Het resultaat is een dikke, geïrriteerde, rode, schilferige plek.

Slide 5 - Slide

Wat de versnelde celdeling veroorzaakt is niet precies bekend, maar waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol. Het lijkt erop dat er een foutje in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt. Hierdoor raakt de psoriasisplek ook ontstoken. Factoren die ervoor zorgen dat psoriasis tot uiting komt of (tijdelijk) verergert zijn: wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen of stress.

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Hoe verloopt psoriasis?
Psoriasis is niet te genezen. Het verloop is onvoorspelbaar en perioden van spontane verbetering en verergering wisselen elkaar af. Behandelingen kunnen de psoriasisplekken wel verminderen, of soms zelfs voor een bepaalde periode laten verdwijnen. Maar in de meeste gevallen komen ze weer terug.

Slide 9 - Slide

Behandeling
  • Lokale behandeling: een crème of zalf die direct op de psoriasisplek wordt gesmeerd. Dit onderdrukt de psoriasis. Een lokale behandeling is vaak voldoende voor mensen die weinig last hebben van de psoriasis. De meesten krijgen alleen lokale therapie.
  • Lichttherapie: een behandeling met ultraviolet-licht kan de psoriasisplekken verbeteren, of (tijdelijk) laten verdwijnen. Lichttherapie onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid. Deze behandeling wordt vaak gebruikt bij mensen met matige tot ernstige psoriasis, waarbij de lokale behandeling niet (voldoende) werkt.

Slide 10 - Slide

Behandeling
Lichttherapie wordt vaak gecombineerd met een lokale behandeling.
Systemische behandeling: tabletten of injecties met stoffen die psoriasis onderdrukken. Deze medicijnen komen via het bloed in de huid terecht.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Vragen?

Slide 15 - Slide