Paragraaf 5.1 Hitler's oorlog

Paragraaf 5.1 Hitler's oorlog
1 / 13
next
Slide 1: Slide
Middelbare school

This lesson contains 13 slides, with text slides.

Items in this lesson

Paragraaf 5.1 Hitler's oorlog

Slide 1 - Slide

Deze les..
We gaan deze les beginnen met de Tweede Wereldoorlog. Lees voor je gaat beginnen de paragraaf in je tekstboek en de leerdoelen uit de studiewijzer. 

Slide 2 - Slide

Hitlers plannen
Hitler had de Duitsers beloofd om alle Duits sprekende mensen te verenigen in 1 land. In 1938 voegde hij met weinig moeite Oostenrijk bij Duitsland. 

Slide 3 - Slide

Conferentie van Munchen
In 1938 wilde Hitler ook Sudetenland hebben. Dit gebied hoorde bij Tsjechoslowakije, maar veel van de inwoners spraken Duits. 

Slide 4 - Slide

Conferentie van Munchen
Hitler nodigde de leiders van Italie, Engeland en Frankrijk uit in Munchen om Sudetenland te krijgen. Hij beloofde na Sudetenland geen extra gebieden meer te willen hebben. Engeland en Frankrijk geloofden hem en gingen akkoord.

Slide 5 - Slide

De oorlog begint
Op 1 september 1939 vielen de Duitsers hun buurland Polen binnen. Het Poolse leger verzette zich dapper, maar had niet veel kans tegen de moderne Duitse wapens. Van de andere kant vielen de Russen Polen binnen. 
Engeland en Frankrijk verklaarden de oorlog aan Duitsland.
Duitse cavalerie in 1939
Poolse cavalerie in 1939

Slide 6 - Slide

Geheime deal
Duitsland en Rusland hadden een niet-aanvalsverdrag gesloten. In het geheim hadden ze ook afgesproken om Polen met zijn tweeen aan te vallen en te verdelen. 

Slide 7 - Slide

Blitzkrieg
In 1940 veroverden de Duitsers met snelle aanvallen Denemarken, Noorwegen, Nederland, Luxemburg, Belgie en Frankrijk. Dit deden ze door de zogenaamde Blitzkrieg. Bij de Blitzkrieg viel eerst de Duitse luchtmacht aan en omsingelde het Duitse leger de vijand. Alleen Engeland werd niet veroverd.

Slide 8 - Slide

Slag om Engeland
Om Engeland te veroveren moesten de Duitsers de baas zijn op zee en in de lucht. De Engelsen hadden een goede luchtmacht en radar. Met de radar konden ze de Duitse vliegtuigen vroeg zijn aankomen. De Duitsers waren wel veruit in de meerderheid in de lucht.

Slide 9 - Slide

Slag om Engeland
De Duitsers vielen met veel vliegtuigen tegelijkertijd aan en bombardeerden de Engelse vliegvelden. Het was ze bijna gelukt om de Engelse luchtmacht op de knieen te krijgen. 

Slide 10 - Slide

Spitfire
De Spitfire was het Engelse vliegtuig dat de strijd won. Het toestel was beter dan de Duitse vliegtuigen. De Duitsers konden Engeland niet binnen vallen.

Slide 11 - Slide

Bombardementen
De Duitsers en Engelsen begonnen met bombarderen van elkaars steden. Industriegebieden, maar ook woonwijken werden getroffen door bommen. De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte veel burgerslachtoffers. 

Slide 12 - Slide

Operatie Barbarossa

Slide 13 - Slide