Procenten maken alles makkelijker

Procenten maken alles makkelijker
1 / 13
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Procenten maken alles makkelijker

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je procentuele veranderingen berekenen en deze toepassen op alledaagse situaties.

Slide 2 - Slide

Vertel de studenten wat ze kunnen verwachten van deze les en waarom het belangrijk is om procenten te begrijpen.
Wat weet je al over procenten?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Wat zijn procenten?
Procenten zijn een manier om een deel van een geheel te beschrijven, waarbij 100 het hele geheel vertegenwoordigt.

Slide 4 - Slide

Leg uit hoe procenten werken en waarom ze handig zijn in het dagelijks leven.
Procentuele veranderingen
Procentuele veranderingen worden gebruikt om te laten zien hoeveel iets is veranderd in verhouding tot het oorspronkelijke bedrag. Dit wordt berekend door het verschil tussen het nieuwe en oude bedrag te delen door het oude bedrag en te vermenigvuldigen met 100%.

Slide 5 - Slide

Geef voorbeelden van procentuele veranderingen en laat de studenten oefenen met het berekenen ervan.
Toepassingen van procenten
Procenten worden veel gebruikt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het berekenen van kortingen, belastingen en fooien.

Slide 6 - Slide

Vraag de studenten om voorbeelden te geven van situaties waarin procenten worden gebruikt en bespreek hoe ze kunnen worden toegepast.
Korting berekenen
Om een korting te berekenen, vermenigvuldig je het oorspronkelijke bedrag met het kortingspercentage (bijvoorbeeld 20% is 0,20) en trek je dat bedrag af van het oorspronkelijke bedrag.

Slide 7 - Slide

Laat de studenten oefenen met het berekenen van kortingen en geef voorbeelden van situaties waarin dit kan worden toegepast.
Belasting berekenen
Om een belasting te berekenen, vermenigvuldig je het oorspronkelijke bedrag met het belastingpercentage (bijvoorbeeld 9% is 0,09) en tel je dat bedrag op bij het oorspronkelijke bedrag.

Slide 8 - Slide

Laat de studenten oefenen met het berekenen van belastingen en geef voorbeelden van situaties waarin dit kan worden toegepast.
Fooi berekenen
Om een fooi te berekenen, vermenigvuldig je het oorspronkelijke bedrag met het fooipercentage (bijvoorbeeld 15% is 0,15) en tel je dat bedrag op bij het oorspronkelijke bedrag.

Slide 9 - Slide

Laat de studenten oefenen met het berekenen van fooien en geef voorbeelden van situaties waarin dit kan worden toegepast.
Samenvatting
Procenten zijn een handige manier om een deel van een geheel te beschrijven en worden veel gebruikt in het dagelijks leven. Procentuele veranderingen kunnen worden berekend om te laten zien hoeveel iets is veranderd in verhouding tot het oorspronkelijke bedrag, en procenten kunnen worden toegepast bij het berekenen van kortingen, belastingen en fooien.

Slide 10 - Slide

Herhaal de belangrijkste punten van de les en biedt extra uitleg of oefeningen aan als dat nodig is.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.