Risicosignalering in de branche

Risicosignalering
Verdiepen in de branche
1 / 10
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 10 slides, with text slides.

Items in this lesson

Risicosignalering
Verdiepen in de branche

Slide 1 - Slide

Lesinhoud
-Hoorcollege over risicosignalering: definitie, belang, zelfmanagement, rol verpleegkundige, wens zorgvrager.
-Werkcollege begrippen vroegsignalering, methodiek van risicosignalering, toepassen van zorgtechnologie bij risicosignalering en relatie leggen met rode loper.

Slide 2 - Slide

Risicosignalering; een definitie
Als verpleegkundige of verzorgende weet je op basis van opleiding, ervaring en een goede zorgrelatie welke cliënten een verhoogd risico hebben op het ontstaan van bepaalde problemen. 

Slide 3 - Slide

Risicosignalering en het zorgplan
Deze persoonlijke risico’s van een zorgvrager en bijbehorende interventies leg je vast in het zorgplan, één van de onderdelen van het zorgdossier. Je monitort de voortgang en rapporteert hierover. Op deze manier is risicosignalering aanwezig in het dossier.


Slide 4 - Slide

Het belang van risicosignalering
Door op de hoogte te zijn van de risico's die bij een chronisch gezondheidsprobleem horen, kun je daar snel op inspelen als deze zich voordoen. Je bent dan bezig met risicosignalering.


Het liefst wil je het gezondheidsrisico signaleren vóórdat zich een gezondheidsprobleem voordoet. Als de zorgvrager bijvoorbeeld rookt, weet je dat hij het risico loopt op longproblemen. Als verpleegkundige ben je bij een zorgvrager die rookt extra alert op onder andere hoesten en benauwdheid.

Slide 5 - Slide

Risicosignalering en zelfmanagement
Met risicosignalering lever je een bijdrage aan het zelfmanagement van de zorgvrager. Door voorlichting te geven over gezondheidsproblemen, maak je de zorgvrager bewust van de risico's. Hierdoor kan de zorgvrager eerder 'aan de bel trekken' als er zich signalen van risico's voordoen.

Slide 6 - Slide

Risicosignalering door de verpleegkundige 
-Als verpleegkundige moet je gezondheidsrisico's kunnen signaleren: voortdurend alert op signalen die kunnen wijzen op een verandering in de gezondheidstoestand van de zorgvrager.

-Geïndiceerde symptomen zijn symptomen die horen bij een bepaald gezondheidsprobleem. Bij een zorgvrager die een hersenbloeding heeft gehad, kun je als geïndiceerde symptomen een bewegingsbeperking aan een kant van het lichaam en afasie (een taalstoornis) signaleren.
-Niet-geïndiceerde symptomen zijn symptomen die kunnen ontstaan door het gezondheidsprobleem, maar daar niet standaard bij voorkomen.


Slide 7 - Slide

Wens zorgvrager is uitgangspunt
Naast uitgaan van risico’s, moet je ook uitgaan van de wens van de cliënt. Dit vraagt om een andere manier van kijken, bijvoorbeeld:
                 
                 -Kijk niet alleen naar een valrisico, maar ook wat een cliënt zelf wil met mobiliteit. 
                 -Kijk niet alleen maar naar de risico’s van ondervoeding, maar kijk naar wat de cliënt wél                     lekker vindt om te eten. Als een cliënt hierdoor beter en meer eet, vermindert het risico                     op ondervoeding ook. 

Door persoonsgericht te werk te gaan kan je dus risico’s voorkomen.


Slide 8 - Slide

Slide 9 - Link

Opdracht
1. Ga op onderzoek uit wat de volgende begrippen inhouden: 
                      vroegsignalering;
                      methodiek van risicosignalering;
                      toepassen van zorgtechnologie bij risicosignalering

2. Leg de relatie tussen de uitgewerkte begrippen met de door jou uitgewerkte rode loper van het door jou gekozen ziektebeeld


!!! Te raadplegen bronnen: boeken van Traject 'Gezondheidsbevordering en preventie', module 3, hoofdstuk 2  'Preventief gezond blijven' én 'Zorg en technologie', module 5, hoofdstuk 1 'Bekwaam om zorgtechnologie toe te kunnen passen'.

Slide 10 - Slide