Psychiatrische stoornissen kraamzorg

Psychiatrische stoornissen in de kraamzorg

Jordy, Demi, Kim, Tess en Marion

1 / 16
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Psychiatrische stoornissen in de kraamzorg

Jordy, Demi, Kim, Tess en Marion

Slide 1 - Slide

Inhoud:
  • Kraambed psychose (PPP)
  • PTSS na bevalling
  • Postpartum depressie (PPT)
  • Baby blues 

Slide 2 - Slide

Kraambed Psychose 
Een kraambedpsychose – ook wel postpartum psychose (PPP) genoemd - is een psychose die ontstaat na de bevalling. Je herkent een kraambedpsychose aan: wanen, hallucinaties, achterdocht en verwardheid. Bij een kraampsychose slaap je vaak slecht, word je rusteloos, prikkelbaar of opgewonden. Deze eerste verschijnselen kunnen uren tot enkele weken na de bevalling beginnen, maar ook het stoppen met borstvoeding kan soms een aanleiding vormen. Een postpartumpsychose komt heel erg weinig voor, bij 1 a 2 op de 1000 vrouwen.

Slide 3 - Slide

Kraambed Psychose 
Behandeling: Je kunt begeleiding in het ziekenhuis krijgen en antidepressiva gebruiken.

Slide 4 - Slide

Hoe wordt een kraampsychose ook wel genoemd?

Slide 5 - Open question

PTSS na de bevalling
PTSS is een angststoornis die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. De meest kenmerkende symptomen van PTSS na bevalling zijn herbeleving van een gebeurtenis, vermijding van situaties die doen herinneren aan de traumatische gebeurtenis en verhoogde prikkelbaarheid.

Slide 6 - Slide

PTSS na de bevalling
Wanneer kan een bevalling als traumatisch worden ervaren?
Als tijdens je bevalling angst, machteloosheid, paniek of andere negatieve gevoelens de boventoon voerden door een fysieke of medische complicatie of onvoldoende emotionele steun, dan kan je dit als traumatisch ervaren en er een trauma aan overhouden.

Slide 7 - Slide

PTSS na de bevalling
  • De behandeling van PTSS bestaat meestal uit psychotherapie. Dit zijn gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut. Er zijn verschillende vormen van therapie die goed kunnen helpen. De klachten kunnen daardoor verminderen of helemaal over gaan.
  • Soms helpt het om naast de therapie medicijnen te gebruiken. Alleen maar medicijnen slikken helpt niet genoeg.
  • Met je behandelaar spreekt je af welke behandeling het beste bij je past. Dat hangt af van wat je zelf wil. Maar bijvoorbeeld ook van wat je hebt meegemaakt, hoe je bent opgegroeid en of je andere klachten hebt, zoals een depressie.

Slide 8 - Slide

Wat zijn symptomen die bij PTSS na de bevalling horen?
(2 juiste antwoorden)
A
Somberheid
B
Herbeleven van de gebeurtenis
C
Prikkelbaarheid
D
Piekeren

Slide 9 - Quiz

Postpartum depressie
Post partum depressie betekent letterlijk: depressie na de bevalling. De klachten en het ontstaan verschillen niet van een normale depressie. Mensen die lijden aan een depressie voelen zich somber gedurende het grootste gedeelte van de dag en bijna elke dag, je hebt geen moedergevoelens, je bent vermoeid, je hebt weinig eetlust, je bent angstig en wanhopig en je hebt slaapproblemen. 

Slide 10 - Slide

Postpartum depressie
Een depressie na de bevalling is meestal goed te behandelen. Dat kan, net als bij een gewone depressie, met: gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ, behandeling bij een psycholoog, medicijnen of gesprekken en medicijnen.

Gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ of psycholoog helpen meestal goed. Veel vrouwen gaan zich beter voelen. Zij krijgen een betere band met hun kind en hun partner.

Bij een ernstige depressie na de bevalling kunnen medicijnen goed helpen. Medicijnen tegen depressie heten antidepressiva. Als je borstvoeding geeft, kun je dit blijven doen. Borstvoeding samen met een SSRI (medicijn tegen depressie) geeft geen problemen voor je baby. Dit blijkt uit onderzoek. Of er gevolgen voor de baby zijn op lange termijn, is niet goed bekend.

Slide 11 - Slide

Postpartum depressie
PTSS na de bevalling
Somberheid
Piekeren
gevoelens van eenzaamheid
verminderde eetlust
prikkelbaarheid
verhoogde schrikreacties
Herbeleven van de bevalling
vermijding

Slide 12 - Drag question

Baby blues
Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam en wordt er naar een hormonale balans gezocht voor jou en je kindje. Je lichaam heeft hier echter negen maanden lang de tijd voor. Na de bevalling wordt deze hormoonbalans verstoord en moet je lichaam zich razendsnel aanpassen aan de nieuwe situatie. Gecombineerd met slaapgebrek, twijfel en faalangst kan deze hormonale onbalans zorgen voor een neerslachtig gevoel.

Slide 13 - Slide

Baby blues
Symptomen van baby blues zijn: Huilbuien (de kraamtranen), zenuwachtig gevoel, slapeloosheid, negatieve gedachten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid en het gevoel de verantwoordelijkheid voor een baby niet aan te kunnen. 

In de meeste gevallen duurt de baby blues maar een aantal dagen. Het is goed om je dit te realiseren. Laat het dus over je heen komen en accepteer het. Het is onvermijdelijk, dus je zult het even uit moeten zitten.

Slide 14 - Slide

Waardoor wordt baby blues veroorzaakt?

Slide 15 - Open question

Was dit leuk?
😒🙁😐🙂😃

Slide 16 - Poll