Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag 2023
1 / 25
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 25 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

Items in this lesson

Prinsjesdag 2023

Slide 1 - Slide

Prinsjesdag 2023
Gedeeld door Annelies van Nedles

De eerst 2 video's zijn uit 2014

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Link

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit is de opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De Koning rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.Later op de dag overhandigt de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de Rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.


Slide 4 - Slide

Video: De derde dinsdag in september
Gouden koets, troonrede, miljoenennota en het koffertje

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

De derde dinsdag in september
Gouden koets, troonrede, miljoenennota en het koffertje
Dit is de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Één keer per jaar op Prinsjesdag komen de leden van de Eerste en de Tweede Kamer en de ministers hier bij elkaar. Dat is ieder jaar op de derde dinsdag in september.
Ook de koningin gaat naar de Ridderzaal. Om één uur 's middags vertrekt zij met de gouden koets vanaf paleis Noordeinde.
Op Prinsjesdag maken de ministers hun plannen bekend voor het komende regeringsjaar. Die plannen moeten de Eerste en de Tweede kamer goedkeuren. Zij controleren namelijk of de regering het land wel goed bestuurt. De regering heeft de plannen opgeschreven in een groot verhaal, dat is de troonrede. En de koningin leest die troonrede voor. Op Prinsjesdag vergaderen de Eerste en de Tweede Kamer samen. Prinsjesdag is ook de officiële opening van het nieuwe regeringsjaar.
Na de troonrede gaat de koningin terug naar haar paleis en verschijnt zij met haar familie op het balkon van Paleis Noordeinde.

Daarna gaat de minister van financiën naar de Tweede Kamer, met een wel heel bijzonder koffertje. In dat koffertje zitten allemaal papieren waarop staat hoe de regering al die plannen uit de troonrede gaat betalen. Zo eindigt dan Prinsjesdag. De regering kan aan de slag om alle plannen uit te voeren, en de Eerste en Tweede Kamer zullen kijken of de regering het goed doet het komend jaar.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Link

Video: Prinsjesdag - De geschiedenis

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Prinsjesdag
De geschiedenis
Op prinsjesdag, dat is de derde dinsdag in september, komen de leden van de Eerste en Tweede Kamer en de ministers bij elkaar in de Ridderzaal in Den Haag. Ook de koning of de koningin is hierbij aanwezig. Prinsjesdag bestaat al bijna tweehonderd jaar. De eerste was in 1814. Toen ging onze koning Willem I met een stoet ruiters naar het binnenhof om het nieuwe regeringsjaar te openen. Hij hield vanaf zijn troon een toespraak, de troonrede. Prinsjesdag was eerst op maandag. Maar vroeger ging het reizen veel langzamer dan tegenwoordig. En daarom moesten de leden van de Eerste en Tweede Kamer die buiten Den Haag woonden al op zondag vertrekken. En de meesten wilden dat niet, vanwege hun geloof. Daarom werd prinsjesdag naar de dinsdag verplaatst. De koningin leest de troonrede voor en als zij daarmee klaar is gebeurt er dit...
Zo gaat het al jaren.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Link

Slide 13 - Link

Video: De troonrede van 2022

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Prinsjesdag - maak een sleepvraag-oefening

Prinsjesdag
Miljoenennota
Troonrede
Ridderzaal
Rijksbegroting

Hier wordt de Troonrede uitgesproken

De opening van het parlementaire jaar

Een overzicht van de inkomsten en de uitgaven van de overheid voor het komende parlementaire jaar. Het is een wetsvoorstel dat de minister van Financiën namens de regering indient bij de Tweede Kamer. 

Hierin wordt een beeld gegeven van de economische en financiële situatie van ons land en waarin het begrotingsbeleid wordt toegelicht.

Samenvatting van het door de regering opgestelde beleidsplan voor het komende jaar.

Slide 16 - Slide

Door wie wordt de Troonrede uitgesproken?
A
door Zijne Majesteit de Koning
B
door de minister president
C
door de minister van Financiën

Slide 17 - Quiz

Wie presenteert de Miljoenennota?
A
Zijne Majesteit de Koning
B
De Minister President
C
De minister van Financiën

Slide 18 - Quiz

Wie presenteert de Rijksbegroting?
A
Zijne Majesteit de Koning
B
De Minister President
C
De minister van Financiën

Slide 19 - Quiz

Waar wordt de Troonrede uitgesproken?
A
In het torentje
B
In het paleis van Z.M. de Koning
C
In de Ridderzaal

Slide 20 - Quiz

Wanneer vinden de Algemene Beschouwingen plaats?
A
Kort vóór Prinsjesdag
B
Kort na Prinsjesdag

Slide 21 - Quiz

invuloefening

Op prinsjesdag, dat is de [derde] dinsdag in september, komen de leden van de Eerste en Tweede Kamer en de ministers bij elkaar in de Ridderzaal in Den Haag. Ook de koning of de koningin is hierbij [aanwezig]. Prinsjesdag bestaat al bijna tweehonderd jaar. De [eerste] was in 1814. Toen ging onze koning Willem I met een stoet ruiters naar het binnenhof om het nieuwe regeringsjaar te [openen]. Hij hield vanaf zijn troon een [toespraak], de troonrede. Prinsjesdag was eerst op maandag. Maar vroeger ging het reizen veel langzamer dan [tegenwoordig]. En daarom moesten de leden van de Eerste en Tweede Kamer die buiten Den Haag woonden al op zondag vertrekken. En de meesten wilden dat niet, vanwege hun [geloof]. Daarom werd prinsjesdag naar de dinsdag [verplaatst]. De koningin leest de troonrede voor en als zij daarmee klaar is [gebeurt] er dit ... (hoezee, hoezee, hoezee)
Zo gaat het [al] jaren.

Slide 22 - Slide

De website van de rijksoverheid over prinsjesdag

Slide 23 - Slide

Suggesties voor schrijf- of leesopdrachten
  • Vertel of beschrijf, voor een vriend, kennis, uw docent of gewoon voor uzelf wat u weet over Prinsjesdag.
  • Geef mondeling of schriftelijk een samenvatting van de laatste troonrede.
  • Schrijf een recensie van de laatste troonrede.

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Link