Hygiëne helpt: Corona

Les: Corona
1 / 30
next
Slide 1: Slide
MentorlesPraktijkonderwijsLeerjaar 3

This lesson contains 30 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Les: Corona

Slide 1 - Slide

Hygiëne helpt. 
Ook om het coronavirus terug te dringen. Maar waarom is handen wassen precies zo belangrijk? En waarom gelden er ineens allerlei regels? In deze les leer je meer over het virus dat ons allemaal bezighoudt en over wat jij nog meer (wel en niet) kunt doen om het virus te vertragen.

Slide 2 - Slide

Opdracht 1. 
Wat weet jij over virussen?
Er is veel aandacht voor het nieuwe coronavirus. Maar wat weet jij eigenlijk over dit (en andere) virussen? Kies in elke zin voor het juiste woord/begrip.

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Link

Opdracht 2.
 Broodje aap
Zijn deze beweringen over het coronavirus waar? 
Of is het onzin?

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Link

Opdracht 3.
 Bacterie of virus?
Je kunt ziek worden van virussen, maar ook van bacteriën. Daarom helpen niet alle medicijnen tegen alle soorten ziektes. Met antibiotica kun je bijvoorbeeld bacteriën bestrijden, maar geen virussen. In dit filmpje zie je wat het verschil is en wat er nodig is om virussen en bacteriën te bestrijden.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Link

Opdracht 4. Sleepopdracht
Mensen kunnen dus ziek worden door virussen én door bacteriën. Er zijn een aantal verschillen en overeenkomsten. Weet jij welke omschrijving waarbij hoort? Sleep naar het juiste vakje.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Link

Opdracht 5. Wie ben ik?
Op de volgende dia zie je vijf ziektes. Ziekteverwekkers voor de mens zijn vaak óf bacteriën óf virussen. Je kunt van allebei goed ziek worden. Weet jij welk “paspoortje” bij welke ziekte hoort? Zoek de juiste beschrijving bij het juiste plaatje.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Link

Opdracht 6. Corona bestrijden?
Wanneer ben je ‘immuun’ voor het coronavirus? En waarom is dat zo belangrijk? Beantwoord de vragen over vaccins, groepsimmuniteit en de pandemie.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Link

Opdracht 7. Filmpje
Om de verspreiding van het virus te stoppen is een vaccin heel belangrijk. Er zijn verschillende soorten vaccins. Meestal werkt een vaccin zoals in het volgende filmpje uitgelegd.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Link

Ben je in Nederland vrij om te kiezen of je een vaccinatie neemt?
(niet alleen voor Corona)
A
Ja
B
Nee

Slide 17 - Quiz

Stelling: Als je geen vaccinatie neemt, ben je een gevaar voor anderen
A
Eens
B
Oneens

Slide 18 - Quiz

Een vaccinatie is ongevaarlijk
(niet alleen corona, alle vaccinaties)
A
Waar
B
Niet waar

Slide 19 - Quiz

Vaccinatie schade
Aan elk vaccin kleven gevaren, geen enkel vaccin is zonder schade. Dat komt omdat geen mens hetzelfde is. Je kunt bijvoorbeeld ergens allergisch voor zijn zonder het te weten. Vaccins beschermen tegen ernstige ziektes, maar dat betekend niet dat je deze ziekte niet toch kan krijgen. Of dat je (ernstige) bijwerkingen kan ervaren van vaccins. Daarom is het in Nederland de vrije keuze van de mens. Omdat dit medische informatie is ben je ook niet verplicht om deze informatie te delen. Als iemand je vraagt of je ergens voor ingeënt bent, ben jij niet verplicht hierop te antwoorden.

Slide 20 - Slide

Voor welke ziektes kun je worden ingeënt in Nederland?

Slide 21 - Mind map

Opdracht 8. Supersimpel, toch?
Om ervoor te zorgen dat we niet allemaal tegelijk ziek worden, moet jij je aan de regels houden die nu gelden. Klinkt simpel. Maar snap jij het ook? Kies steeds uit 2 keuzes: wanneer hou je je aan de regels?

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Link

Opdracht 9. Werken aan je weerstand

Afstand houden, op je hygiëne letten: allemaal heel goed om het coronavirus te voorkomen. Maar een goede weerstand helpt ook om minder snel ziek te worden. Klik aan wat volgens jou helpt om een betere weerstand te krijgen. Bij elk juist plaatje krijg je een tip, weetje of recept!

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Link

Verdieping: vaccin en R-getal
Hoe werkt het coronavaccin? Is het niet veel te snel ontwikkeld? Hoe lang werkt het vaccin? Je leert er alles over in het filmpje van de Universiteit van Nederland.
Het R-getal. Je hoort er steeds over in het nieuws. Maar wat is dit nou precies? Het filmpje van RTL-nieuws legt het uit.

Slide 26 - Slide

Slide 27 - Link

Veel vragen, weinig antwoorden
Rondom deze pandemie zijn veel vragen en weinig antwoorden omdat niemand het écht weet. 
Wat je dan moet doen? Respect hebben voor elkaar, de meningen zijn verdeeld, hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders. Maar heb respect voor de ander. 
Ben je bang? Dat mag. Ben je boos? Dat mag. Ben je er helemaal klaar mee? Dat mag. Maar heb ook respect voor iemand die er anders over denkt. 
Alleen zo komen we hier samen doorheen!

Slide 28 - Slide

Welk advies zou je iemand geven naar aanleiding van wat je geleerd hebt in deze les?

Slide 29 - Open question

Wat heb je geleerd van deze les?

Slide 30 - Open question