Geïnspireerd door Kenneth Goldsmiths concept van uncreative writing draait deze werkvorm niet om zelf alles bedenken, maar om slim selecteren en combineren. Leerlingen duiken in citaten en quotes van grootheden, wetenschappers, kunstenaars of boekpersonages en laten hen het gesprek met elkaar aangaan.
Wat is het?
'Praten met Citaten' is een creatieve en analytische werkvorm waarin leerlingen bestaande uitspraken en tekstfragmenten verzamelen en die gebruiken om een dialoog tussen twee (fictieve) personages te creëren. De focus ligt niet op het bedenken van originele teksten, maar op het maken van slimme keuzes: welke citaten versterken een argument? Hoe kunnen verschillende stemmen met elkaar in gesprek gaan? Hierdoor leren leerlingen kritisch lezen, verbanden leggen en argumenteren op een vernieuwende manier.
Hoe maak je het?
Bepaal voor jezelf wat je wilt dat de leerlingen uit de gesprekken halen. Zet je een thema centraal, gaat het om het leren kennen van het gedachtengoed van de personen of ben je op zoek naar een creatieve opdracht? Die insteek is goed om te weten, omdat je dan ook kunt bepalen of je de opdracht met of zonder devices laat maken. Of dat je klassikaal een gesprek gaat vormgeven.
Daar lenen verschillende slides zich voor:
- Slide: Werk je graag zonder devices? Dan is een normale slide met een aansprekende afbeelding en een korte uitleg van de opdracht voldoende. De leerlingen maken de opdracht op papier. Je zou vervolgens de dialogen kunnen laten voordragen.
- Open of Fotovraag: In een open vraag kunnen de leerlingen het antwoord invoeren, maar dat kost veel tijd. Laat hen de gesprekken die zij gecreëerd hebben fotograferen en uploaden in een fotovraag.
- Woordwolk: Wil je graag klassikaal werken? Maak dan een woordwolk. Leerlingen voeren om de beurt een citaat in op reactie van het vorige. De leerlingen zijn op deze manier actief op zoek naar goed reacties op een eerder antwoord. Ze moeten de citaten in waarde schatten en laten aansluiten bij de inhoud. Daarnaast moeten ze snel zijn, want voor ze weten heeft een klasgenoot al passend gereageerd. Versleep de antwoorden naar de juiste persoon.
Hoe werkt het?
- Je kiest een thema waar je iets over je de leerlingen wilt laten nadenken (de liefde, milieu, technologie, vrijheid, ...).
- Je laat je leerlingen op zoek gaan naar passende citaten. Dit kan van twee bekende mensen zijn die je met elkaar laat communiceren. Maar je kunt ook twee fictieve personages laten verzinnen die de citaten van iedereen tot hun beschikking hebben.
- De leerlingen gebruiken de gevonden citaten om een dialoog te schrijven. Kunnen zij hun personage met de gevonden citaten een sterk en eenduidig standpunt meegeven?
- De gesprekken kunnen uiteindelijk uitgespeeld, voorgelezen, ingeleverd of digitaal gepresenteerd worden.
Wat is de kracht van Praten met Citaten?
Leerlingen leren argumenteren op een speelse manier doordat ze mogen stoeien met de woorden van een ander. Toch blijft de afweging vergelijkbaar. Om een logisch gesprek te laten ontstaan, zullen ze continu moeten afwegen of het gevonden citaat passend is in de conversatie.
De werkvorm stimuleert creatief en kritisch denken, maar bevordert ook taalontwikkeling en analysevaardigheden. Praten met Citaten haalt het brein van grote denkers, kunstenaars of literatuurpersonages in de klas. De leerlingen kunnen zich verplaatsen en zich meer persoonlijk betrokken voelen bij de personen.
De creativiteit en originaliteit van de leerlingen worden ook uitgedaagd. Zijn zij hun gesprekspartner te snel af en misschien wel de mond snoeren? En vraag eens waar de leerlingen nu mee bezig zijn! Zijn ze plagiaat aan het plegen of een nieuw verhaal aan het schrijven?
Tip 1: Varieer in eindproduct: Laat leerlingen hun dialoog opnemen als een podcast of uitwerken in een strip of animatie.
Tip 2: Geef inspiratiebronnen; biedt sites aan waar quotes te vinden zijn of zet alvast wat bekende uitspraken op je slide. Je zou ook het begin van het gesprek kunnen maken. Met welke twee quotes start het gesprek en hoe bouwen de leerlingen dit uit?
Tip 3: Stimuleer de discussie: Laat je leerlingen hun dialoog presenteren en elkaar feedback geven. Wat vinden zij van de quotes? Met welke gesprekspartner voelen ze zich het meest verbonden? Zijn de meningen nog van deze tijd of is er veel veranderd?
Wil je deze werkvorm direct toepassen? Maak je eigen Praten met Citaten slides in LessonUp en creëer een actieve les die de leerlingen snel activeert! In deze les staan voorbeelden voor CKV, Engels, Natuurkunde en Nederlands. De slides zijn voor ieder vak aan te passen. Sla jouw favoriete slide op via de 'Bewaar' knop en pas de lesslides eenvoudig aan voor jouw les.
Moeilijkheidsgraad (ontwerpen): *