Bulk flow: efficiënte lange afstandsvervoer van vloeistof vereist massastroom, de beweging van vloeistof onder invloed van druk. Water en opgeloste stoffen gaan samen door tracheiden en vaatelementen van xyleem en door de zeefvaten van het floëem. Efficiënte beweging is mogelijk omdat volwassen tracheiden en vaatelementen geen cytoplasma hebben en zeefvatelement hebben weinig organellen in hun cytoplasma.
De druk voor het vervoer komt van transpiratie.
De meeste water en mineralen opname gebeurt in de buurt van wortelpunten, waar de haarwortels zich bevinden en de epidermis doorlaatbaar is voor water. Wortelharen maken een groot deel van de oppervlakte van de wortels uit.
De concentratie van essentiële mineralen is door het actieve transport groter in de wortels dan in de grond; dus er vindt osmose plaats.
Massatransport wordt aangedreven door een waterpotentiaalverschil tussen de uiteinden van xyleem weefsel.
Massatransport wordt gedreven door verdamping (transpiratie) en heeft geen energie nodig van de plant, net zoals de fotosynthese wordt het aangedreven door zonne-energie.
Massatransport verschilt van diffusie:
-Wordt veroorzaakt door verschillen in druk potentiaal;
-De drukpotentiaal wordt vooral veroorzaakt door verdamping in de balderen;
-De osmotische potentiaal is in het voorjaar en bij hoge luchtvochtigheid van belang voor het op gang brengen van massatransport;
-Vindt plaats via holle dode cellen, en niet over de membraan van levende cellen;
-Beweegt de gehele oplossing, niet alleen water of opgeloste stoffen;
-Is veel sneller.
Duwend xyleem sap: worteldruk:
'S nachts blijven wortelcellen minerale ionen in het xyleem van de vasculaire cilinder pompen waardoor het waterpotentiaal verlaagd. Het water stroomt naar binnen via de wortel cortex, hetgeen worteldruk veroorzaakt. Worteldruk resulteert soms in guttatie, de afscheiding van water druppels op tips of renen van bladeren. Positieve worteldruk is relatief zwak en heeft een klein aandeel in de xyleem massastroom.
Trekken xyleem sap: de cohesie-spanning hypothese:
Volgens deze hypothese trekken transpiratie en cohesie het water van wortels naar de scheuten. Xyleem sap bevindt zich normaal gesproken onder negatieve druk of spanning
Transpiratie:
Waterdamp in de luchtruimen van een blad diffundeert door de water potentiaalgradiënt omlaag en verlaat het blad via de huidmondjes. Als water verdampt, trekt het lucht-water grensvlak zich verder terug in het bladmoes van de celwanden. De oppervlaktespanning van water creëert een negatieve druk potentiaal. Deze onderdruk trekt het water vanuit het xyleem naar het blad. De zuigkracht op het xyleem wordt doorgegeven van de bladeren naar de wortels.
Adhesie en cohesie en de stijging van xyleem sap:
Adhesie: watermoleculen worden aangetrokken door de cellulose in de xyleem celwanden.
Adhesie van watermoleculen aan xyleem celwanden helpt mee tegen de zwaartekracht.
Watermoleculen worden tot elkaar aangetrokken door cohesie.
Cohesie maakt mogelijk een kolom xyleem sap te trekken.
Dikke secundaire wanden voorkomen dat vaatelementen en tracheiden instorten onder de negatieve druk.
Droogte, stress of bevriezing kunnen leiden tot cavitatie: de vorming van waterdamp door een breuk in de keten van watermoleculen.