5]
Er zijn ook andere gebruiken. Zo hoort bij een Latijns-Amerikaanse verjaardag een piñata, een grote papieren vorm van bijvoorbeeld een paard of een auto, die gevuld is met snoep, (nep)geld, fruit en confetti. Het gevaarte wordt aan het plafond gehangen en de jarige mag er geblinddoekt met een knuppel tegenaan slaan. Wanneer de piñata kapot geslagen is, mogen alle kinderen naar het snoepgoed grabbelen.
[6]
In India ga je op je verjaardag in nieuwe kleren naar school en trakteer je je klasgenootjes en docenten op kleine chocolaatjes. Woon je in Engeland, dan krijg je de ‘bumps’ op je verjaardag. Vrienden pakken je bij handen en voeten en gooien je enkele malen in de lucht. Je gaat evenveel keren de lucht in als je leeftijd, daarna nog ‘one for luck, two for luck and three for the old man’s coconut!’
[7]
Helemaal bijzonder gaat het in Vietnam. Daar is de allerbelangrijkste feestdag Tet Nguyên Đán, vaak afgekort als Tet, het Vietnamese Nieuwjaar. Tet is echter niet alleen een feest voor het nieuwe jaar, ook vieren op die dag alle Vietnamezen hun verjaardag. Het maakt niet uit op welke dag je geboren bent: op Tet word je een jaartje ouder. Het is wel een heel groot verjaardagsfeest. Het duurt ongeveer drie dagen en de hele familie komt bij elkaar.
[8]
Als je nagaat hoe lang er al mensen op de wereld zijn, vieren we dus nog maar relatief kort onze verjaardag. Het is bijzonder dat er in die korte tijd toch zo veel verschillende verjaardagstradities zijn ontstaan.
Naar: www.cultuurwijs.nl en www.kidsparties.com, 2 september 2015