Hoofdstuk 3 omgaan met risico

les 1: 3.1 en 3.2
Hoofdstuk 3 Omgaan met risico's
1 / 14
next
Slide 1: Slide
BeveiligingMBOStudiejaar 3

This lesson contains 14 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

les 1: 3.1 en 3.2
Hoofdstuk 3 Omgaan met risico's

Slide 1 - Slide

Opbouw
Terugblik
Vooruitblik

Theorie + opdracht

Afsluiting

Slide 2 - Slide

Terugblik

Slide 3 - Slide

Vooruitblik
Wat is een beveiligingsplan?

Wat is een veiligheidsplan?

Risico's zijn in te delen in?  Noem per risico een voorbeeld.

Slide 4 - Slide

Theorie
Activiteiten die bij een bedrijf worden verricht moeten aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie. Deze bedrijfsactiviteiten kunnen echter risico's opleveren voor omwonenden en werknemers. Hier moeten beveiligings- en veiligheidsmaatregelen tegen getroffen worden. Niet alleen voor veiligheid van mensen maar ook om het voortbestaan van een organisatie. De vitale processen moeten ongestoord door kunnen gaan.
Het soort organisatie bepaalt de beveiligings- en veiligheidsorganisatie.

Slide 5 - Slide

Opdracht
Werk in groepen van 3/4. 

Kies per persoon een organisatie uit. Wat zijn de vitale processen? Hoofddoel? Welke beveiligings- en veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen?
timer
15:00

Slide 6 - Slide

Theorie
Je hebt drie soorten risico's:
- Menselijke risico's
- Natuurlijke risico's
- Technische risico's 
Bij een beveiligingsplan worden risico's ingeschat op basis van een risicoanalyse. (OBE maatregelen) 
Een veiligheidsplan op basis van een risico-inventarisatie en evaluatie. Dit gaat verder dan beveiligingsmaatregelen. Ook zorg en welzijn van de mensen. 

Slide 7 - Slide

Theorie
Als beveiliger 3 ben je het aanspreekpunt in het team. Het is belangrijk dat je duidelijk communiceert, feedback vraagt en rapporteert. Het is altijd belangrijk om dingen te rapporteren zodat je altijd bewijs hebt van een waargenomen incident. In het boek op blz. 115 staat een voorbeeld waarom dit zo belangrijk is. 

Slide 8 - Slide

Theorie
We maken onderscheid in onopzettelijk en opzettelijk handelen bij risico's van menselijk aard. Onopzettelijk: Ieder mens maakt weleens een foutje. Verkeerde inschatting of bijvoorbeeld onoplettendheid. Het kan grote gevolgen hebben. Voorbeelden?
Opzettelijk: 
Diefstal, inbraak, gewapende overval, vandalisme, ontvoering, gijzeling, bomdreiging, bomdreiging, agressie en geweld, verlies van vertrouwelijke bedrijfsinformatie (spionage), werknemersfraude, computermisdrijven, onbevoegd betreden, saboteren en brandstichting. 

Slide 9 - Slide

Theorie
Er zijn verschillende invloeden op risico's van menselijke aard:
- Subversieve activiteiten
- Ondermijning
- Radicalisering
Subversieve activiteiten gaat het om activiteiten van veelal het eigen personeel, met het doel gezag te ondermijnen. Men probeert de organisatie in een andere richting te sturen of te ontwrichten. 
Voorbeelden?

Slide 10 - Slide

Theorie
Het ondermijnen van iemands gezag betekent dat iemand probeert de rol van het gezag zwakker te maken. Werknemers kunnen het gezag van de leidinggevende ondermijnen. Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. Criminelen ondermijnen het gezag en de regels van de overheid. Naast subversieve activiteiten en ondermijning is omkoping een manier om een bepaalde situatie naar eigen hand te zetten. Voorbeelden? Waar moet een beveiliger 3 op letten bij omkoping?

Slide 11 - Slide

Theorie
Radicalisering. Terrorisme is een vrij ernstige vorm van geweldpleging. Het zijn vaak extreemlinkse of rechtse politieke groeperingen die door hun terroristische daden de aandacht willen vestigen op hun doelstellingen. Wat zijn signalen van radicalisering? 

Arbeidsconflicten vallen als bijzondere categorie menselijk risico. Voorbeelden? 

Slide 12 - Slide

Afsluitende opdracht
Maak een beveiligingsplan of een veiligheidsplan in Powerpoint en presenteer aan de klas. Lever je plan in Itslearning.  Je mag kiezen tussen je stagebedrijf of Dasseweide 3.
Beveiligingsplan:
Welke OBE maatregelen zijn er genomen? Maak onderscheid welke maatregelen onder welk risico valt.
Maak 5 foto's van genomen maatregelen waar jij een aanpassing op zou geven. Zorg voor een onderbouwde oplossing. 

Slide 13 - Slide

Afsluitende opdracht
Veiligheidsplan:
Welke risico's zijn er? Neem hierbij het welzijn van de mens mee. Welke maatregelen zijn er getroffen?
Maak 5 foto's van genomen maatregelen waar jij een aanpassing op zou geven. Zorg voor een onderbouwde oplossing. Prioriteer de oplossing.

Slide 14 - Slide