Paviljoen van niks

Paviljoen van Niks
'Wie komt er in mijn huisje?' Als je de afbeelding hier ziet, is dit misschien een stomme vraag! Dit is geen huis, maar een olifant! Een Indische olifant. Toch herken je ook kenmerken van een woning. Weet jij welke?
1 / 13
next
Slide 1: Slide
HandvaardigheidMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 3

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 150 min

Items in this lesson

Paviljoen van Niks
'Wie komt er in mijn huisje?' Als je de afbeelding hier ziet, is dit misschien een stomme vraag! Dit is geen huis, maar een olifant! Een Indische olifant. Toch herken je ook kenmerken van een woning. Weet jij welke?

Slide 1 - Slide

Leerlingen gaan met materiaal dat ze thuis voorhanden hebben om een ruimtelijke schets te maken voor een folly. Eerst nadenken over het onderwerp, dan vorm geven aan het onderwerp met 'waardeloos' materiaal.
'Op afstand' kunnen ze zich voorbereiden voor de oorspronkelijk geplande maquette opdracht.
Welke kenmerken van een huis heeft deze olifant

Slide 2 - Open question

This item has no instructions

Folly
Lucy the Elephant kun je bewonderen in Amerika. Het is een houten gebouw uit 1882 van bijna 19 meter hoog. Lucy was bedoeld om reclame te maken en om amusement te bieden.
Als huis werkt Lucy vervreemdend vanwege de combinatie: huis+olifant. Eigenlijk is het een grapje of gekheid om zo'n huis te bouwen. Een dwaasheid is in het Engels een 'folly'.

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

0

Slide 4 - Video

This item has no instructions

In grote tuinen en parken kun je folly's tegenkomen: vreemde, rare, gekke, nutteloze maar vooral zinloze bouwwerken. Het zijn gebouwen met een decoratieve functie, ze trekken de aandacht omdat ze zo bizar zijn. Een folly is eigenlijk een spel met vorm en ruimte: er zit niets in of achter.
Op dit digitale prikbord van Pinterest staan veel foto's van folly's. Sommige ruïneachtige folly's verwijzen naar het verleden, maar andere ogen strak en modern.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Bekijk de foto's van deze folly's en zoek ook op internet
schetsen
klik hier...
De meeste foto's worden vergroot als je er op klikt. 

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Temple de la Philosophie, 1870
De zes kolommen van de tempel van de moderne filosofie dragen elk de naam van een filosoof en een Latijns woord dat het kenmerkt: Newton (lucem), Descartes (nihil in rebus inane), Voltaire (ridiculum), Rousseau (naturam), William Penn ( Humanitatem), Montesquieu (Justitiam). Het gebouw is opzettelijk onvoltooid, om te laten zien dat de filosofie zal vorderen. Hiervoor worden zijstenen in reserve op de grond geplaatst (en niet gevallen zoals de ongeïnformeerde wandelaar zou denken). Een daarvan is de zevende kolombasis, de ene kant draagt ​​de uitdaging Quis hoc perficiet? Wie maakt het af?
Delftse Poort, Rotterdam
Het bouwwerk, dat oogt als een driedimensionale grafische tekening is gebaseerd op de neoklassieke vooroorlogse poort. Het staat symbool voor een Rotterdam dat nog altijd aan het bouwen is. Ontworpen door: Cor Kraat (1995) [videoclip]
Tschumipaviljoen Groningen
Het Tschumipaviljoen is een paviljoen voor het weergeven van met name kunstuitingen op het gebied van beeld en geluid aan westzijde van het Hereplein in de Nederlandse stad Groningen. Volgens de stichting die het paviljoen exploiteert is dit het enige in zijn soort in de wereld.
Toren van Babel, Pieter Breugel de Oude (1563)
Het bijbelverhaal over de toren van Babel prikkelde de fantasie van veel mensen. Zo ook de schilder Pieter Breugel die in dit schilderij hoe hij dacht dat de toren er zag. De folly, het gebouw zonder nut, is ook bedoeld om de fantasie te prikkelen.
Open het model...
Vergelijk nu eens het model (maquette) van het Videopaviljoen op de foto rechts met het resultaat hier onder.
Videopaviljoen, Coop Himmelblau, 1990
Het videopaviljoen dat in 1990 tijdelijk stond opgesteld in Groningen in het kader van de culturele manifestatie "What a Wonderfull World". Het videopaviljoen stond tijdens de manifestatie tijdelijk in het Verbindingskanaal in Groningen en werd na afloop in een opslagplaats in Delfzijl gestald. De bedoeling was dat het een definitieve bestemming zou krijgen in Groningen, maar de stad kon geen geschikte lokatie vinden. Ook voor een ander videopaviljoen van de bekende Iraanse architecte Zaha Hadid slaagde Groningen er niet in een definitieve lokatie te vinden.Delfzijl heeft er nu voor gezorgd dat het Oostenrijkse paviljoen niet langzaam wegroest en tot schroot vergaat. Het beeld heeft nu een definitieve plek aan de dijk gekregen bij het nieuwe hoofdkantoor van het havenschap

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Orientatie
Je ontwerpt een folly, een huis dat geen huis is; een huis dat mensen voor de gek houdt en opvalt door zijn eigenaardige vorm. Bekijk de foto's van folly's in dit hoofdstuk. Zoek ook op internet.
Maak een mindmap. Schrijf alles wat in je opkomt bij folly's.

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Schrijf alles op wat in je opkomt voor folly's.

Slide 9 - Mind map

This item has no instructions

Onderzoek
Zoek een thema dat je aanspreekt en verbeeld dat in een ontwerp van jouw folly. Zoek voorbeelden van bouwsels en folly's die je boeiend vind.
Plak die op een sfeerblad.
Onderzoek materialen, technieken en con-structiemogelijkheden van bouwsels en verzamel die ook op een sfeerblad.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Schetsen
Wat is het thema van jouw folly? Maak schetsjes van mogelijke oplossingen. Hoe ziet je basisvorm eruit? Welke opvallende of bijzondere constructie wil je bouwen? Welke kleuren ga je gebruiken om dit duidelijker te maken? Maak je een vrolijke of confronterende folly? En hoe doe je dat dan? Schets een passende omgeving voor jouw folly.

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Prutsen en proberen
Ga aan de slag met allerlei materialen die je thuis voorhanden hebt en probeer te bouwen wat je geschetst hebt. Met resten karton, wat paperclips, verpakkingsmateriaal dat over is, sateprikker, plakband, touw, en wat je nog meer kan verzinnen.

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Opdracht inleveren in Magister
Maak foto's van  je schetsen, van je mindmap.
Maak foto's van je bouwsel, van verschillende kanten zodat een goede indruk ontstaat hoe je ontwerp in elkaar steekt.
  1. Inleveren bij de opdrachten in Magister bij de opdrachten Daar vind je ook de deadline(s).

Slide 13 - Slide

In Magister worden meerdere opdrachten aangemaakt met variërende inlever tijdstippen.
  1. Mindmap 
  2. Schetsen
  3. Foto's van het bouwsel