Opdracht: De Vriendelijke Waarheid
In deze opdracht leer je hoe je eerlijk kunt zijn zonder iemand te kwetsen. Soms kan de waarheid namelijk best hard overkomen, en het is belangrijk om te leren hoe je je woorden kunt verzachten.
Deze opdracht leert je nadenken over hoe je eerlijk kunt zijn zonder iemand te kwetsen. Zo word je vaardiger in het spreken van de waarheid op een vriendelijke manier, wat goed is voor jezelf én voor je relaties met anderen.
Situatieschets
Lees de volgende situaties. Bedenk per situatie hoe je eerlijk kunt zijn, maar op een vriendelijke manier.
Situatie 1: Nieuwe schoenen
Een vriend laat trots zijn nieuwe schoenen zien en vraagt wat je ervan vindt. Je vindt de schoenen niet mooi.
Situatie 2: Groepstaak
Een klasgenoot heeft aan een groepstaak gewerkt, maar het resultaat is niet heel goed en je moet het verbeteren. Hij vraagt wat je van zijn werk vindt.
Situatie 3: Een optreden
Je broer of zus heeft een optreden gedaan (zoals een dans of zang) en vraagt daarna om je eerlijke mening. Je vond het optreden niet geweldig.
Stap 1: Omschrijf je eerlijke gedachte
Schrijf kort op wat je écht denkt in deze situaties. Wat zou je tegen je vriend of familielid zeggen als je helemaal niet zou nadenken over hoe je het brengt?
Stap 2: Vind de vriendelijke waarheid
Probeer nu een manier te bedenken om je mening zo te verwoorden dat de ander niet gekwetst wordt, maar dat je toch eerlijk bent. Denk aan:
Complimenten geven over iets anders dat je wél goed vindt.
Je mening beginnen met iets positiefs voordat je feedback geeft.
"Ik-vorm" gebruiken in plaats van "jij-vorm" (bijvoorbeeld: "Ik vind deze kleur moeilijk te combineren" in plaats van "Jouw schoenen zijn niet mooi").
Schrijf per situatie je "vriendelijke waarheid" op.
Stap 3: Klassikale bespreking
Bespreek in de klas de verschillende antwoorden. Welke manieren van de waarheid zeggen kwamen het meest vriendelijk over? Wat werkte goed, en wat kon misschien nog wat vriendelijker?