omgangskunde omgaan met verlies 4-11-21

keuze les omgangskunde 
omgaan met rouw
1 / 18
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

keuze les omgangskunde 
omgaan met rouw

Slide 1 - Slide

even een terugblik
welke emoties (her)ken je.
Wat kan emoties met je doen. 
 

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

de leerdoelen van vandaag
- De student benoemd wat rouw is. 
-  De student kan benoemen wat de 5 fases van rouw zijn.
- De student kan reflecteren op hun eigen  situatie(culturele) waarin zij rouw hebben ervaren.


Slide 4 - Slide

schrijf zoveel mogelijk "dingen" op die je kunt verliezen (en in andere kleur met welk verlies jij te maken heb gehad)

Slide 5 - Open question

Rouwproces / verwerken:
- verlies van een dierbare

- verlies van werk

- verlies van je gezondheid (functieverlies) 

- verlies van een relatie

- verlies van je toekomstbeeld.

Slide 6 - Slide

Wat is Rouw
Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat jouw leven zo ingrijpend is veranderd door het een verlies waar je veel waarde aan hecht. ​

Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. ​
Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heengaat.

Slide 7 - Slide

De 5 fases van rouw verwerking
Fase 1:Ontkenning

Fase 2: Woede

Fase 3: Onderhandelen

Fase 4: Depressie

Fase 5: Aanvaarding

Slide 8 - Slide

De 5 fases van rouw verwerking
Ontkenning: Dit is vaak de eerste reactie op verlies. Het is een manier om de schok te absorberen. Mensen kunnen zich verdoofd voelen en moeite hebben om de realiteit van het verlies te accepteren21.

Boosheid: Naarmate de realiteit begint door te dringen, kan er boosheid ontstaan. Deze boosheid kan zich richten op verschillende doelen, zoals jezelf, anderen, of zelfs de overledene. Het is een natuurlijke reactie op de pijn van het verlies21.
Onderhandelen: In deze fase proberen mensen vaak controle terug te krijgen door te onderhandelen. Dit kan inhouden dat ze beloftes doen of doelen stellen in de hoop dat dit het verlies ongedaan kan maken of verzachten21.
Depressie: Wanneer de realiteit van het verlies volledig doordringt, kan dit leiden tot gevoelens van diepe droefheid, spijt, en machteloosheid. Deze fase kan gepaard gaan met terugtrekking en een gevoel van isolatie21.
Aanvaarding: Uiteindelijk komt er een fase van aanvaarding, waarin men het verlies begint te accepteren en manieren vindt om verder te gaan met het leven. Dit betekent niet dat de pijn volledig verdwijnt, maar dat men leert leven met het verlies21.



Slide 9 - Slide

Iemand steunen die rouwt kan een uitdaging zijn,
Luister actief: Soms is het genoeg om gewoon te luisteren. Laat de persoon zijn of haar gevoelens uiten zonder te oordelen of advies te geven12.




Erken hun gevoelens: Het is belangrijk om de emoties van de rouwende persoon te erkennen. Zeg dingen zoals "Ik kan me voorstellen dat dit heel moeilijk voor je is"12.
Bied praktische hulp aan: Help met dagelijkse taken zoals boodschappen doen, koken, of huishoudelijke klusjes. Dit kan een enorme last van hun schouders nemen12.
Wees geduldig: Rouw is een langdurig proces en iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Wees geduldig en begripvol12.
Blijf in contact: Laat de persoon weten dat je er voor hen bent, ook op lange termijn. Stuur een berichtje, bel, of ga langs om te laten zien dat je aan hen denkt12.
Respecteer hun ruimte: Soms hebben mensen die rouwen behoefte aan tijd alleen. Respecteer dit en geef hen de ruimte die ze nodig hebben12.
Herinneringen delen: Deel mooie herinneringen aan de overledene. Dit kan troost bieden en helpen bij het verwerken van het verlies12.
Vermijd clichés: Zeg niet dingen zoals "Het komt wel goed" of "Alles gebeurt met een reden". Deze uitspraken kunnen pijnlijk zijn en het gevoel geven dat hun verdriet niet serieus wordt genomen






Slide 10 - Slide

Hoe kan ik rouwverwerking bevorderen?
Uit je emoties: Het is belangrijk om je gevoelens niet op te kroppen. Huilen kan een opluchting bieden en helpt anderen te laten zien dat je steun nodig hebt.







Neem de tijd: Rouwen kost tijd en energie. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en geef jezelf de ruimte om te rouwen.
Praat erover: Deel je gevoelens en herinneringen met vrienden, familie, of in een rouwgroep. Dit kan helpen om je emoties te verwerken en je minder alleen te voelen.
Zoek afleiding: Probeer activiteiten te vinden die je plezier geven of je gedachten verzetten. Dit kan variëren van sporten tot creatieve hobby's.
Luister naar muziek: Muziek kan een krachtige manier zijn om emoties te uiten en te verwerken. Soms kan het luisteren naar droevige muziek juist helpen om je gevoelens te accepteren.
Herinner de overledene: Het kan troostend zijn om mooie herinneringen aan de overledene te koesteren en te delen.
Wees geduldig met jezelf: Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven die je nodig hebt.
Zoek professionele hulp: Als je merkt dat je vastloopt in je rouwproces, kan het nuttig zijn om met een therapeut of rouwbegeleider te praten.






Slide 11 - Slide

Wat zijn tekenen dat iemand hulp nodig heeft?
Veranderingen in emotioneel welbevinden: Voortdurende neerslachtigheid, angst of boosheid kunnen indicaties zijn dat iemand worstelt1.







Gedragsveranderingen: Sociale terugtrekking, agressie, of moeite met het volbrengen van dagelijkse taken zijn vaak tekenen dat iemand hulp nodig heeft1.
Veranderingen in slaap- of eetgewoonten: Onregelmatige slaap of eetpatronen kunnen wijzen op onderliggende problemen1.
Moeilijkheden met concentratie of geheugen: Problemen met focus of geheugen kunnen een teken zijn van stress of andere mentale gezondheidsproblemen1.
Verlies van interesse: Een plotseling verlies van interesse in activiteiten die ze eerder leuk vonden, kan een rode vlag zijn1.
Gedachten over zelfbeschadiging of zelfmoord: Dit is een ernstig teken dat onmiddellijke hulp vereist1.
Onverwachte gedragsveranderingen: Drastische veranderingen in gedrag, zoals zich terugtrekken, snel geïrriteerd zijn, of ruzie maken om kleine dingen2.
Zichtbare fysieke signalen: Vermoeid uiterlijk, drastisch gewichtsverlies of -toename, verwaarlozing van persoonlijke verzorging, en onverklaarbare verwondingen2.
Geldproblemen en onverklaarbare uitgaven: Financiële problemen kunnen wijzen op onderliggende problemen, zoals verslaving2.
Veranderingen in sociale kringen: Plotselinge afstand van oude vrienden of familieleden, of nieuwe vrienden met dezelfde gewoonten








Slide 12 - Slide

mensen die ouder worden hebben vaak veel meer verlieservaringen meegemaakt dan jongeren
A
waar
B
niet waar

Slide 13 - Quiz

mensen die ouder worden hebben vaak veel meer verlieservaringen meegemaakt dan jongeren
A
waar
B
niet waar

Slide 14 - Quiz

waar heeft de ouder wordende mens vaak last van?
A
minder kunnen door ouderdomskwalen
B
vaker ziek
C
overlijden geliefden
D
geen idee

Slide 15 - Quiz

Iedere cultuur gaat anders om met rouw en verlies. 
Hoe ziet een begrafenis er in  jouw cultuur uit?
Geloof jij in leven naar de dood?
Op welke manieren rouwen jullie?

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Video

wat neem je mee uit deze les

Slide 18 - Mind map