LOB BOL 1.3 SMART formuleren

LOB BOL 1.3 SMART formuleren
Na deze les heb je:

  • je eigen leerdoel(en) SMART geformuleerd;
  • een plan gemaakt om aan jouw doelen te werken;
  • geleerd dat een buddy je enorm kan helpen bij het halen van jouw doelen.
1 / 11
next
Slide 1: Slide
LOBMBOStudiejaar 1

This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

LOB BOL 1.3 SMART formuleren
Na deze les heb je:

  • je eigen leerdoel(en) SMART geformuleerd;
  • een plan gemaakt om aan jouw doelen te werken;
  • geleerd dat een buddy je enorm kan helpen bij het halen van jouw doelen.

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Introductie
Je kent het vast wel. Het nieuwe jaar start en je begint met goede voornemens. Vaak zijn dit onrealistische doelen die snel weer vergeten worden.


Een doel stellen en dit ook bereiken is lastiger dan je denkt, maar er zijn manieren om de kans van slagen enorm te vergroten. De manier waarop je jouw doel formuleert kan een grote bijdrage leveren aan het behalen van jouw doel.

Door goed na te denken over je leerdoel en dit doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken, kun je anderen vragen om je te supporten in je doel. Ze weten precies wat jij wil bereiken en kunnen je ontwikkeling volgen. Uiteraard kun je dit ook zelf doen, maar een buddy hebben, helpt ook in de slagingskans.

Daarom ga je in deze les leren hoe je zo’n leerdoel SMART formuleert, zoek je een maatje, zodat je elkaar kunt steunen en ga je ook echt de komende weken met dit leerdoel aan de slag.


Slide 3 - Slide

Heb je jezelf als eens een doel gesteld? Zo ja, welk doel was dat?

Slide 4 - Open question

Heb je dit doel bereikt?

Slide 5 - Open question

Als je het doel niet bereikt hebt, waardoor kwam dat?
Als je het doel wel bereikt hebt, wat is het belangrijkste wat je er voor gedaan hebt?

Slide 6 - Open question

De 6 stappen naar een SMART doel
SMART-formuleren wordt in opleidingen en binnen bedrijven met name gebruikt om leerdoelen op te stellen of om een onderzoeksvraag of doelstelling te formuleren voor een verslag.


Stap 1: Bedenk welk doel je wil bereiken.
Leerdoel/doelstelling: De eerste stap is natuurlijk om vast te stellen wat je wil leren/bereiken. Dit mag je in deze fase gewoon omschrijven. Na deze stap ga je dit beschreven doel heel concreet maken door het SMART te formuleren.

Stap 2: Maak je doel Specifiek.
Leerdoel/doelstelling: Maak je doel concreet. Zorg ervoor dat iemand die jou niet kent goed begrijpt wat jij de komende periode wil leren/bereiken.
Niet goed: Ik wil beter worden in plannen.
Goed: Ik wil een goede planningstool vinden en deze consequent gebruiken.
 






Stap 1 en 2

Slide 7 - Slide

Stap 3: Maak je doel Meetbaar.
Leerdoel: Nu je weet wat je wil, moet je er ook voor zorgen dat het leerdoel meetbaar zijn. Kun je na de komende periode controleren of je dit leerdoel gehaald hebt. Beschrijf hoe je het kunt controleren.
Niet goed: Over een jaar kan ik beter plannen.
Goed: Na onderwijsperiode 1 wil ik een goede tool gevonden hebben en ik wil deze hebben ingericht met de schoolweken en de
taken die ik van docenten al heb gekregen.

Stap 4: Maak je doel Acceptabel.
Leerdoel: Bekijk je doelen eens goed. Denk je dat deze doelen nut hebben voor je eigen ontwikkeling, je groepsgenoten, collega’s en/of docenten?
Niet goed: Ik wil al het schoolwerk voor een heel jaar gepland hebben. (dit kan niet, want je kent de inhoud nog niet allemaal)
Goed: Na onderwijsperiode 1 wil ik een goede tool gevonden hebben en ik wil deze hebben ingericht met de schoolweken en de taken die ik van docenten al heb gekregen.

Slide 8 - Slide

Stap 5: Maak je doel Realistisch
Zorg voor motiverende doelen die wel haalbaar zijn binnen de gestelde periode. Doelen moeten uitdagend zijn, maar niet te uitdagend. Als je eenmaal een doel stelt, ben je namelijk pas tevreden als je dat doel ook haalt. Wanneer je teveel doelen stelt of te moeilijke doelen stelt, is de kans te groot dat je een aantal van hen niet haalt. Kun je dit leerdoel/onderzoek/project afronden binnen de tijd die ervoor staat?

Stap 6: Maak je doel Tijdgebonden.
Geef altijd aan binnen welke tijd je je doel gaat halen. Wanneer het gaat om een langetermijndoelstelling is dit lastig. Zorg er dus ook altijd voor dat je dan een klein doel op de korte termijn beschrijft. Je leerdoel is te breed als er pas iets van je ontwikkeling zichtbaar is over een jaar.
Niet goed: Over een jaar kan ik beter plannen.
Goed: Na onderwijsperiode 1 wil ik een goede planningstool gevonden hebben en ik wil deze hebben ingericht met de schoolweken en de taken die ik van docenten al heb gekregen en mijn persoonlijke wekelijks terugkerende afspraken/taken.


Slide 9 - Slide

Ik wil mijn niveau voor Engels verbeteren binnen 10 weken.
Binnen 12 weken kan ik vijf kilometer hardlopen door het 12-weken beginnersprogramma van mijn Garmin-horloge te volgen, zodat ik een run voor het goede doel kan doen over 15 weken.
Ik wil minimaal 200 gram groenten eten per dag en 2 stuks fruit.
Over tien weken haal ik mijn theorie-examen voor mijn autorijbewijs, door de komende vijf weken het theorieboek door te lezen en daarna iedere week 2 oefenexamens te maken.
Over vijf weken wil ik structureel meer water drinken per dag

Slide 10 - Drag question

Slide 11 - Slide