Rap

de geschiedenis en zelf schrijven.
1 / 20
next
Slide 1: Slide
MuziekMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 1

This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

de geschiedenis en zelf schrijven.

Slide 1 - Slide

Oorsprong van RAP
Rap en hiphop zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de popmuziek. Het is een commercieel volwassen muziekstroming met crossovers naar vele andere stromingen. Hoewel de hiphop-cultuur veel meer is dan alleen de specifieke muziek, heeft men het in het algemeen over de muziekstroming. Rap of hiphop als muziekstroming is geboren in de arme wijken van New York, in een tijd van grote sociale onrust.

Slide 2 - Slide

Griotten
Waarschijnlijk is de oorsprong van de rap terug te voeren tot de West-Afrikaanse griot (g’rie-oo) of djeli. Deze dichters en muzikanten werden beschouwd als bewaarders van de tradities en geschiedenis van hun volk. Zij trokken van dorp naar dorp met ritmisch gesproken rijmverhalen, vaak begeleid met percussie. Hun manier van praten en vertellen heeft veel overeenkomsten met het rappen zoals we dat nu kennen.

Slide 3 - Slide

Slavenraps
Ook tijdens de slavernij speelde het mondeling overdragen van geschiedenis en gebruiken een grote rol. De slaven konden en mochten niet lezen of schrijven, dus zetten de tradities van de griots voort. Na de afschaffing van de slavernij bleef het ritmisch praten en doorgeven onderdeel van de Afrikaans-Amerikaanse cultuur, onder andere via de jazz-poëzie.

Slide 4 - Slide

Jaren 60 – De Straatdichters
Toen halverwege de jaren 60 de Afrikaans-Amerikaanse bevolking in de VS zelfbewuster werd en in opstand kwam tegen het racisme, gebruikten veel zwarte protestdichters de traditie van de griots om hun mening in ritmisch vertelde gedichten te verkondigen. Deze zogenaamde straatdichters uitten hun maatschappelijke kritiek vaak op de hoek van de straat en om meer aandacht te krijgen gebruikten zij ook vaak percussie in de vorm van vuilnisbakken of dozen. Enkele invloedrijke namen die ook vaak worden genoemd door de eerste rap artiesten zijn The Last Poets en Scott Heron.

Slide 5 - Slide

Begin jaren 70 - Kool DJ Herc en Pete DJ Jones
In 1967 emigreerde Clive Campbell vanuit Jamaica naar de Bronx. Hij bracht een draaistijl van R&B, soul, funk en disco mee. De DJ’s uit arme buurten hadden vaak niet veel geld om platen te kopen, dus gebruikten ze stukjes van nummers om zo nieuwe nummers mee te creëren. Deze stukjes of ‘cuts’ werden vaak live op de draaitafel ingezet. Clive Campbell, of Kool DJ Herc, zoals hij zichzelf noemde, was één van de eersten die de zogenaamde ‘break’ toepaste; hij pakte twee exemplaren van dezelfde plaat en kon zo de climax of het instrumentale gedeelte oneindig verlengen.

Kool DJ Herc had een stijl die veel jongeren aansprak in de arme buurten of ghetto’s. Hij en zijn manier van draaien vormden de inspiratie voor de zogenaamde B-Boy; Break-Boy, Bronx-Boy of Beat-Boy. De B-Boy had zijn eigen manier van kleden, praten, lopen en uiteindelijk dansen: Break-dance. Op 11 augsutus 1973 organiseerde Kool DJ Herc een ‘Back to School’ jam. Dit was een van de grootste en bekendste feesten uit die periode en kan worden gezien als het startschot voor de opkomst van de rapmuziek.

Slide 6 - Slide

Midden jaren 70 - Grandmaster Flash
Grand Master Flash (Joseph Saddler) was een b-boy die de muziekstijl en draaistijl van Kool Dj Herc en Pete DJ Jones overnam en de ‘breaks’ en ‘cuts’ zo verlengde dat het nummer instrumentaal werd. Zo ontstonden er nieuwe instrumentale nummers waar een MC over kon rappen.
In 1974 begon Flash te draaien op buurtfeesten en al snel stond hij bekend om zijn snelle breaks en cuts. Hij was ook één van de eersten die het zogenaamde ‘scratchen’ onderdeel maakte van de breaks. Het scratchen kwam voort uit de cuts, waarbij de plaat werd teruggedraaid of stilgezet. Een langere cut werd een scratch door het geluid dat het produceerde. Flash nam deze cuts en scratches en integreerde ze in de muziek, waardoor hij een van de eersten was die de draaitafel als een soort van muziekinstrument gebruikte.

Slide 7 - Slide

Eind jaren 70 - Sugar Hill: Rapper’s Delight
De eerste grote rap-hit en de doorbraak naar de main-stream popmuziek kwam met Rapper’s Delight van de Sugar Hill Gang. Dit nummer was het eerste nummer waarin met een sample werd gewerkt. Daarvoor waren er wel rap-platen geweest, maar die werden altijd met een live band gespeeld. In Rapper’s Delight werd de baslijn uit het nummer van ‘Good Times’ van Chic gesampled en gebruikt als basis voor het nummer. Ook andere elementen, zoals de strijkers werden gebruikt in het nummer.
In de hiphop-scène werd met gemengde gevoelens gereageerd 
op het succes van de Sugarhill Gang.

Slide 8 - Slide

Engeland

Niet de VS, maar Engeland was het eerste land waar rap doorbrak na de Sugarhill Gang. Omdat het rappen erg in de buurt ligt van de zogenaamde Ragga-muffi’, een populaire muziekstroming onder Jamaicaanse immigranten. Vanuit Engeland waaide het weer over naar de VS en Europa

Slide 9 - Slide

Begin jaren 80: The Message
De commerciële opkomst van de rap gaf arme jonge zwarte mannen uit de achterbuurten de kans om zichzelf te laten horen. De rappers rapten vooral over feesten, seks en waren vaak hun eigen ego aan het oppoetsen. De hit ‘The Message’van Grandmaster Flash and the Furious Five liet zien dat je de sociale misstanden uit die tijd via hiphop aan de kaak kon stellen. ‘The Message’ was het begin van een stroming binnen de rap, waarin vooral de misstanden omtrent de zwarte bevolking in de VS aan de kaak werden gesteld en hoewel het grootste gedeelte van de hiphop muziek nog voornamelijk ging over feesten, was hiphop nu een volwassen stroming binnen de pop-muziek geworden.

Slide 10 - Slide

Luister je zelf naar rap?
JA
NEE

Slide 11 - Poll

Wie zijn rappers
van nu?

Slide 12 - Mind map

In welke taal rappen zij?

Slide 13 - Open question

Welke onderwerpen komen in rapmuziek voor?

Slide 14 - Open question

Kenmerken
van rap

Slide 15 - Mind map

RAP
  • accent op tekst
  • rijm
  • boodschap
  • meer gesproken dan gezongen
  • ritme i.p.v. melodie centraal
  • meestal een beat (soms ook band: Typhoon)

Slide 16 - Slide

Zelf of samen een rap maken.
Schrijf een rap gericht aan iemand die je dierbaar is.
b.v. een vriend/ vriendin/ familielid.

Slide 17 - Slide

Waar moet de rap aan voldoen:
- mooie boodschap verwerken in de tekst
- geen namen van hier gebruiken
- geen geweld in de tekst
- geen kwetsende woorden gebruiken

Slide 18 - Slide

Hoe ga je aan de slag?
  • Maak een keuze uit een van de 3 beats.
  • Bedenk of overleg samen naar wie en waarover je gaat schrijven.
  • maak een woordweb en noteer steekwoorden die je in de tekst wilt hebben. 
  • bedenk op die steekwoorden een aantal rijmwoorden 
  • dan daarna lekker aan de slag......

Slide 19 - Slide

Pak een
- pen
en
- papier

Slide 20 - Slide