Les 5 Ik voel me blij

Opvoeden van het kind
1 / 41
next
Slide 1: Slide
Pedagogisch werkMBOStudiejaar 3

This lesson contains 41 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Opvoeden van het kind

Slide 1 - Slide

Lesweek 5

Ik voel me blij

Slide 2 - Slide

Programma

• Functie van blijheid – waarom voelen kinderen zich blij?
• Waarom is blijheid ervaren net zo belangrijk als bang, boos, verdrietig voelen.
• Onderdrukken van blijheid.
• Gevolgen van wel en niet blijheid mogen uiten.
• Wat te doen met je eigen blijheid?
• Doen alsof je blij en gelukkig bent (nepblij)
• Lachen houdt je staande, volg een lachcursus en ervaar lachmeditatie!
• Lachen werkt aanstekelijk
• Lachen werkt therapeutisch
• Lachen en huilen dichtbij elkaar

Slide 3 - Slide

Doel

• De student kennis laten maken met communiceren ten aanzien van de emotie blijheid.
• De student kan na de les uitleggen waarom blijheid ervaren en uiten belangrijk is en niet geblokkeerd mag worden.
• Hoe uit een blijheid zich.
• Blijheid en enthousiasme.

Slide 4 - Slide

Functie van blijheid

De functie van de emotie blijdschap is opladen.
Blijdschap ontwikkelt de energie om levenslust te ontwikkelen en in stand te houden. 
Door blij te zijn laad je op en ben je beter in staat toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Blijdschap heeft een grote genezende kracht. Genieten is een wortel van gezondheid.

Wanneer je je tevreden of gelukkig voelt, lijkt het alsof je hart een dansje maakt. Je hebt energie, zin om te bewegen, iets te doen of iets te maken.  


Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Hoe maak je een kind blij?

Slide 7 - Mind map

Wat betekent het
om blij te zijn?

Slide 8 - Mind map

Waarom voelen kinderen zich blij?
- Door complimenten te krijgen;
- Door te belonen voor iets dat ze goed doen;
- Door ze aandacht te geven;
- Door ze liefde te geven
- Door ze warmte te geven;
- Door ze veiligheid te bieden.


Denk hierbij aan de piramide van Maslow. Deze sluit hier goed bij aan.

Slide 9 - Slide

Waarom is blijheid ervaren net zo belangrijk als bang, boos, verdrietig voelen?
Gevoelens als angst, onzekerheid en verdriet .. velen van ons laten die gevoelens liever niet toe. Veel liever voelen we blijdschap en positiviteit! 
Maar hoe haalbaar en realistisch is dit? We hebben allemaal wel eens gehoord of gelezen dat positief denken belangrijk voor ons is. 
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die meer positiviteit ervaren, vaak langer leven. Het zorgt ervoor dat je minder stress hebt, wat weer van POSITIEVE invloed is op ons zenuwstelsel, ons immuunsysteem, ons cortisol, bloeddruk etc. 

Slide 10 - Slide

Elk gevoel is even belangrijk! Blijdschap is net zo belangrijk als verdriet en ook angst en woede horen bij ons. Zonder het één bestaat het ander niet.

Zonder het één bestaat het ander niet. Het is heel normaal om je af en toe gewoon plat gezegd even kut te voelen, of boos te zijn om iets wat er gebeurt en je raakt. Toch lijkt het minder normaal om die emoties te uiten en ruimte te geven, dus negeren we ze, gaan we piekeren, op andere dingen klagen of afleiding zoeken en stoppen we de ‘negatieve’ emoties weg. Niet doen! Het wegdrukken van je emoties is ongezond.

Slide 11 - Slide

Emoties willen een weg naar buiten en bij onderdrukking kunnen deze onderdrukte emoties zich uiten in verschillende lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en hartkloppingen. 
Geef je emoties de ruimte!
 Huilen kan soms heel erg opluchten en ook je woede uiten kan een enorme opluchting zijn. 

Slide 12 - Slide

Emoties duren vaak maar 90 sec. Met onze gedachten en mind de emotie willen analyseren, verklaren en oplossen, maakt dat het veel langer kan duren en we er in kunnen blijven hangen.

 Neem kinderen als voorbeeld. Het ene moment super blij en het volgende moment bang of boos; emoties krijgen de ruimte en daardoor stappen ze er net zo makkelijk weer overheen. 

Slide 13 - Slide

Onderdrukken van blijheid
Je gevoel onderdrukken – waarom doe je dat? 
We onderdrukken ons gevoel, omdat we het eng vinden. Ook zijn we bang voor de reactie van anderen. We associëren zo gevoel met zwakte. Maar door het te veroordelen, druk je het weg. En door het te onderdrukken, los je het nooit op. Je gevoel accepteren, geeft juist veel kracht. Het mag er zijn, want het is een deel van je!

Door blijdschap niet te uiten wordt je leven vlak, door blijdschap vrijelijk te uiten kom je uit bij pure vreugde die ook naar anderen uitstraalt.
Je kunt blije gebeurtenissen ervaren zonder je zo gelukkig te voelen als anderen schijnen te zijn als ze iets vergelijkbaars doormaken.

Slide 14 - Slide

Je gevoel onderdrukken.
Wie doet dit wel eens?

Slide 15 - Mind map

Wat te doen met je eigen blijheid?
Gelukkig worden kun je leren. Door je aandacht te trainen kun je blij zijn met minder moeite. Waarom? Je gedachten bepalen je gevoel. 

Wat je denkt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Denk maar eens aan een vervelende gebeurtenis in je leven. Als je dit goed genoeg doet, voel je je al snel verdrietig. Als je echter denkt aan fijne dingen – dingen waarvoor je dankbaar bent – dan voel je je al snel iets blijer en gelukkiger.

Slide 16 - Slide

Gelukkig worden is eenvoudiger als je dit onder de knie krijgt. Je kunt niet altijd super-gelukkig zijn. Maar je kunt wel snel vooruitgang boeken en vaker simpelweg blij zijn.
Hier komen een aantal tips die je kunnen helpen om gelukkiger te worden en blijer te zijn. Zo geef je je leven meer glans en beleef je een stuk meer plezier.

1. Richt je aandacht op de dingen die goed gaan. Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je gelukkig wilt worden is het slim om aandacht te geven aan dingen die je blij maken.

2. Voel je dankbaar. Schrijf op waar je vandaag dankbaar voor kunt zijn. Dit is zo’n tip die we allemaal lezen, en vervolgens niet uitvoeren. Doe het nu voor de verandering eens wel. Maak vanavond een lijstje met dingen waar je vandaag dankbaar voor kunt zijn en doe het morgen opnieuw. Dit werkt écht als een tierelier.

Slide 17 - Slide

3. Uit je dankbaarheid. Vertel jij je kinderen regelmatig hoe gek je op ze bent? Vertel je je partner hoe dankbaar je bent dat diegene in je leven is? Vertel je je vrienden weleens dat je dankbaar bent voor de vriendschap? Nee? Probeer het eens, je wordt er helemaal blij van. En jij bent niet de enige. Ja, het is soms wat ongemakkelijk. Maar wat maakt het uit als iedereen er blij van wordt?

4. Verminder je nieuwsconsumptie. Het nieuws draait voornamelijk om dingen die mis gaan. Als je veel nieuws kijkt of leest, dan wordt je wereldbeeld langzaam negatiever. Ga eens op een nieuwsdieet om te ervaren hoeveel lichter het leven wordt zonder al die ellende in je leven.

5. Sta vroeger op. Ga eerder naar bed zodat je vroeger op kunt staan. En ga even naar buiten om de eerste zonnestralen op te pakken. De geur van ochtend, de opkomende zon, dauw op het gras. Het is moeilijk om niet gelukkig te worden!

Slide 18 - Slide

6. Ga spelen. Speel tikkertje met kinderen, speel een leuk spelletje met vrienden, speel een leuk computerspelletje in je eentje. Spelen maakt je leven leuker. Het laadt je op. Het is nergens voor nodig om alles altijd zo serieus te nemen.

7. Rust uit. Stress is een geweldige manier om je leven verschrikkelijk te maken. Het zorgt ervoor dat je minder kunt genieten van simpele dingen. Terwijl die dingen je in een kalme bui ontzettend gelukkig maken. Neem tijd om te herstellen, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

8. Maak een lijstje met goede eigenschappen. Waar ben jij goed in? En waar kun jij trots op zijn? Door af en toe zo’n lijstje te maken bouw je aan je zelfvertrouwen, en dat maakt je elke dag blijer.


Slide 19 - Slide

9. Geniet van iets kleins. Van een heerlijke kop koffie, van je huisdier, van de geur van herfstbladeren, van een gesprek met een oude dame op straat. Het voelt een beetje tuttig, maar het zijn die kleine dingen die je blijdschap gedurende de dag lekker hoog houden. En het is supersimpel en helemaal gratis.

10. Koester fijne herinneringen. Door terug te denken aan momenten waarop je heel gelukkig was kun je een stukje van dat gevoel herbeleven. Bekijk foto’s of een video, of praat erover met vrienden of familieleden. Deze tip kun je beter overslaan als het verleden je juist droevig of melancholisch maakt.

11. Neem je leven niet zo serieus. Ja, leven is een serieuze aangelegenheid. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd serieus genomen moet worden. Lach om jezelf, lach om rare situaties, lach om de fouten die je maakt. Door lekker licht in het leven te staan lijkt alles makkelijker te worden.

Slide 20 - Slide

12. Doe een WSMGIDW. Voel je je minder gelukkig? Pak een pen en vel papier. Schrijf in het midden ‘WSMGIDW?’ (Wat staat mijn geluk in de weg?) en schrijf op wat er in je opkomt. Door je obstakels naar geluk op te schrijven wordt je vaak veel duidelijk. Je merkt bovendien hoe er vrijwel direct een last van je schouders valt. Ook dit werkt fantastisch – áls je het probeert.

13. Zorg goed voor jezelf. Ongezond eten draagt bij aan depressie en neerslachtigheid. Gezonde voeding heeft juist het omgekeerde effect. Eet meer hele granen, groenten, peulvruchten, fruit. Eet minder dierlijke producten en olie. Gebruik plantpower om je humeur naar een hoger niveau te tillen.

14. Weet dat alles tijdelijk is. Ja, dat klinkt soms treurig. Maar je kunt het ook zien als een hoopgevende gedachte in de momenten dat het leven moeilijk is. Alles gaat voorbij, ook je grootste problemen.
 


Slide 21 - Slide

15. Ga met een glimlach door het leven. Bij twijfel: lach. Het is verbazingwekkend hoeveel blijdschap een simpele glimlach kan opleveren, bij jezelf en bij de mensen om je heen. Doe alsof je in een goede bui bent, al snel zul je merken dat je écht in die goede bui komt.
 





Kleine aanpassingen in je houding hebben vaak een verrassend groot effect op je humeur. Door deze eenvoudige tips toe te passen kun je gelukkig worden en je blij voelen op een dagelijkse basis.

Slide 22 - Slide

Doen alsof je blij en gelukkig bent
Soms kan een beetje "acteren" je het duwtje in de rug geven dat nodig is om een positieve richting in te kunnen zetten. 
Terwijl het nooit een goed idee is om onoprecht te zijn of andere mensen voor de gek te houden, zijn er van die momenten dat je al je energie moet verzamelen om een situatie te kunnen doorstaan. Misschien maak je er tijdens een presentatie een puinhoop van, of vind je het vreselijk om de verplichte zomerfeestjes mee te moeten maken. Je hebt alleen maar wat moed nodig om deze momenten door te komen tot de situatie voorbij is.

ZET DIE ACTEERMODUS AAN!

Slide 23 - Slide

Fake jij wel eens of je
blij en gelukkig bent?

Slide 24 - Mind map

Lachen houdt je staande, volg een lachcursus en ervaar lachmeditatie!
Lachen is gezond voor je, maar waarom is dat eigenlijk? Zelf weten wij allemaal dat als je lacht dat je daar blij van wordt. Lachen heeft positieve effecten op zowel je lichaam als op de geest. Maar wat zijn de medische en psychologische redenen dat lachen goed is voor je?

• Tijdens het lachen produceren de hersenen endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd.
• Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect, stresshormonen als adrenaline en cortisol worden verlaagd.
• Door te lachen relativeer je problemen en ‘sores’ en kan je van een grote olifant een muizengaatje maken.

Slide 25 - Slide

Er zijn allerlei opties die je kan onderzoeken om meer te gaan lachen. Een ding staat overal centraal en dat is dat je zomaar gaat lachen, zonder reden. Op een gegeven moment lijkt het nog het meeste op de slappe lach. Een lachvorm die soms helemaal nergens over gaat. Lachen doe je met elkaar en niet om elkaar. Door voluit te lachen stop je vanzelf met denken en ervaar je dat je gewoon bent wie je bent. We bekijken een aantal opties:

• Lachyoga
• Lachsessie
• Lachtherapie
• Lachcoaching
• Lachmeditatie
• Lachworkshop

Slide 26 - Slide

Slide 27 - Video

 Lachmeditatie!
Lachmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je lach inzet. Oorspronkelijk is het afkomstig uit India, waarbij het lachen je in het hier en nu brengt en de stilte daarna deze ervaring verdiept door bewustwording. Over het algemeen bestaat een lachmeditatie uit drie onderdelen.

• Je begint met het losmaken van je lichaam door enkele oefeningen.
• Krul vervolgens je mondhoeken op en tover een glimlach tevoorschijn. Probeer hardop te gaan lachen en voordat je het weet ‘schuddebuik’ je van het lachen. Laat het toe, lach voluit, denk niet dat het gek is, je lacht met elkaar en niet om elkaar.
• Geniet van de stilte na het lachen, wat heeft het lachen met je gedaan? Maak jezelf bewust van wat voel je, waar denk je aan?

Slide 28 - Slide

 Wat zijn de effecten van een lach meditatie?
De effecten van een lachmeditatie of een lachworkshop kunnen voor iedereen anders zijn. Er is geen goed of fout! De ene persoon krijgt van een lachmeditatie volop energie waarbij het voelt alsof men de hele wereld aan kan. Een ander is compleet ontspannen na het lachen en misschien ook wel moe en hoeft verder niets.

Je hebt ook mensen die de vrolijkheid zelve zijn en zouden bij wijze van spreken nog uren kunnen door lachen. Het kan ook zijn dat het lachen iets met je doet op emotioneel gebied, dat het dingen losmaakt. Constateer dat, onderzoek wat het is en laat het gaan.

Slide 29 - Slide

Wat is lach therapie?
Lachtherapie wordt ook vaak lachmeditatie genoemd. Als je zoekt naar de betekenis van ‘lachtherapie’ dan geeft Wikipedia het volgende aan;
‘Lachtherapie is een meditatievorm die oorspronkelijk uit India komt. Met deze meditatie zou je mentale ontspanning kunnen bereiken en kunnen genieten van het moment’. 

Lachen zonder reden is een combinatie van oude Oosterse wijsheden uit de yogaleer gecombineerd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De Clinic Clowns is een mooi voorbeeld van een vorm van lachtherapie. Een clown of animatoren brengen een bezoek aan een ziekenhuis om mensen te laten lachen. Want lachen is gezond, het biedt afleiding en als mensen vrolijk zijn kan dat een bijdrage geven aan de verbetering van de leefomstandigheden en aan de behandeling.


Slide 30 - Slide

Wat is lach yoga?
Bij lachyoga wordt er gebruik gemaakt van lachoefeningen en ademhalingsoefeningen, waardoor je in een positieve en ontspannen vibe raakt.


Bij lachyoga leer je dat je geen reden nodig hebt om te lachen. Je hoeft geen goed humeur te hebben, er hoeft niks grappigs te gebeuren. Het enige wat je nodig hebt, is dat je bereid bent om te lachen. Je leert dus zelf het heft in eigen handen te nemen om een positieve vibe te creëren. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Hierdoor wordt ook je veerkracht vergroot, waardoor het makkelijker wordt om met tegenslagen om te gaan.


Slide 31 - Slide

Wat is een lachworkshop en wat doe je dan?
Wat ga je doen tijdens een lach workshop? Tijdens een lachworkshop worden er verschillende lachoefeningen gedaan waardoor je leert nep-lachen. Vaak rolt het nep lachen uit in echt lachen. Tijdens lachworkshops wordt er ook gebruik gemaakt van spelelementen, omdat spelen een grote invloed heeft op het creëren van een positieve vibe, het loskomen uit het hoofd en lachen. Tijdens een lachworkshop ervaar je de kracht van de lach.  





Slide 32 - Slide

De lachoefeningen die onder andere worden toegepast zijn:

De Telefoonlach:
Houdt je telefoon aan je oor en doen net alsof iemand aan de andere kan van de lijn, een goede grap vertelt en lach hard op.  

De vergevingslach: 
Bied vergeving, armen uit elkaar en de handpalmen geopend: vergeef jezelf, vergeef anderen.

Lachen zonder reden:
Handpalmen naar boven, gebogen elle bogen, schouders ophalen en hard lachen.


Slide 33 - Slide

Slide 34 - Video

Voor wie is een lachworkshop geschikt?
• Voor iedereen die graag lacht, jong en oud.
• Voor iedereen die geen reden heeft om te lachen.
• Je kan een lachworkshop alleen doen, in een groep of in een zaal met heel veel mensen.
• Je collega’s eens op een andere manier leren kennen? Organiseer een lachmeditatie als personeelsuitje of teambuildingstraject.
• Zware kost te verwerken tijdens een seminar of congres? Even lachen tussendoor en deelnemers kunnen er weer vol tegenaan.
• Lachen met je vrienden of je familie? Organiseer als cadeau een lachworkshop om samen lachend iets te vieren.

Slide 35 - Slide

Lachen werkt aanstekelijk
Ken je die video van een man die in de tram vreselijk begint te lachen?
De andere passagiers kijken eerst wat verbaasd of kritisch, maar al snel kunnen ze niet anders dan ook lachen.
Een echte, hartelijke lach werkt enorm aanstekelijk!
Oefenen met de lach maakt het echt steeds makkelijker om te lachen!


Slide 36 - Slide

Praten over wat je dwars zit en ondertussen lachen, werkt therapeutisch!
Traditionele coaches vermijden het misschien, maar het helpt! Humor en vrolijkheid.
De lach is een mooi middel om problemen te relativeren, het contact goed te houden. Door de spiegel die je wordt voorgehouden met deze provocatieve stijl kan je in een lachbui komen. Praten over wat je dwars zit en daarnaast heerlijk lachen is één van de beste verwerkingsmethodes.
Het werkt bevrijdend, brengt contact, schudt los, maakt wakker.


Slide 37 - Slide

Lachen en huilen dichtbij elkaar
Twee emoties waarvan je zou denken dat ze het uiterste zijn van elkaar, maar is dat wel zo? Blijdschap voel je als je vrolijk bent, gelukkig bent, het gezellig hebt, als iets heel goed lukt/gaat enzovoort. Verdriet voel je als iets misgaat, als je iets of iemand verliest, als je naar hebt gedroomd, als je een afwijzing krijgt en soms wordt je er mee wakker en kan je je vinger er niet op leggen.


Slide 38 - Slide

Tranen bij huilen en lachen
Wat is het fysieke verschil tussen huilen en lachen? Als je huilt komen er tranen, schokt je lichaam heen en weer, krijg je een frons op je voorhoofd en staan je mondhoeken naar beneden. Als je lacht krijg je kleine lachrimpels bij je ogen, trek je je wangen om hoog, je mondhoeken staan omhoog en je ogen stralen. Maar bij een goede slappe lach krijg je ook tranen en als je huilt moeten veel mensen soms lachen.

De boel opschonen
De twee emoties liggen erg dicht bij elkaar, maar het zijn twee hele verschillende gevoelens. Het is de piek en het dal en toch liggen ze vlak bij elkaar. We verstoppen verdriet en vreugde achter dezelfde muur. Sommige mensen worden daarom na een goede lach, zonder reden, ook wel verdrietig. De grote vraag is: is dat er, of schoont dat de boel juist lekker op?

Slide 39 - Slide

Lach zonder reden
Kinderen laten hun emoties zien. Ze zijn blij of verdrietig, ze hebben geen remmingen en laten het allemaal zien en dat leren we af. 

We leren van onze omgeving dat je maar beter normaal kunt doen en niet te veel geluid moet maken. En daarom worden we matter en serieuzer naar de buitenwereld. Maar waarom niet met een glimlach?
 Het lijkt er op dat de meeste mensen het makkelijker vinden om zich rot te voelen dan om zich blij te voelen. Daarom is het goed mensen te leren te lachen zonder reden. Ook op momenten dat je je minder goed voelt is dat mogelijk, ook al moet het uit het uiterste van je kleine teen komen


Slide 40 - Slide

Opdrachten

Slide 41 - Slide