film drugs en lachgas

Wat heb je vorige week geleerd over drugs?
Drugs
1 / 12
next
Slide 1: Mind map
VerzorgingMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 1

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

Items in this lesson

Wat heb je vorige week geleerd over drugs?
Drugs

Slide 1 - Mind map

This item has no instructions

Slide 2 - Video

This item has no instructions

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel


Je kunt antwoord geven op de volgende vragen

Waarom wordt lachgas gebruikt?
Hoe wordt het gebruikt?
Wat zijn de risico's?

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Gebruik van lachgas
De afgelopen jaren gebruiken steeds meer jongeren en jongvolwassenen lachgas als een roesmiddel. Het middel wordt dan geïnhaleerd uit een ballon gevuld met lachgas uit slagroompatronen. Deze patronen zijn eigenlijk bedoeld als drijfgas om er slagroom uit een cilinder mee te kunnen spuiten. 

Het risico op ernstige acute gezondheidsincidenten is gering, maar negatieve effecten op de gezondheid op de kortere en langere termijn komen wel degelijk voor.

Slide 5 - Slide

This item has no instructions

Frequentie gebruik
Het gebruik van lachgas is het hoogst onder jongeren en jongvolwassenen uitgaanders. 
Lachgas wordt meestal samen met anderen gebruikt. Het grootste deel doet het af en toe en gebruikt dan één of een paar ballonnen per persoon. 
Maar naast deze gelegenheidsgebruikers zijn er ook jongeren met een extremer gebruikspatroon waarbij in groepsverband heel veel lachgas op een avond wordt gebruikt (‘bingen’). 

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Risico’s en risicoperceptie
Jongeren denken heel verschillend over de gezondheidsrisico’s van lachgas. Vooral jongere gebruikers (van 12-14 jaar), die weinig ervaring met andere middelen hebben, zien lachgas vaak niet als een echte ‘drug’ en vinden dat er nauwelijks risico’s zijn. 

Anderen, vaak degenen die lachgas wel als een ‘drug’ zien, erkennen dat er risico’s zijn, al nemen zij die lang niet altijd serieus. 

Het risico op ernstige acute gezondheidsincidenten lijkt gering, maar gebruikers rapporteren wel degelijk negatieve effecten. Tijdens of kort na lachgasgebruik zijn dit met name hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen van handen en voeten. Daarna volgen verwardheid, misselijkheid en craving (hunkering om opnieuw te gebruiken). De meest voorkomende zelf-gerapporteerde negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn: concentratieproblemen, tintelingen, moeheid en duizelingen. 

Hierbij geldt: hoe vaker en meer lachgas wordt gebruikt, hoe vaker op lange termijn tintelingen, craving en gewenning worden ervaren. Op grond hiervan kan het risico op verslaving niet uitgesloten worden.
Hoe het risico wordt ervaren

Slide 7 - Slide

This item has no instructions


A
B

Slide 8 - Quiz

Het goede antwoord is: niet waar

Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen, vandaar de naam lachgas. Dit is niet altijd het geval. Door het gebruik van lachgas ga je dingen in je omgeving waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan en klinkt anders. Na maximaal 5 minuten is het uitgewerkt. De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wat er met je gebeurt is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt


A
B

Slide 9 - Quiz

Het goede antwoord is: niet waar

De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten. Om deze redenen is het heel erg belangrijk dat je nooit lachgas gebruikt als je deelneemt aan het verkeer.

A
B

Slide 10 - Quiz

Het goede antwoord is: waar

Het gebruik van lachgas is zeker niet zonder gevaren. De risico’s van lachgas zijn voor een deel afhankelijk van de hoeveelheid die wordt gebruik. Er zijn twee soorten risico’s: de korte en de lange termijn risico’s:

Kortetermijnrisico’s
Bevriezen van longen en vrieswonden op ledematen
Zuurstoftekort in de hersenen
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. 
Verkeer
Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven na gebruik.
 
Langetermijnrisico’s
Neurologische stoornissen
Bij overmatig en langdurig gebruik (grote hoeveelheden op een avond of een langere periode dagelijks gebruik) kunnen neurologische stoornissen optreden. Dit komt doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. 

Langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot:
- Onvruchtbaarheid
- Impotentie
- Neurologische schade
- Dwarslaesies

Slide 11 - Video

This item has no instructions

Slide 12 - Video

This item has no instructions