Vincents brieven

1 / 18
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

This lesson contains 18 slides, with interactive quiz and text slides.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Dit is de oudste bewaard gebleven brief van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo (september 1872).Vertel dat nog niet, maar vraag de leerlingen: • Wie denk je dat deze brief heeft geschreven? • Kun je zien aan wie de brief geschreven is? • Hoe oud is de brief? Waaraan zie je dat? • Kun je de brief lezen?
Hoeveel brieven van Vincent zijn bewaard gebleven, denk je?
A
28
B
280
C
820
D
208

Slide 2 - Quiz

Speel de quiz met de groep. Vertel achteraf dat de 820 bewaard gebleven brieven van Vincent natuurlijk niet alle brieven zijn die hij heeft geschreven; dat moeten er veel meer zijn geweest. Ruim 650 van de bewaard gebleven brieven zijn brieven aan Theo. Het komt door al die brieven dat we zoveel over Vincent weten.

Slide 3 - Slide

Leg uit: In Vincents tijd bestonden er geen telefoons en computers. Toen hij en zijn broer Theo niet meer thuis bij hun ouders woonden, konden ze dus alleen met elkaar communiceren door het schrijven van brieven. Vraag: Hoe communiceren we nu als je niet bij iemand in de buurt woont? (Op deze foto’s is Vincent jonger dan Theo: 19 jaar. Er zijn van Vincent geen latere portretfoto’s bekend.)

Slide 4 - Slide

Vertel: In zijn brieven aan Vincent schreef Theo over zijn werk in een kunsthandel in Parijs. Vaak stuurde hij ook geld mee. Daardoor kon Vincent zich met tekenen en schilderen bezighouden en had hij geen andere baan nodig. Dit is een biljet van 100 Franse Francs.

Slide 5 - Slide

Vertel: In zijn brieven aan Theo vertelde Vincent over zijn gezondheid en over de verf die hij nodig had. Ook beschreef hij schilderijen waar hij aan werkte. Of hij maakte er in zijn brief een tekening bij. Vraag: Wie weet welk beroemd schilderij er in deze brief te zien is? > De aardappeleters
'… ik ben opnieuw bezig aan die boeren om een schotel aardappels.'

Slide 6 - Slide

Vertel: Toen Vincent deze brief schreef, was hij nog aan het oefenen voordat hij het echte schilderij ging maken. Dit zei Vincent er zelf over: ‘… ik ben opnieuw bezig aan die boeren om een schotel aardappels.’

Slide 7 - Slide

Vertel: Dit is één van Vincents oefeningen: de geschilderde schets voor het latere schilderij. (Te zien in het Kröller Müller Museum in Otterlo)

Slide 8 - Slide

Vertel: Daarna schilderde hij De aardappeleters nog een keer, maar nu zoals ze volgens hem moesten zijn. Dat is dit schilderij. (Te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam)
'… dat die luitjes die bij hun lampje hun aardappels eten, met de handen die ze in de schotel steken zelf de aarde hebben omgespit. Dat ze door met hun handen te werken hun eten zo eerlijk verdiend hebben.'

Slide 9 - Slide

Vertel: En dit is wat Vincent met zijn schilderij wilde laten zien: ‘… dat die luitjes die bij hun lampje hun aardappels eten, met de handen die ze in de schotel steken zelf de aarde hebben omgespit. Dat ze door met hun handen te werken hun eten zo eerlijk verdiend hebben.'

Slide 10 - Slide

Vraag: Wat denken jullie; is het Vincent gelukt dat te laten zien? Dat die boeren door hard werken hun eten eerlijk hebben verdiend?

Slide 11 - Slide

Vertel: We gaan weer even terug naar die oudste bewaard gebleven brief van Vincent aan Theo.

Slide 12 - Slide

Leg uit: Een brief heeft een aanhef, inleiding, midden en afsluiting.

Slide 13 - Slide

Vertel: Deze brief is beschadigd, maar waarschijnlijk stond er 'Waarde (beste) Theo'.

Slide 14 - Slide

Vraag: • Wie kan er lezen wat er aan het eind van de brief staat? > 'Groeten van de de familie Haanebeek & Roos. Steeds je liefh. - liefhebbende - Vincent' • Zouden we dat laatste nu ook nog zo zeggen?
Aan het werk
Beschrijf je eigen kunstwerk in een brief aan Vincent.

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Beschrijf je eigen kunstwerk
in een brief aan Vincent.
Denk aan: de aanhef - de inleiding - het midden - de afsluiting.
Vertel:
- wat er op je tekening of schilderij te zien is. 
- welke kleuren je hebt gebruikt.
- wat je er mee wilt vertellen: waar gaat jouw kunstwerk over? 
- wat moeilijk of juist makkelijk was bij het maken.

Maak er net als Vincent een schetsje van je kunstwerk bij.

Slide 16 - Slide

Bespreek de opdracht die op het digibord staat en deel daarna de schrijfvellen uit. Tijdens het werken kan de opdracht op het bord blijven staan.
Hoe ging het?
Hoe ziet jouw brief eruit? En wat staat er in?

Slide 17 - Slide

Bespreek met de groep hoe de opdracht is gegaan. Vraag: Wie wil zijn of haar brief voorlezen?

Slide 18 - Slide

Afronding: Laat een aantal leerlingen die dit willen hun brief voorlezen en toon deze indien mogelijk op het digibord. (Camera, of foto via mail of Apple tv.)