De Australische premier Albanese zegt dat er een "duidelijk
verband is tussen sociale media en de
verslechterde mentale gezondheid" van jongeren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat jongeren zich vaker eenzaam voelen en ontevreden zijn over hun leven als ze veel gebruikmaken van sociale media. Wetenschappers zijn het echter oneens over hoe groot dat
effect is en of dat een direct gevolg is van sociale media.
Tegenstanders zeggen dat het niet per se sociale media zijn die een negatief effect op jongeren hebben, maar vooral de tijd die zij achter hun scherm doorbrengen. Een verbod op sociale media doet daar weinig aan: zij kunnen immers nog steeds op bijvoorbeeld Netflix of Pinterest. Bovendien hebben sociale media ook een lerende functie voor jongeren, zeggen zij. “De adolescentie is een belangrijke periode voor het leren van sociale en emotionele vaardigheden die je nodig hebt om als volwassene te functioneren”, zegt professor Wouter van den Bos van de Universiteit van Amsterdam. Jongeren leren die vaardigheden door fouten te maken in een omgeving waarin risico's zijn, legt hij uit. “Ze missen bij een verbod de kans om te leren omgaan met sociale media.”
Psycholoog Thijs Launspach vindt het verbod wél een goed idee. De positieve kanten van sociale media worden volgens hem vaak besproken, maar “er is een aantal flinke risico’s, zeker voor jonge gebruikers. Dit zijn risico’s van verslaving, van wat jongeren allemaal kunnen zien via social media en behoorlijke risico’s voor hun mentale gezondheid. Sociale media zijn geen veilige plek voor jongeren.”