1.2 Afschaffing Cultuurstelsel
Gevolgen Afschaffing Cultuurstelsel:- Toename ondernemers landbouw, mijnbouw
- Ontstaan vrije markt(Economisch systeem waarbij Nederlandse ondernemers zelf bedrijven mochten oprichten en mensen in loondienst mochten nemen)
- contractarbeiders: ondernemers konden te weinig mensen vinden. Koelies
Voor boeren in Nederlands-Indië was de afschaffing van het cultuurstelsel amper een verbetering. Ze moesten nu voor weinig loon erg hard werken en werden vaak slecht behandeld door de Nederlandse ondernemers.
Op Sumatra konden de ondernemers niet genoeg arbeiders vinden. Daarom haalden zij honderdduizenden contractarbeiders van andere eilanden in Nederlands-Indië of uit andere landen, zoals China. Dit waren arbeiders die een contract tekenden om een bepaalde tijd te werken op een plantage. In ruil daarvoor kregen zij een voorschot op hun loon. Maar op een plantage verdienden zij zo weinig dat het bijna nooit lukte om het voorschot terug te betalen. Daardoor moesten ze heel lang op een plantage blijven werken. Nederlandse ondernemers noemden deze contractarbeiders koelies.
Lees voor
contractarbeiders
Arbeider die een contract had getekend waardoor hij gedwongen was om te werken op een plantage.
Lees voor
koelie
Naam die Nederlanders gebruikten voor een contractarbeider.
Lees voor
Het leven van contractarbeiders
Het leven van contractarbeiders was zwaar en eentonig. Ze moesten twaalf uur per dag werken, vaak in de brandende zon. Ze kregen weinig eten en woonden in eenvoudige huizen zonder wc of bad. Kinderarbeid kwam ook veel voor. Met geldboetes en lijfstraffen probeerden opzichters de ‘koelies’ onder de duim te houden. Ze werden streng gestraft voor kleine overtredingen. Contractarbeiders spraken meestal de lokale taal niet en kenden verder niemand in de omgeving. Bij de Nederlandse regering konden ze ook niet aankloppen voor hulp, want die voerde in 1880 de ‘koelieordonnantie’ in. Dit was een wet waarin stond dat contractarbeiders die zich niet aan hun contract hielden, gestraft mochten worden. Mensen die werk weigerden of vluchtten, werden gearresteerd en teruggebracht naar hun werkgever of kwamen in de gevangenis terecht. Contractarbeiders konden dus nergens heen en zaten in feite gevangen op de plantage.
Af en toe kwam er in Nederland kritiek op de situatie van de contractarbeiders. Er werden onderzoeken gedaan die aantoonden hoe slecht deze arbeiders werden behandeld. Maar toch veranderde er bijna niets.
Lees voor
Bron 5
Chinese contractarbeiders sorteren tabaksbladeren.
INHOUD