Studieles Wiskunde 1

Welkom!
Studieles Wiskunde door een Nederlands docent?!
1 / 13
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 1

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Welkom!
Studieles Wiskunde door een Nederlands docent?!

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Reader
Hoe is het wiskundeboek opgebouwd?
Zoals je weet bestaat je wiskundeboek uit verschillende hoofdstukken, ieder met een eigen onderwerp. We gaan eens kijken naar het volgende hoofdstuk dan hetgeen waar jullie nu mee aan het werk zijn.
Je ziet dat het hoofdstuk begint met een foto over een dubbele pagina, de titel van het hoofdstuk, waar het hoofdstuk over gaat, en (heel belangrijk) de leerdoelen van het hoofdstuk. Deze staan onder het kopje “Wat leer je?” Dus welke dingen ga je leren in dit hoofdstuk? Het is heel handig om dit eerst eens rustig door te lezen voordat je met een hoofdstuk begint, zodat je weet waar je de komende lessen mee aan de slag gaat. Sommige dingen weet je misschien al, anderen nog niet en die ga je dus leren in de komende lessen.

Slide 3 - Slide

Zoek de leerdoelen op van het hoofdstuk. Schrijf deze leerdoelen op, en schrijf er achter of je een leerdoel al weet, of dat je hier nog aan moet gaan werken.

Slide 4 - Open question

Bekijk de opgaven van de Voorkennis van het hoofdstuk eens. Je hoeft ze niet allemaal te maken, maar kijk eens goed naar de opgaven. Van welke opgaven weet je, alleen al door te lezen, dat je die makkelijk zou kunnen maken?
Een welke opgaven lijken je lastiger om te maken? Schrijf deze eens op.
Waar kun je de informatie vinden die je nodig hebt om de voorkennis opgaven te maken?

Slide 5 - Open question

Reader
In de inhoudsopgave voorin het boek heb je een overzicht van de verschillende paragrafen die in een hoofdstuk voor komen. Je kunt deze zodat je weet uit hoeveel paragrafen het hoofdstuk bestaat, en waar de paragrafen over gaan.

Slide 6 - Slide

Oefenen proefwerk
Nadat alle paragrafen zijn gemaakt, en er een proefwerk aan zit te komen, is het handig om te oefenen voor je proefwerk.

Slide 7 - Slide

Welke onderdelen van het hoofdstuk kun je gebruiken om (extra) te oefenen voor je proefwerk?

Slide 8 - Mind map

Uitlegvideo's
Naast je boek en je werkboek heb je ook nog je chromebook. In de online methode vindt je o.a. uitlegvideo’s. Je kunt, als je behoefte hebt aan extra uitleg, deze video’s rustig bekijken als je met je huiswerk aan de slag gaat. In de video’s wordt de lesstof stap voor stap herhaald.

Slide 9 - Slide

Nakijken
  • Soms moet je ‘gewoon beginnen’
  • Schrijf dan eerst op wat je wél weet.
  • Probeer eens wat, ook al is het niet de juiste manier, alleen door te probéren ga je léren!
  • Klaar? Antwoordenboekje!
  • Andere kleur pen om na te kijken.
  • Foute opgaven opnieuw maken.
  • Zet een ! bij opgaven die een tweede keer ook niet goed zijn gegaan.

Slide 10 - Slide

Rekenvaardigheid: wat is dat, wat doe je er mee?
Wiskunde is niet alléén maar rekenen, maar er komt wel veel rekenwerk bij kijken. Het is natuurlijk makkelijk om alles in je rekenmachine in te typen en gewoon het antwoord op te schrijven waar je rekenmachine mee komt. Maar ja…. een typefoutje is snel gemaakt…en die typefout herkent de rekenmachine niet. Die rekenmachine is eigenlijk heel dom, en doet gewoon precies wat jij intypt.
Hoe kun je dit voorkomen?
• Als je een opgave hebt met verschillende berekeningen, schrijf je tussenstappen goed op!
• Probeer alvast een schatting te maken van het antwoord waar je ongeveer op uit zou moeten komen. Als je rekenmachine een heel ander antwoord geeft, is er kennelijk iets mis gegaan met het invoeren van de berekening in je rekenmachine.

Slide 11 - Slide

Schat van de volgende opgaven in wat je eindantwoord ongeveer zou moeten zijn. Schrijf dat eerst op, en reken daarna pas uit met je rekenmachine. Vergelijk je schattingen met de berekening op je rekenmachine. Zat je er erg veel naast?
15 x 21 =
1,7 x 3000 =
565 : 6 =
105.000 + 365.000 – 210.000 =

Slide 12 - Open question

Als laatste voor vandaag
Heb je moeite met rekenen? Je kunt het écht oefenen. Jullie hebben bij de methode allemaal een rekenboek gekregen aan het begin van het jaar. Hierin staan heel veel rekenoefeningen.
Er zijn ook verschillende sites te vinden om te oefenen. Of apps voor op je telefoon (bijvoorbeeld RekenKoning).

Slide 13 - Slide