This lesson contains 13 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Het interbellum
De crisisjaren '30 in Nederland
Slide 1 - Slide
De leerdoelen
1. Je kunt sociaaldemocratische gevolgen van de wereldcrisis in Nederland noemen.
2. Je kunt beschrijven hoe Nederland reageerde op de politieke spanning.
Slide 2 - Slide
We gaan terug naar de crisisjaren '30...
Slide 3 - Slide
Wat weet je al van de NSB?
Slide 4 - Mind map
Crisis in Nederland
De Nederlandse economie was zeer gericht op de internationale handel. De crisis in de Verenigde Staten sleurde echter Nederland mee de afgrond in. De werkloosheid steeg.
Slide 5 - Slide
Stempellokalen
De steunuitkering voor werklozen was niet al te best. De werklozen moesten twee keer per dag stempelen en in lange wachtrijen staan bij een stempellokaal. Dit was vernederend.
Slide 6 - Slide
Aanpassingspolitiek
Hendrik Colijn (ARP) was de minister-president. Hij vond dat de overheid zich moest aanpassen aan de crisis en liet keihard bezuinigen, waardoor de crisis en werkloosheid groter werd.
Slide 7 - Slide
Werkverschaffing
Uiteindelijk kwam de overheid met werkverschaffingsprojecten (afsluitdijk, kanalen etc.). Werklozen hadden geen keus en moesten lichamelijk zwaar werk doen, anders had je niets.
Slide 8 - Slide
Slide 9 - Video
De opkomst van de NSB
Ook in Nederland waren veel mensen ontevreden over de politiek. Daar profiteerde Anton Mussert van, de leider van de NSB (Nationaal Socialistische Beweging), opgericht in 1931.
Slide 10 - Slide
Nazi-Duitsland als voorbeeld
De Nederlandse nazi's namen het Duitsland van Hitler als voorbeeld. Even leek de NSB heel populair te worden, maar het aantal stemmen nam al snel weer af om verschillende redenen.
Slide 11 - Slide
Slide 12 - Video
Neutraliteitspolitiek
De spanningen in Europa namen eind jaren '30 toe. Nederland wilde opnieuw neutraal blijven. Het Nederlands leger was sterk verouderd, maar werd alsnog gemoderniseerd en vergroot.