proefjes

PROEFJES DOEN
1 / 14
next
Slide 1: Slide
TechniekBasisschoolGroep 7

This lesson contains 14 slides, with text slides.

Items in this lesson

PROEFJES DOEN

Slide 1 - Slide

Wat gaan we leren?
We gaan voorspellen
We gaan de proefjes uitvoeren.
We gaan de proefjes evalueren.

Slide 2 - Slide

Proefje 1
Om zeepbellen te blazen, heb je zeepsop nodig. Zeepsop maak je van water en afwasmiddel. Het blazen van zeepbellen is niet zo moeilijk. Zeker niet als je een beetje oefent. Maar kun je ook zeepbellen in andere zeepbellen blazen?

Slide 3 - Slide

Evaluatie

Slide 4 - Slide

Uitleg
Je kunt met een nat rietje door een zeepbel prikken, omdat er een dun laagje zeepsop aan het rietje zit. Dit laagje zorgt ervoor dat de zeepbel niet stuk gaat, maar helemaal tegen het rietje aanzit. En zolang de zeepbellen niet tegen elkaar aankomen, kun je meerdere zeepbellen in elkaar blazen.

Slide 5 - Slide

Proefje 2
Een potlood blijft drijven op water, zelfs als je nog maar een klein stompje over hebt. Je kunt het zelf proberen. Maar kan een potlood ook onder water drijven?


Slide 6 - Slide

Evaluatie

Slide 7 - Slide

Uitleg
Lucht is lichter dan water. Hierdoor wil lucht onder water omhoog. Als je een glas op zijn kop in het water duwt, dan kan de lucht niet weg. De lucht wil naar boven, maar het glas houdt het tegen. Als je het glas schuin houdt, dan gaat er lucht uit en water in. Een potlood is ook lichter dan water. Daardoor blijft het stompje op het water drijven. Onder het glas staat het water lager dan daarbuiten. Daardoor drijft het stompje onder het glas lager dan erbuiten.





Slide 8 - Slide

Proefje 3
Olie en water mengen niet goed. Als je ze bij elkaar doet, dan krijg je twee lagen. Wat gebeurt er als je er zout in strooit?

Slide 9 - Slide

Evaluatie

Slide 10 - Slide

Uitleg
Olie is lichter dan water en blijft drijven. Zout is zwaarder dan water en zinkt. Als het zout zinkt, dan blijft er een beetje olie aan het zout plakken. Als het zout langzaam oplost in het water, dan gaat de olie weer drijven.





Slide 11 - Slide

Proefje 4
Als je een ballon hebt opgeblazen, kun je er een knoop in leggen. Of je kunt hem weer leeg laten lopen. Wat hoor je als de ballon leegloopt?


Slide 12 - Slide

Evaluatie

Slide 13 - Slide

Uitleg
Als de lucht door het tuitje stroomt, drukt de buitenlucht het tuitje dicht. Als het tuitje dicht gedrukt wordt, duwt de lucht van binnen het tuitje weer open. Doordat het tuitje alsmaar open en dicht gaat krijg je een trilling die je kunt horen als het snerpende geluid.


Slide 14 - Slide