Bekijk de code links onderin en vul deze in, in het eerste invulvakje 'enter code'.
Typ vervolgens je EIGEN naam in het invulvakje 'What's your name?'!
1 / 18
next
Slide 1: Slide
AardrijkskundeGeschiedenisBasisschoolGroep 6-8
This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.
Lesson duration is: 20 min
Items in this lesson
Zoek op je snappet: https://lessonup.app/code
Bekijk de code links onderin en vul deze in, in het eerste invulvakje 'enter code'.
Typ vervolgens je EIGEN naam in het invulvakje 'What's your name?'!
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Wat dit is?
Slide 2 - Open question
Ik start de les verrassend door de volgende vraag te stellen: Wat is dit?
De kinderen kunnen via hun laptop antwoord geven.
Het Koffertje, Prinsjesdag
Slide 3 - Slide
Ik vertel aan de kinderen:
Op prinsjesdag wordt elk jaar de Miljoenennota aangeboden door de minister van financiën. In de Miljoenennota staat hoe het geld van het Rijk het komende jaar verdeeld zal worden en of er bijvoorbeeld moet worden bezuinigd.
De minister brengt een gouden koffertje met het wapen van Nederland en de tekst Derde dinsdag in september erop mee naar de Ridderzaal in het Binnenhof in Den Haag en biedt dat na de troonrede (zie afbeelding rechts) aan de koning aan.
In 1947 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een koffertje. Toen werd de eerste Miljoenennota na de Tweede Wereldoorlog aangeboden en de toenmalige minister van financiën, minister Lieftinck, wilde dat graag op een nette manier doen. Het koffertje is door de jaren heen een paar keer vernieuwd.
Tegenwoordig is de uitgeprinte Miljoenennota zo'n grote stapel papier, dat het helemaal niet meer in het koffertje zou passen! Het koffertje is nu eigenlijk meer voor de show. De Miljoenennota wordt nu digitaal opgeslagen.
Wie is er al wel eens op het Binnenhof geweest?
Ja
Nee
Gezien, maar niet op het Binnenhof geweest
Slide 4 - Poll
Ik stel de volgende vraag: 'Wie is er al wel eens op het Binnenhof geweest?' om te inventariseren wie er al meer van het onderwerp af zou kunnen weten en wie niet. Ik vraag om de ervaringen van de kinderen die er zijn geweest/het gezien hebben.
Welke gebouwen van het Binnenhof ken je al? Noem er zoveel je weet!
Slide 5 - Open question
Ik stel vervolgens de volgende vraag: 'Welke gebouwen van het Binnenhof ken je al? Noem zoveel je weet!' Ik bekijk en bespreek de antwoorden van de kinderen. Vervolgens...z.o.z.
Jullie kunnen de belangrijkste gebouwen op Het Binnenhof (De Ridderzaal, De Eerste Kamer, De Tweede Kamer, Trêveszaal, Het Torentje en evt. de andere gebouwen) herkennen en de (politieke/bestuurlijke) functie ervan benoemen.
Jullie kunnen via Google Earth het Binnenhof bekijken om vervolgens een plattegrond van het Binnenhof te tekenen met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.
Slide 6 - Slide
Ik vertel het lesdoel (kindniveau) van vandaag: Jullie kunnen de belangrijkste gebouwen op Het Binnenhof (De Ridderzaal, De Eerste Kamer, De Tweede Kamer, Trêveszaal, Het Torentje en evt. de andere gebouwen) herkennen en de (politieke/bestuurlijke) functie ervan benoemen.
Jullie kunnen een plattegrond van het Binnenhof tekenen met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.
Wat gaan we vandaag doen?
Waar is het Binnenhof
Filmpje
Digitale rondleiding
De opdracht
Even nabespreken
Slide 7 - Slide
This item has no instructions
Waar is het Binnenhof?
We pakken even een kaart erbij...
Slide 8 - Slide
Bovenaanzicht laten zien
6.2 km
Slide 9 - Slide
Ik laat de kaart zien. Ik vertel aan de kinderen dat het Binnenhof slechts 6.2 kilometer van de kinderen hun basisschool vandaan is. Dat is maar een half uurtje fietsen of een klein kwartiertje autorijden, helemaal niet ver dus!
Slide 10 - Video
Ik vertel aan de kinderen dat het Binnenhof helemaal wordt gerenoveerd en laat het filmpje hierover zien om de kinderen nieuwsgierig te maken.
Wat vond je interessant aan de video/wat viel je op?
Slide 11 - Open question
Ik stel de volgende vraag om te peilen waar de interesses van de kinderen liggen: Wat vond je interessant aan de video/wat viel je op?
Op deze manier kan ik later nog inspelen op de interesses van de kinderen.
Het Binnenhof ontdekken: Rondleiding door en rondom het Binnenhof
Slide 12 - Slide
Ik vertel dat de kinderen nu een online rondleiding zullen krijgen door en rondom het Binnenhof. Ik leg uit dat de kinderen via de Google Earth link de rondleiding kunnen volgen. Ik laat op het bord even zien hoe de kinderen moeten starten.
earth.google.com
Slide 13 - Link
This item has no instructions
De opdracht
Teken een plattegrond van het Binnenhof met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven. (Zie het volgende voorbeeld...
Slide 14 - Slide
Ik leg de opdracht uit. 'Teken een plattegrond van het Binnenhof met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.' De kinderen mogen de google earth verkenningspagina natuurlijk nog gebruiken.
Vervolgens laat ik een voorbeeld zien ter verduidelijking.
Dit is slechts een voorbeeld, dus dit is niet het Binnenhof)
Denk aan: Legenda, plattegrond, kleuren, omlijningen, vormen, functies (bij het infogedeelte)!
Slide 15 - Slide
Ik laat het voorbeeld zien. Ik beduidt de belangrijke punten die onderaan staan. Ik zeg tegen de kinderen dat zij de informatie, dus de politieke/bestuurlijke functies, op hun eigen manier mogen uitwerken. Ik heb het gedaan door middel van tekstballonnetjes, maar de kinderen mogen zelf weten hoe zij het uitwerken. De enige eis is dat de informatie gekoppeld moet kunnen worden aan de legenda/plattegrond. Dit kan je heel simpel doen door bijvoorbeeld kleuren. De kinderen krijgen 20-30 minuten de tijd om dit te maken. Ze werken in twee/drietallen.
timer
25:00
Slide 16 - Slide
De kinderen krijgen 25 minuten de tijd.
Even laten zien...
Is de plattegrond + legenda + informatie goed?
Slide 17 - Slide
Ik haal een aantal groepjes naar voren om hun plattegrond + legenda + informatie te laten zien. De kinderen schrijven op hun wisbordje tips en tops. Ik ga eventueel nog verder in op de informatie die zij hebben gevonden (weetjes, belangrijke informatie etc.)
Slide 18 - Slide
Ik koppel nog even terug naar de les en in welke tijd dit zich afspeelde. Ik vertel dat we de volgende les terug in de tijd gaan en helemaal naar het begin van het Binnenhof gaan kijken.