Cyberpesten

Les 3: Cyberpesten!
1 / 16
next
Slide 1: Slide
LOBMBOStudiejaar 1

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Les 3: Cyberpesten!

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

PITCH!

Slide 2 - Slide

We beginnen eerst met de huiswerk van vorige week. Iedereen komt aan de buurt. Bereid je maar voor en geef je uitleg maar! Wie wilt als eerst?
Programma
  • Lesdoel
  • Uitleg
  • Story
  • Opdracht
  • Evaluatie

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Lesdoel
  • De student kan uitleggen wat cyberpesten is.
  • De student kan een video ontwerpen.
  • De student kan de gevolgen van cyberpesten toelichten.

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Pesten?
  • Misbruik van persoonlijke macht
  • Plagen en pesten?

Slide 5 - Slide

Bij pesten maak je misbruik van een persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verwerven pijn te doen, te intimideren  of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden. Pesten komt wel op alle leeftijden voor.

Als je geplaagd wordt, kun je altijd terugplagen. Daar ontstaan geen problemen van. Plagen is niet gemeen, plagen is voor alle partijen grappig. Om plagen kun je lachen, niet iedere keer dezelfde is aan de beurt. Plagen is ook meestal een tegen een en is makkelijk te stoppen. Het is niet zo dat je met plagen niet op hoeft te letten. Als dezelfde persoon lang of veel geplaagd wordt, dan kan het zijn dat de ontvanger het niet meer leuk vindt. En dan is het pesten geworden.

Bij pesten is de sfeer juist niet positief en er is altijd sprake van meer tegen één. Er is sprake van een machtsverschil, het slachtoffer is niet in staat tegen de sterkere partij (pestkop met meelopers) te verweren. Pesten is altijd gemeen bedoeld en het kan niet in je eentje worden gestopt. 
Hoe kijk jij naar pesten?

Slide 6 - Open question

This item has no instructions

Cyberpesten
  • Online pesten
  • Gevolgen zijn groter dan normaal pesten

Slide 7 - Slide

Online pesten kan voorkomen op alle social media, niet alleen in apps maar ook in games. De gevaren in de meest voorkomende platformen in 2020 zijn: SnapChat, TikTok, What's app, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest en LinkedIn.

Deze manier van pesten is niet zo zichtbaar als het pesten in het echte leven. Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.
De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen.
Hoeveel jongeren worden jaarlijks online gepest?

Slide 8 - Open question

This item has no instructions

Rolverdeling van pesten
  • Pester
  • Meeloper
  • Buitenstaanders
  • Slachtoffer
  • Verdediger

Slide 9 - Slide

Een pester pest nooit alleen. Hij is niets zonder zijn assistent. Iemand in de buurt waarop hij kan vertrouwen en die hem aanmoedigt in zijn gedrag.
De meeloper heeft niet in de gaten dat hij bijdraagt aan het pestproces. Onbewust keurt hij het gedrag van de pester en zijn assistent goed, door bijvoorbeeld te zwijgen of te lachen als er iets gebeurt. De meeloper zal zelf geen zichtbaar pestgedrag vertonen, maar verhoogt door zijn gedrag wel de status van de pester.

Het spreekwoord ’wie zwijgt stemt toe’ is van toepassing op de rol van de buitenstaanders. Dit is de grootste groep. Deze mensen weten dat er gepest wordt, maar ze doen niets. Ze lachen niet als er iets gebeurt, maar ze zullen er ook niets van zeggen. Juist door niets te doen, tolereren ze het gedrag van de pester en zijn assistent.

Het slachtoffer is degene die gepest wordt. Het slachtoffer wordt vaak gesteund door een verdediger. De verdediger zal niet direct iets doen, maar kan - als de pesters uit de buurt zijn - een grote steun zijn voor het slachtoffer, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij het niet zo moet aantrekken.
Ben jij ooit een slachtoffer geweest? Beantwoorden op eigen keuze.

Slide 10 - Open question

This item has no instructions

Ben jij ooit een pester geweest? Beantwoorden op eigen keuze.

Slide 11 - Open question

This item has no instructions

Slide 12 - Slide

Wil jij misschien wat kwijt aan de klas over het onderwerp pesten?

Slide 13 - Video

Ruim 11 procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar heeft te maken met cyberpesten. 21 tot 25 jarigen is 5 procent van de bevolking. Bedenk nu wat jij kan doen om deze jongeren te gaan helpen! Maak een video van 30 seconden en lever het in.

Slide 14 - Slide

Heel goed gedaan vandaag! Trots op jullie. Ik ga het kort houden met evaluatie. Ik wil gewoon weten wat jullie ervan vonden en hebben jullie vandaag wat geleerd? 

We zijn nog niet klaar. Jullie krijgen een huis voor de volgende week. Jullie zien zo een korte video. Luister er goed naar. Jullie krijgen ook de link opgestuurd, dus dit kunnen jullie ook thuis meekijken.

Slide 15 - Video

Vroeger had je geen cyberpesten, maar werd je gewoon op school gepest. Maak een rap of een gedicht voor de jongeren. Laat hun veilig voelen door jou rap of gedicht! Dit is jullie huiswerk voor volgende week..

Slide 16 - Slide

This item has no instructions