De beroepsherinneraar en andere verhalen - Anil Ramdas

Beeld bij je boek
De beroepsherinneraar - Anil Ramdas
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 9 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Beeld bij je boek
De beroepsherinneraar - Anil Ramdas
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh

Slide 1 - Slide

De top 5 van Shantie Singh
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Shantie Singh, aangevuld met haar eigen roman De Kier

  • De beroepsherinneraar en andere verhalen - Anil Ramdas
  • Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
  • Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers - Karin Sitalsing
  • Gebroken wit - Astrid Roemer
  • De kier - Shantie Singh

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
De passie spat van de pagina’s af in alle werken van Anil Ramdas. Wat een scherpzinnige geest en wat een intelligentie waarmee hij op prikkelende wijze allerlei maatschappelijke ontwikkelingen bespiegelt (of fileert, met veel humor). Vaak vanuit het kleine verhaal weet hij grote thema’s invoelbaar te maken. De relevantie ervan aan te reiken, ook als je zelf ver van de onderwerpen afstaat. Voor mij was en is Ramdas een groot voorbeeld en inspiratiebron. 

Slide 3 - Slide

Wie is Anil Ramdas?
Anil Ramdas (1958-2012) is geboren in Paramaribo en schreef voor De Groene Amsterdammer en de NRC. Hij groeide op binnen de hindoestaanse gemeenschap in Nickerie en studeerde vanaf 1977 sociale geografie in Amsterdam. Ramdas had bijzondere aandacht voor thema's als identiteit, vrijheid en migratie en beschreef en becommentarieerde deze onderwerpen in fictie en non-fictie. In 1996 verscheen De beroepsherinneraar en andere verhalen, in 2011 zijn roman Badal

Slide 4 - Slide

In maar lieft 44 korte verhalen schetst Ramdas een beeld van zijn geschiedenis. Hij ziet zichzelf daarbij als beroepsherinneraar: iemand die in staat is om op grond van herinneringen oude verhalen nieuw leven in te blazen. Er zijn immers zaken die niet vergeten mogen worden. Voor Anil Ramdas is India een belangrijk deel van die persoonlijke historie.

Bekijk dit fragment (Van Bihar tot Bangalore, 2011; 04.28 min) voor een allereerste indruk van India: leven en dood.  
Thema 1: Waar je vandaan komt

Slide 5 - Slide

Brandt Corstius laat in het fragment zien hoe dicht leven en dood in India naast elkaar staan. Terwijl aan de oevers van de Ganges een crematie plaatsvindt, baadt enkele tientallen meters verderop een familie in de rivier. In Nederland zie je dat de dood achter gesloten deuren plaatsvindt, het is een noodzakelijk kwaad waar men liever niet te veel over praat. Wat is jij voor jouzelf aansprekender: de houding in India of die in Nederland?
Opdracht 1 Waar je vandaan komt

Slide 6 - Slide

In dit interview (Boeken, 2009, 04.39 min) zie je hoe Anil Ramdas de overstap maakte van Nickerie, een sterke hindoestaanse gemeenschap, naar Paramaribo.

Deze hoofdstad heeft juist een creools karakter en accepteert niet zonder meer de hooggeplaatste positie die Ramdas' familie in Nickerie innam. 
Thema 2: Waar je naar toe gaat

Slide 7 - Slide

Het verschil tussen de hindoestaanse gemeenschap in Nickerie en de overwegend creoolse bevolking in Paramaribo is in de bestuurslagen enigszins verborgen aanwezig. In de straatcultuur wordt echter duidelijk dat er wordt neergekeken op de hindoestanen. Er wordt openlijk onderscheid gemaakt. Bestaat in Nederland eenzelfde situatie? Is het zo dat op hoog bestuurlijk niveau discriminatie niet bestaat, terwijl er in de praktijk van de straat wel degelijk sprake is van racisme en discriminatie? Bepaal je positie in deze discussie.
Opdracht 2: Waar je naar toe gaat

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Ik durf het bijna niet te vragen, BNNVARA; 03.59) min) als je achtergronden wilt leren kennen over vooroordelen tussen bevolkingsgroepen. Wil je meer lezen over Paramaribo, dan doe je er goed aan Onder de Paramariboom van Johan Fretz te lezen.

Slide 9 - Slide