Kinderrechtenverdrag

Oud persoon
Habib, geboren op een zeer speciale dag...
1 / 22
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 22 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Oud persoon
Habib, geboren op een zeer speciale dag...

Slide 1 - Slide

Teacher in rol introductie van de les
Tekst is als volgt:
Ik ben Habib, ik ben geboren op een speciale dag. Maar op dit moment ben ik vergeten wanneer dit was. Het was een hele speciale dag, er waren allemaal mannen die gingen een handtekening zetten. Een blad helemaal gemaakt voor kinderen, daar zetten de mannen hun handtekening onder. Op dat moment ben ik geboren. Maar wanneer was dit nou ook alweer? Ik weet het echt niet meer. Maar wat ik wel weet, is dat ik het heb opgeschreven. Opgeschreven in dit boek, het boek dat gaat over dat blad. Het blad waar de mannen hun handtekening op hebben gezet. 
Nu of ooit...
Verhaal voorlezen

Slide 2 - Slide

Lees het verhaal "Een nieuw begin" voor uit het boek
Oud persoon
Habib, geboren op een zeer speciale dag...

Slide 3 - Slide

Teacher in rol opening les
Tekst is als volgt:
Ik ben Habib, ik ben geboren op een speciale dag. Maar op dit moment ben ik vergeten wanneer dit was. Het was een hele speciale dag, er waren allemaal mannen die gingen een handtekening zetten. Een blad helemaal gemaakt voor kinderen, daar zetten de mannen hun handtekening onder. Op dat moment ben ik geboren. Maar wanneer was dit nou ook alweer? Ik weet het echt niet meer. Maar wat ik wel weet, is dat ik het heb opgeschreven. Opgeschreven in dit boek, het boek dat gaat over dat blad. Het blad waar de mannen hun handtekening op hebben gezet. 

Teacher in role vervolg 
Tekst is als volgt:
Oh ja, nu weet ik het weer! Ik ben geboren op de dag dat de mannen hun handtekening hebben gezet onder het Kinderrechtenverdrag. Een heel belangrijk document waar alle kinderen rechten van hebben. Alle landen moeten zich hieraan houden. Ik heb een leuk idee, ik laat hier voor jullie leerkracht een pakket achter. Een pakket met allemaal leuke lessen erin die hierover gaan. Dan kunnen jullie met elkaar hierover gaan leren.
Wat weten jullie al over kinderrechten?

Slide 4 - Mind map

Wat weten de kinderen al over kinderrechten, kinderen kunnen dit invullen in hun Lessen-Up die maakt er een woordweb van!

Bespreek het woordweb met de kinderen, zodat ze even kort worden gehoord. 
Wat gaan we vandaag doen?
- Hoe is het Kinderrechtenverdrag ontstaan?
- UNICEF, wat is het en wat doen ze?
- Hoe gaat het met de kinderrechten in Nederland?

- Via een Lessen-Up les gaan jullie verschillende onderdelen langs
- Informatieonderdeel over het Kinderrechtenverdrag
Verwerkingsopdracht, het zelf ontwerpen van een recht

Slide 5 - Slide

Wat gaan de kinderen leren en doen deze les?
Vertel dit de kinderen voor duidelijkheid en structuur bij de kinderen. 

Slide 6 - Video

Kijkvraag: Welke kinderrechten zie je allemaal voorbijkomen in de video?
Welke kinderrechten zagen jullie in de video voorbij komen?

Slide 7 - Mind map

Laat de kinderen het woordweb invullen, deze kan je kort met de kinderen bespreken. 
Kinderrechtenverdrag
Ieder kind heeft rechten! 
VN-Kinderrechtenverdrag
1989
Rechten en plichten van het kind
54 artikelen, artikel 1 geeft aan voor wie het verdrag geldt

Slide 8 - Slide

Ieder kind heeft rechten! Alle rechten van het kind zijn vastgelegd in een speciaal verdrag dat is geldend voor alle kinderen tot 18 jaar: het VN-kinderrechtenverdrag. Kinderen die hun eigen rechten kennen kunnen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelf opgenomen in het Verdrag dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun eigen rechten.

In het jaar 1989 namen de Verenigde Naties het Internationale Verdrag over de Rechten van het Kind unaniem aan. Het Verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken krijgen, dit geldt van hun geboorte tot aan hun 18e. Er zijn vele onderwerpen waar het Verdrag mee te maken heeft, waaronder de volgende onderwerpen; familie en opgroeien, veiligheid en vrijheid, privacy. Het Kinderrechtenverdrag geeft belangrijke uitgangspunten, maar ook verplichtingen met zich mee. Alles draait erom dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich ook optimaal kunnen ontwikkelen.

Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 artikelen. Artikel 1 geeft aan voor wie het Verdrag van toepassing is; iedereen die jonger is dan 18 jaar. De artikelen die daarna volgen, beschrijven de verschillende rechten die voor kinderen zijn vastgesteld. Als laatste volgen er artikelen met regels over het toezicht en rapportage. Dit is belangrijk, omdat er toezicht nodig is, zodat het minder snel mis kan gaan. En daar zijn de kinderrechten ook te belangrijk voor, het kan niet misgaan.
UNICEF
Kinderrechtenorganisatie van de VN
Controleren of de rechten worden voldaan
In gesprek gaan met de overheid
Onderzoek doen naar rechten van het kind

Slide 9 - Slide

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en heeft een opdracht: ervoor zorgen dat elk land die partij is van het Verdrag ervoor zorgt dat het land de rechten van kinderen respecteert en ook naleeft. UNICEF komt op voor de kinderrechten door in gesprek te gaan met de overheid. Daarnaast doet UNICEF ook zelf onderzoek en geeft dan vervolgens advies aan de overheid om zo de situatie voor de kinderen te verbeteren. 
Kinderrechten in Nederland
Gaat goed met de rechten van het kind
Toch worden rechten geschonden
Kinderen leven in armoede en hebben geen vaste basis om te wonen

Slide 10 - Slide

Ook in Nederland moeten we ons houden aan het Kinderrechtenverdrag, het gaat goed met de rechten die we in Nederland moeten waarborgen voor onze kinderen. Maar dit geldt hier helaas niet voor alle kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel kinderen die in armoede moeten opgroeien. Ook zijn er veel gevluchte kinderen die niet naar school kunnen gaan of die heel vaak moeten verhuizen naar andere woningen. Hierdoor is het dus niet altijd gemakkelijk voor alle kinderen om bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen te maken op een vaste plek en in een vaste omgeving. Er zijn dus ook in Nederland nog steeds kinderrechten die worden geschonden. 
Recht op je favoriete eten
Waar
Niet waar

Slide 11 - Poll

Niet waar, omdat je als kind wel recht hebt op voedsel en water, maar niet specifiek op je favoriete eten. Je moet voorzien worden, waardoor je kan ontwikkelen. 
Recht op informatie
Waar
Niet waar

Slide 12 - Poll

Waar, je moet informatie krijgen van de mensen om je heen. Denk hierbij aan school of informatie vanuit je ouders. Hier leer je van en hierdoor kan je ook gemakkelijker ontwikkelen. 
Recht op bescherming als vluchteling
Waar
Niet waar

Slide 13 - Poll

Waar, je moet als je vlucht uit je eigen woonsituatie worden beschermd in je nieuwe woonsituatie. Hier moet je veilig verder kunnen ontwikkelen en je moet worden opgevangen, niet worden teruggestuurd naar een onveilige plek. 
Recht op tv kijken
Waar
Niet waar

Slide 14 - Poll

Niet waar, je hebt geen recht op een tv. Niet alle ouders kunnen dit zich verantwoorden. Je hebt wel recht op sport en ontspanning, maar niet specifiek recht op een tv. 
Recht op onderwijs
Waar
Niet waar

Slide 15 - Poll

Waar, je bent verplicht om onderwijs te krijgen in je ontwikkeling. Hierdoor kan je goed ontwikkelen en ook later een werkend persoon in de samenleving worden. Je moet hiervoor worden opgeleid en dit begint bij het onderwijs. 
Recht op een grappige juf of meester
Waar
Niet waar

Slide 16 - Poll

Niet waar, je hebt zoals we net hoorden recht op onderwijs, maar van wie je dit krijgt, is geen afspraak voor. Je moet onderwijs krijgen van iemand die hiervoor heeft geleerd, maar wie dit is staat niet vast. 
Maak een nieuw kinderrecht

Bedenk in tweetallen een nieuw kinderrecht die nog niet aanwezig is, maar die er wel zou moeten zijn. Denk hierbij aan:
- De toekomst en ontwikkelingen
- Wat is er al en wat nog niet?
- Wat is er belangrijk voor alle kinderen in de wereld?

Maak er een mooi blad van, waarbij je denkt aan de spelling en verzorging van het blad. Ook moeten jullie het kunnen presenteren voor de rest van de klas. 
Jullie mogen het op papier of online maken, maar het moet in je boekje terecht komen. 

Slide 17 - Slide

This item has no instructions

Bespreken van de gemaakte rechten
- Wat is het recht dat jullie hebben bedacht?
-  Hoe zijn jullie op dit recht gekomen?
- Waarom is dit recht voor ieder kind belangrijk?

Slide 18 - Slide

This item has no instructions

Samenvatting maken
Maak de samenvatting van de les in je boekje. Hierbij moet je alles duidelijk opschrijven, zodat je het later ook nog snapt als je het terug leest. 

Slide 19 - Slide

This item has no instructions

Wat weten jullie nu over kinderrechten?

Slide 20 - Mind map

This item has no instructions

Reflectie op de les
Hoe vond ik jullie werkhouding tijdens de les?

Slide 21 - Slide

Jij geeft bij de kinderen aan hoe je hun werkhouding vond, dit kunnen de kinderen meenemen naar een volgende les. 
Hoe vonden jullie de les, wat hebben jullie geleerd, hoe hebben jullie gewerkt?

Slide 22 - Open question

De kinderen geven een reflectie op de les, waardoor je weet wat de kinderen wel en niet leuk vonden aan de les van vandaag.