This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Wereldburgerschap en Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun jij uitleggen wat wereldburgerschap en de duurzame ontwikkelingsdoelen zijn.
Slide 2 - Slide
Introduceer het doel van de les en leg uit wat de studenten aan het einde van de les moeten weten.
Wat is Wereldburgerschap?
Wereldburgerschap gaat over het zien van jezelf als onderdeel van een wereldwijde gemeenschap en het nemen van verantwoordelijkheid voor de wereld om je heen.
Slide 3 - Slide
Leg uit wat wereldburgerschap is en vraag de studenten om voorbeelden te geven van hoe zij wereldburgers kunnen zijn.
Wat zijn Duurzame Ontwikkelingsdoelen?
Duurzame ontwikkelingsdoelen, ook bekend als SDG's, zijn 17 doelen die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties om een betere toekomst te creëren voor ons allemaal.
Slide 4 - Slide
Leg uit wat de SDG's zijn en laat de studenten enkele van de doelen noemen die zij kennen.
Waarom zijn de SDG's belangrijk?
De SDG's zijn belangrijk omdat ze ons helpen om te begrijpen hoe we kunnen bijdragen aan een wereldwijde inspanning om de planeet te beschermen en de levens van mensen te verbeteren.
Slide 5 - Slide
Leg uit waarom het belangrijk is om de SDG's te kennen en laat de studenten nadenken over hoe deze doelen hun eigen leven beïnvloeden.
Hoe kunnen we bijdragen aan de SDG's?
We kunnen bijdragen aan de SDG's door onze eigen acties te veranderen en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. We kunnen ook deelnemen aan projecten en evenementen die gericht zijn op het bereiken van de SDG's.
Slide 6 - Slide
Motiveer de studenten om na te denken over hoe zij kunnen bijdragen aan de SDG's en vraag hen om ideeën te delen.
Voorbeelden van SDG-projecten
Er zijn veel projecten en initiatieven over de hele wereld die gericht zijn op het bereiken van de SDG's. Enkele voorbeelden zijn het verminderen van afval, het bevorderen van duurzame energie en het bieden van toegang tot onderwijs.
Slide 7 - Slide
Laat enkele voorbeelden zien van SDG-projecten en vraag de studenten om te brainstormen over hoe zij vergelijkbare projecten kunnen starten.
SDG's in jouw omgeving
De SDG's zijn niet alleen van toepassing op de wereld als geheel, maar ook op jouw eigen omgeving. Denk na over hoe de SDG's van toepassing zijn op jouw eigen buurt, stad of land.
Slide 8 - Slide
Laat de studenten nadenken over hoe de SDG's van toepassing zijn op hun eigen omgeving en vraag hen om ideeën te delen over hoe zij kunnen bijdragen aan de SDG's in hun omgeving.
Reflectie
Reflecteer op wat je hebt geleerd over wereldburgerschap en de SDG's. Hoe kun jij bijdragen aan een betere toekomst voor onze wereld?
Slide 9 - Slide
Vraag de studenten om te reflecteren op wat ze hebben geleerd en hen te laten delen hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor onze wereld.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 10 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 11 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 12 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.