7.1 Sterren, Zon en Maan

7.1 De zon, de aarde en de maan. 
Hoofdstuk  7 NOVA
Het Heelal 
1 / 20
next
Slide 1: Slide
Mens & NatuurMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 2

This lesson contains 20 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

7.1 De zon, de aarde en de maan. 
Hoofdstuk  7 NOVA
Het Heelal 

Slide 1 - Slide

Sterren

Slide 2 - Slide

De Zon

Slide 3 - Slide

Wat is de zon?
 De zon is geen schijf, maar een heel grote bol. De diameter van deze bol is ongeveer 1 400 000 km. Dat is ruim honderd keer groter dan de diameter van de aarde. 

Slide 4 - Slide

Hoe warm is de zon?
De temperatuur binnen in de zon is heel erg hoog, wel 15 miljoen °C. De buitenkant van de zon heeft een temperatuur van ongeveer 5800 °C. Dat is zo heet dat wij op aarde de warmte van de zon kunnen voelen.

Slide 5 - Slide

Welke kleur heeft de zon?
Als je vanuit de ruimte een foto maakt van de zon, zie je dat deze eigenlijk niet geel is, maar meer ‘witheet’. Het licht van de zon bestaat uit alle kleuren van de regenboog, maar veel van het blauwe licht wordt in de dampkring verstrooid. Daardoor bereikt het blauwe licht je ogen niet als je naar de zon kijkt. Door dit ontbrekende blauw lijkt de zon veel geler dan hij werkelijk is.

Slide 6 - Slide

De Aarde

Slide 7 - Slide

Hoe beweegt de aarde?
De aarde draait om de zon en om zijn eigen as (lijn van de noordpool naar de zuidpool). Het draaien om de eigen as noem je de aswenteling van de aarde. 

Slide 8 - Slide

Waarom wordt het nacht?
Omdat de aarde zo draait schijnt de zon steeds op een verschillende kant van de aarde. Aan die kant is het dan dag, en aan de kant waar het niet schijnt is het dan dag. De aarde draait in 24 uur om de aardas. 
As
Dag
Nacht

Slide 9 - Slide

Zon
Dag
Nacht
As
De aarde draait in 24 uur rond de aardas. Daardoor duurt een dag 24 uur. Ieder uur van de dag is een ander deel van de aarde naar de zon gericht. Aan de stand van de zon kun je daarom zien hoe laat het is.

Slide 10 - Slide

Omlooptijd
Is de tijd die de aarde nodig heeft om één heel rondje om de zon te maken. Dit rondje die de aarde maakt is de baan van de aarde. 
De omlooptijd van de aarde is één jaar. 

Slide 11 - Slide

De seizoenen
De aardas staat een beetje schuin. Hierdoor staat de aarde een deel van het jaar aan de bovenkant (noordelijke helft) dichter bij de zon (het is dan zomer) en het andere deel van het jaar verder van de zon (winter). 

Slide 12 - Slide

In de zomer staat de noordelijke helft naar de zon toe. Het grootste deel wordt belicht door de zon, de dagen zijn lang en de nachten zijn kort
In de winter staat de noordelijke helft van de zon af. Het grootste deel is donker, de dagen zijn kort en de nachten zijn lang

Slide 13 - Slide

De maan

Slide 14 - Slide

 De maan geeft zelf geen licht. Je ziet de maan doordat deze door de zon wordt verlicht. De maan draait in een baan rond de aarde, net zoals de aarde rond de zon draait . Eén keer in ongeveer 29 dagen staat de maan tussen de aarde en de zon in. 

Ruim 14 dagen later staat de maan aan de andere kant van de aarde. Je kijkt dan tegen het verlichte deel aan. Dan is het volle maan.

Slide 15 - Slide

Na elke nieuwe maan groeit de maan in ruim 14 dagen uit van een smal sikkeltje tot een ronde schijf. Daarna krimpt de maan weer, tot het na ongeveer 29 dagen opnieuw nieuwe maan is. Je noemt die verschillende gedaanten van de maan schijngestalten of fasen. De fasen bij afnemende maan zijn het spiegelbeeld van de fasen bij groeiende (of wassende) maan.

Slide 16 - Slide

Zonsverduisteringen

Slide 17 - Slide

Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan, vanuit de aarde gezien, voor de zon langs beweegt. Het begint ermee dat de maan een hapje neemt uit de zonneschijf. Dat hapje groeit al gauw tot een flinke hap. Op een gegeven moment staat de maan recht voor de zon. De zonsverduistering is dan totaal. Het wordt dan donker om je heen en je kunt de sterren aan de hemel zien staan.

Slide 18 - Slide

Bij een zonsverduistering beweegt de aarde door de kegelvormige schaduw van de maan. Een klein gebied op aarde ligt dan in de kernschaduw van de maan. Daar is op dat moment een volledige zonsverduistering te zien. De mensen in het gebied daaromheen bevinden zich in de halfschaduw van de maan. Zij zien de zon gedeeltelijk verduisterd. Dit gebeurt ongeveer om de 18 maanden ergens op aarde. 

Slide 19 - Slide

Aan het werk! NOVA!
Wat? 7.1  Sterren, Zon en Maan

Waar? Online

Klaar? - Afmaken verslag Kerstboom
- Volgende paragraaf
- Ander vak of .... ?
Niet af? Dan is het Huiswerk!!!

Slide 20 - Slide