Mentoren zijn het eerste aanspreekpunt voor de student, zowel voor het onderwijsproces als het sociaal-emotionele aspect.
LBC’ers: Op het moment dat het met een student niet lekker loopt, zowel in het onderwijsproces als het sociaal-emotionele aspect, er is bijvoorbeeld te veel verzuim, de student heeft slechte studieresultaten, er is iets aan de hand n de thuissituatie, dan wordt een LBC’er betrokken. Er is dus sprake van problematiek op verschillende leefdomeinen. De LBC’er heeft hierin een verbindende rol met mogelijke hulproutes.
De vertrouwenspersoon vangt de student/medewerker op, op het moment dat de student/medewerker zit met een probleem wat hij/zij niet kan/wil delen met de mentor/LBC’er. Dit moet dan wel in het licht van 'ongewenste omgangsvormen', Het vertrouwelijke karakter maakt hierin een verschil. Daarnaast staat de VP naast de student/medewerker in het proces, deze doet niet aan waarheidsvinding of hoor en wederhoor. De student/medewerker houdt de regie en bepaalt de mogelijke route.
Check-It is een media platform vooral bedoelt om informatie te zoeken en te vinden over allerlei zaken die zich afspelen binnen onze Mbo-instelling en alles wat een student maar bezig kan houden.
MBO-Knooppunt zijn de meest voorkomende instanties die ondersteuning kunnen bieden bij allerlei mogelijke problemen in één of meerdere leefdomeinen van een student. Denk aan financiële problemen, psychische problemen etc. Zij bieden preventieve hulp ter voorkoming van reguliere zorg. In de praktijk zien we dat de casussen vaak al voorbij het punt van preventie zijn.
Ombudsman, in ons geval een dame, Hélène Maessen, zij onderzoekt een klacht, vooral of deze procedureel door VISTA op de juiste wijze heeft gehandeld. Vooral ook om van te leren in de toekomst. Zij doet aan waarheidsvinding en evt. hoor en wederhoor.
De klachtencommissie neemt klachten aan en zorgt dat deze op de juiste plaats in de organisatie terecht komt en wordt opgelost.
De commissie sociale veiligheid is specifiek bedoeld voor klachten rondom sociale veiligheid. Deze commissie heeft momenteel een externe voorzitter, Jacqueline Schoone en meerdere leden uit de verschillende gelederen vanuit onze organisatie.
Aandachtsfunctionarissen Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling richten zich specifiek op een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Er is een wettelijke verplichting om een vermoeden hiervan te melden, dit gaat via de meldcode. Op het moment dat hier sprake van is, gaat een team de meldcode doorlopen en weegt af of een melding noodzakelijk is.
Waar zit de overlap? Is een vraag die je aan het team LBC’ers kunt stellen.