4. Paragraaf 4 geluidsoverlast

1 / 13
next
Slide 1: Slide
NatuurkundeMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 13 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Geluidsoverlast
Herken je dat? Je komt thuis van school en je ploft op de bank en wilt even tot rust komen, maar al gauw wordt de rust verstoord door de hond van de buren die zijn schelle kef weer eens laat horen. Of je geniet heerlijk van de zondag en je rust wordt verstoord door de kinderen van de bovenburen die heen en weer aan het rennen zijn. Geluidsoverlast is een van de meest voorkomende vormen van hinder.

Slide 2 - Slide

Geluidsoverlast

Slide 3 - Slide

Geluidsoverlast
Geluid kunnen we  waarnemen door trillingen die zich door de lucht verplaatsen. Deze trillingen (geluidsgolven) brengen ons trommelvlies aan het trillen en wij ervaren dat als geluid. Geluid bereikt ons gehoor op verschillende manieren. 
Om te weten te komen waar de geluidsoverlast vandaan komt moet je eerst vaststellen hoe het geluid ons bereikt. Dat kan via de lucht zijn of rechtsstreeks contact. We noemen dat luchtgeluid en contactgeluid.

Slide 4 - Slide

Contactgeluid
Contactgeluid is het geluid dat bijvoorbeeld via vloeren, buizen en muren verspreid wordt. Het geluid van bijvoorbeeld rennende kinderen of boren valt onder contactgeluiden. Voor overlast door contactgeluiden zijn effectieve oplossingen te verzinnen. Door bijvoorbeeld het gebruik van zachte vloerbedekking en/of zacht schoeisel zou de geluidsoverlast eenvoudig opgelost kunnen worden.

Slide 5 - Slide

Luchtgeluid
Luchtgeluid is het geluid dat rechtstreeks afkomstig is van de geluidsbron  (bijvoorbeeld de radio of zingen of harde stemmen). Dit luchtgeluid brengt ook de aangrenzende muren, vloeren en plafonds in trilling en draagt het geluid verder naar de aangrenzende ruimtes. In veel gevallen zijn er ook nog eens gaten, spleten en kieren in de wand, waar het geluid doorheen komt (geluidslekken).

Slide 6 - Slide

Lucht- en contactgeluid

Slide 7 - Slide

Maatregelen tegen geluidshinder

Slide 8 - Slide

Maatregelen bij de bron

Slide 9 - Slide

Maatregelen tussen bron en ontvanger

Slide 10 - Slide

Maatregelen bij de ontvanger

Slide 11 - Slide

a. Heb je alles van deze les begrepen?
b. Zijn er onderdelen van deze les die je nog niet zo
goed begrijpt of waar je meer uitleg voor nodig hebt?
c. Heb je nog tips of suggesties voor deze les?

Slide 13 - Open question