verzorgingsstaat

verzorgingstaat
1 / 15
next
Slide 1: Slide
WelzijnMBO

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

verzorgingstaat

Slide 1 - Slide

wat word er bedoeld met de verzorgingsstaat
A
er word voor je doktersrekening betaald
B
iedereen heeft recht op een huis van de regering
C
de staat verzorgd ieder jaar kerstborrels
D
in een verzorgingsstaat zorgt de overheid voor welvaart & welzijn in de samenleving

Slide 2 - Quiz

wat is de verzorgingsstaat
Een verzorgingsstaat is een sociaal systeem waarin de staat primaire verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van zijn burgers, zoals in kwesties van gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheid.

Slide 3 - Slide

het ontstaan
De moderne verzorgingsstaat kwam op in Europa aan het einde van de negentiende eeuw. Ook in Nederland werd dit instituut in deze periode gevormd. De Nederlandse verzorgingsstaat kent zijn oorsprong in de negentiende-eeuwse armenzorg. Vanuit de armenzorg werd de eerste aanzet gegeven tot de vorming van een verzorgingsstaat waarin de overheid actief intervenieerde in de maatschappij. 

Slide 4 - Slide

 In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen na de Tweede Wereldoorlog in heel Europa collectieve afspraken in landen tot stand die het recht van mensen op bepaalde voorzieningen zouden waarborgen. Ook in Nederland stegen in deze periode de overheidsuitgaven aan de verzorgingsstaa

Slide 5 - Slide

In de jaren tachtig steeg in heel Europa de werkloosheid, waardoor er bezuinigd moest worden op de verzorgingsstaat. Dit leidde in Nederland uiteindelijk tot de zogenoemde ‘participatiesamenleving

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

wanneer ging het slecht met de nederlandse economie
A
begin 20e eeuw
B
eind 18e eeuw
C
19e eeuw
D
begin 21e eeuw

Slide 8 - Quiz

waarom overleden mensen vroeger sneller
A
omdat er geen medicijnen waren
B
vies drinkwater, ongezonde voeding en een slechte leefomgeving

Slide 9 - Quiz

Functies van de verzorgingsstaat
De verzorgingstaat kent vier functies. Deze functies zijn verzekeren, verzorgen, verheffen en verbinden. In de les gaat wij hier nog wat dieper op in. Verzekeren is dat de overheid financiële middelen heb waarmee jij verzekerd bent om in je bestaansminimum te kunnen voldoen. Als jij ontslagen wordt, dan kan je geld ontvangen waardoor je toch verzekerd ben van onderdak. Het verzorgen is bijvoorbeeld de kinderbijslag die je ontvangt als je een kindje gekregen heb. Deze kinderbijslag zorgt ervoor dat jij je kindje kunt verzorgen. Ook heeft de overheid financiële middelen beschikbaar voor jouw ontwikkeling. De overheid betaald ook een groot gedeelte voor onderwijs. Hiermee kan jij jezelf verheffen. Het verbinden heeft als functie dat je sociale contacten op doet. Zodra jij naar school gaat maak jij contact met de mensen om jou heen. De overheid heeft daarin ook gezorgd voor een verbindende functie.

Slide 10 - Slide

Afschaffen ziekenfonds en vervangen door private zorgverzekeringen
 Het ziekenfonds werd afgeschaft in 2006. Voortaan waren er alleen nog private zorgverzekeringen. Daarmee kregen de zorgverzekeraars een grote vinger in de pap in ons zorgstelsel.

Slide 11 - Slide

Sluiten van scholen voor speciaal onderwijs
 Onder de verhullende term ‘passend onderwijs’ werden vanaf 2014 veel scholen voor speciaal onderwijs gesloten. Leerlingen die extra zorg nodig hadden kwamen op reguliere scholen terecht, waar leerkrachten ze vaak niet de zorg konden bieden die ze nodig hadden.

Slide 12 - Slide

Sluiten verzorgingshuizen
 Vanaf 2014 zijn de eisen om in aanmerking te komen voor een plek in een verzorgingshuis ingrijpend verhoogd. Daardoor moet er inmiddels heel wat aan de hand zijn, voordat iemand in een verzorgingshuis terecht kan. Veel verzorgingshuizen worden gesloten. En dat terwijl er steeds meer ouderen zijn.

Slide 13 - Slide


A

Slide 14 - Quiz

Sluiten sociale werkplaatsen
 Met het sluiten van de sociale werkplaatsen verloren veel mensen met een beperking een stuk betekenis in hun leven. Vanaf 2015 werd de voordeur gesloten: er mochten geen nieuwe medewerkers meer bij. Degenen die er al zaten konden blijven

Slide 15 - Slide