Sova-les pesten: Wat kan ik doen? Les 2

Les 2 
TIPS!
1 / 15
next
Slide 1: Slide
SOVAVoortgezet speciaal onderwijs

This lesson contains 15 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Les 2 
TIPS!

Slide 1 - Slide

Conclusie 1e les: Vertel je verhaal...
Praat erover!
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.

Slide 2 - Slide

Gevolgen, een verhaal!

Slide 3 - Slide

"Mijn droom was om te vloggen op YouTube en om te zingen. Om een goed leven te hebben met mijn familie. Maar ik kan het niet". 
Het zijn de eerste regels van de afscheidsbrief van de 15-jarige Tharukshan uit Heerlen. Op de laatste dag van de kerstvakantie pleegde hij zelfmoord omdat hij niet langer met het pesten op school om kon gaan
Een vreselijke gebeurtenis die je doet beseffen hoe groot de impact van pesten is. En Tharukshan is niet de enige, pesten gebeurt (bijna) overal. Op school, op het werk, op de sportvereniging. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Misschien ben je zelf gepest. Of was je een pester. Of stond je erbij en keek je er naar.

Slide 4 - Slide

Wat doe jij?

Slide 5 - Slide

Ik wordt gepest, ik pest zelf of ik ben omstander !
Wat kun je doen!
  ​

Maar wat doe jij als je vriend of vriendin belachelijk wordt gemaakt? Of als je teamgenoot wordt getreiterd? Of je klasgenoot wordt uitgescholden? Houd je je mond of kom je voor ze op? Of zou je er wel iets van willen zeggen, maar durf je niet? Uit onderzoek blijkt dat pesten met ruim 50% kan worden verminderd als omstanders ingrijpen. Om jou te helpen, hier een aantal tips als je ziet dat iemand wordt gepest. 

Slide 6 - Slide

1. Verplaats je in degene die wordt gepest
Stel je eens voor hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die wordt gepest. Om niet naar school of je werk te durven. Om keer op keer belachelijk gemaakt te worden. Om geen vrienden te hebben en er helemaal alleen voor te staan. Pesten kan je leven in een nachtmerrie veranderen. Niet alleen op het moment van pesten zelf, maar ook nog lange tijd daarna. Veel mensen die zijn gepest, kampen jaren later nog met depressies en angsten en soms leidt pesten zelfs tot zelfmoord. 

Hoe zou jij het vinden als je zou worden gepest?

Slide 7 - Slide

2. Praat met degene die gepest wordt
Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen.

Slide 8 - Slide

3. Doe je mond open tegen pesters
Als je getuige bent van pesterijen, confronteer de pester dan met zijn of haar gedrag en zeg wat je ervan vindt. Dat is spannend, maar kan heel effectief zijn. Hoe meer mensen pesters vertellen hoe belachelijk het is wat ze doen, des te eerder ze er mee zullen stoppen. En denk daarbij dan weer even aan puntje 1: Hoe zou jij het vinden als je zou worden gepest?

Slide 9 - Slide

4. Geef pesters niet de aandacht waar ze om vragen
Pesten is vooral 'leuk' als er veel mensen getuige van zijn. Pesters voelen zich ver verheven boven hun slachtoffer en aan die status hebben ze natuurlijk niets als het niet wordt gezien. Ga er dus niet als een ramptoerist bij staan als je ziet dat iemand wordt gepest en ga ook niet heel hard lachen als er beledigende grappen worden gemaakt. Wijs de pesters op hun gedrag en laat ze vervolgens gewoon links liggen. 

Slide 10 - Slide

5. Zoek medestanders om pesten tegen te gaan
Pestgedrag los je vaak niet in je eentje op. Vertel het aan leraren, leidinggevenden of andere volwassenen en vraag ze om in te grijpen. Als je bang bent om zelf het volgende slachtoffer van de pesters te worden, vraag dan of de inhoud van het gesprek vertrouwelijk mag blijven. Ook door anderen te vragen om het pesten te stoppen, help je mee om het probleem te verhelpen. 

Slide 11 - Slide

6. Geloof niet alles wat er over iemand wordt gezegd
Ook online wordt er flink gepest. 11% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar geeft aan weleens online te zijn gepest. Cyberpesten gebeurt vaak door het verspreiden van roddels via WhatsApp, SnapChat of Facebook. Roddels die vervolgens klakkeloos worden overgenomen. Doe niet mee aan het verspreiden van dit soort verhalen en vertel degene over wie het gaat wat je hebt gehoord. 

Slide 12 - Slide

STOP!

Slide 13 - Slide

Volgende les "Cyberpesten" !
Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest maar dit overkomt ook zeker volwassenen. Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app, Games en chatrooms. 

Slide 14 - Slide

Bekijk ons @StopPesten
  Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn. Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand over kunnen praten en om deze reden houden wij bij, bij welke partijen je terecht kunt met jouw vragen.
Op onze website hebben wij heel veel informatie geplaatst met tips en adviezen over online pesten en de online gevaren
Of bekijk ons @StopPestenNu YouTube kanaal speciaal voor jou vol met video's en tips 

Slide 15 - Slide