VO 2-3: Film natuurlijk (voorbereidende les)

1 / 5
next
Slide 1: Slide
filmMiddelbare schoolmavo, havo, vwoLeerjaar 2,3

This lesson contains 5 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 15 min

Introduction

Deze les is een voorbereidende les op het programma Film Natuurlijk in de bioscoop of filmtheater! In deze les worden de leerlingen voorbereid op het bezoek. Leerlingen ontdekken welke films ze gaan zien en het thema van het zaalprogramma wordt geïntroduceerd. Dit gebeurd aan de hand van korte kijkvragen. Aan het eind van de les is ruimte om praktische zaken zoals vervoer en regels te bespreken. Deze les richt zich op klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs. De te bespreken fragmenten zijn in deze les geïntegreerd, je hoeft dus niet ergens anders in te loggen. Deze les is ontwikkeld door Netwerk Filmeducatie, Eye Filmmuseum, Cinekid, IFFR, IDFA en NFF

Instructions

Deze les duurt ongeveer 15 minuten, wordt klassikaal gegeven en is geschikt voor klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs.

Toelichting en tips voor vragen zijn in de slides toegevoegd onder 'notities'.

De les en de toelichtingen per slide kunnen geprint worden door middel van de knop 'Printen' onder de rode knop 'Geef les'.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Introductie - voorbereidende les

We gaan met de klas naar het filmtheater en naar 6 korte films kijken. In deze les gaan we ontdekken welke films we gaan zien in de bioscoop en onderzoeken we hoe in deze films het thema klimaat te zien is!
Welke films over het klimaat of de natuur kennen jullie?
Klimaat kan in film vanuit allerlei perspectieven worden uitgelicht. Welke verschillende perspectieven kun je bedenken? Denk aan perspectief van verschillende meningen of werelddelen of ...

Slide 2 - Slide

Introductie op het zaalprogramma

Dit zijn de films die we gaan kijken in de bioscoop! Het zijn 6 korte films. Dat betekent dat de films tussen 6 - 15 minuten duren.

De films die we in de bioscoop gaan allemaal over het thema klimaat. In het zaalprogramma gaan we onderzoeken hoe filmmakers het thema klimaat op verschillende manieren zichtbaar maken in film. Kunnen we ontdekken wat de mening van de filmmaker is op het thema?

Vraag:
1. Welke films met het thema klimaat of de natuur kennen jullie al? Vraag door: Had de filmmaker in deze film een duidelijk standpunt over het thema?
2. Klimaat kan in film vanuit allerlei perspectieven worden uitgelicht. Welke verschillende perspectieven kun je bedenken? Denk aan perspectief van verschillende meningen of werelddelen of ...

Op de volgende slides zien we alvast een fragment uit een film. Let tijdens het kijken goed op! Heeft de filmmaker een duidelijk standpunt op klimaat?

Slide 3 - Video

Bekijk dit fragment uit de film

Zet de video aan met de play-knop. De videoplayer stopt automatisch.
Hoe zou je dit fragment in een woord samenvatten?
Heeft de filmmaker een duidelijk standpunt over klimaat en natuur? Hoezo denk je dat? 
Hoe denk je dat dit verhaal afloopt?

Slide 4 - Slide

Bespreek het fragment

Bespreek de volgende vragen:
1. Hoe zou je het fragment in 1 woord samenvatten?
2. Heeft de filmmaker een duidelijk standpunt over klimaat en natuur? Hoezo denk je dat? Antwoord: de filmmaker filmt vooral het perspectief van het varken. (camerapositie!) Het lijkt alsof ze hierdoor tegen de bioindustrie is. 
3. Hoe denk je dat dit verhaal afloopt?

Hoe dit verhaal precies afloopt gaan we ontdekken in het zaalprogramma!
Hoe gaan we naar de bioscoop?
Wat zijn de regels in de bioscoop?

Slide 5 - Slide

Naar de film!

Bespreek hoe jullie naar de film gaan reizen.

In de bioscoop gaan jullie kijken naar 6 films, in totaal duurt dat 90 minuten.

Bespreek de regels in de bioscoop:
1. Er wordt niet gegeten en gedronken in de bioscoop, dan doen we ..
2. We kijken en luisteren naar de film en kletsen niet tijdens het kijken.
3. Als we wat willen zeggen in de bioscoop, dan steek je, net als in de klas, je vinger op!

Veel plezier!