Comfort: ga uit van de wensen van de zorgvrager, belast de zorgvrager zo min mogelijk door effectief te werken. Leg een zorgvrager terug in de voorgeschreven houding of die hij/zij prettig vindt. Bij een bedlegerige zorgvrager combineer je het bed opmaken met een andere verzorgende activiteit. Tenzij dit te vermoeiend is.
Hygiene: neem altijd de waskar mee, je wast altijd je handen (ook tussen het opmaken van twee bedden door). Zet aan het uiteinde een stoel, zodat je geen kussens, lakens e.d. op de grond komen te liggen. Vouw een deken en laken altijd in drieën, zodat zo min mogelijk stof wordt verspreid als je wappert. Stop vuil linnengoed direct in de was.
Voorkomen van complicaties zoals spitsvoeten en decubitus.
Breng de onderlaag glad en soepel aan om druk- en schuifkrachten te voorkomen. (een strak laken geeft een hangmateffect waardoor er wrijving ontstaat op de huid).
Stop het voeteneind los in, om spitsvoeten te voorkomen
Gebruik eventueel hulpmiddelen als een voetenbankje of dekenboog om drukkrachten of dwangstanden te voorkomen.
Je gebruikt kussens om de zorgvrager in elke houding goed te ondersteunen of om bijvoorbeeld de hielen vrij van druk te leggen.
Kostenbesparend en milieu vriendelijk
Als het niet nodig is verschoon je het bed niet elke dag, maar een twee tot drie keer in de week.
Sommige instellingen hebben hier regels voor.
Je kunt bijvoorbeeld het onderlaken in de was doen en het bovenlaken onder leggen wanneer een zorgvrager bedlegerig is.
Je verschoont wel het bed wanneer een zorgvrager veel transpireert, incontinent is, een nat bed heeft of het op een andere manier heeft bevuild.
Ergonomisch werken
Zet het bed op de juiste werkhoogte en vergeet niet terug te zetten.
Je verwijdert als het mogelijk is hulpmiddelen uit het bed, en plaatst ze na het opmaken van het bed weer terug.
Je maakt het bed liefst met een collega op of met een mantelzorger. Dit werkt gemakkelijker en efficiënter, zeker met een zorgvrager in bed.