Examen VMBO 2022 thema Natuur intro

Natuur
1 / 31
next
Slide 1: Slide
Beeldende vormingMiddelbare schoolvmbo g, t, mavoLeerjaar 4

This lesson contains 31 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Natuur

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide


Slide 7 - Open question

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide


Slide 14 - Open question

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Slide

letterlijke
figuurlijke
Dagelijks leven:
bos
tuin
strand
huisdieren
enz. 


Ervaringen:
zomervakantie
verleden
heden
toekomst
enz.



Slide 18 - Slide

HET MAGAZINE:

Alles dat in het magazine staat maakt grote kans om aan bod te komen in het SE!
Lees het goed door en bekijk alle afbeeldingen kritisch. Lees ook goed de bedoeling achter de kunstwerken. Alleen dán kun je je een goede voorstelling maken van de inhoud, dus van wat de achterliggende gedachte er bij is. 

Jij moet in jouw kunstwerk straks ook een achterliggende gedachte laten zien dus om te lezen hoe andere kunstenaars dit hebben gedaan kan een inspiratie voor je zijn!!! Welke betekenis bij Natuur ga JIJ verbeelden????

Op de volgende slide een link naar nog meer info uit het magazine.

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Link

Natuur en verwondering
Eindeloze vergezichten, spectaculaire watervallen en bijzondere dieren zijn voorbeelden uit de natuur die kunstenaars kunnen inspireren. De natuur verveelt nooit. Omdat het niet zozeer gaat over een exacte nabootsing en elke kunstenaar de natuur op een eigen manier verbeeldt, worden wij gedwongen om telkens met andere ogen naar die natuur te kijken. Vele kunstwerken laten je ontdekken hoe wonderlijk en bijzonder de natuur is. 

Slide 21 - Slide

Natuur & Verwondering
Hoe zij je de verwondering van de natuur kunnen vastleggen?
Waarom zou je dat willen doen? Wat zou het doel hiervan kunnen zijn?
  • Foto


Slide 22 - Slide

De Grootsheid van de natuur
Soms lijkt het onmogelijk om de grootsheid en kracht van de natuur te verbeelden. Hoe breng je bijvoorbeeld die enorm grote zee in beeld? Toch bestaan er vele zeegezichten, die haar allemaal op een andere manier vastleggen op doek. Indrukwekkende werken, op klein of groot formaat, abstract of realistisch. De mogelijkheden zijn eindeloos en niet alleen op doek. Er zijn vele voorbeelden te vinden in de kunsten die de natuur op een grootse wijze in beeld brengen en er aandacht voor vragen, soms alleen al door hun afmetingen.

Slide 23 - Slide

De grootsheid van de natuur
Hoe zou je de natuur kunnen vastleggen
Waarom zou je dat willen doen? Wat zou het doel hiervan kunnen zijn?
- Foto
- De grootsheid van de natuur.
Hoe kun je dit vastleggen zichtbaar maken?
- groei, ontwikkeling, verwezenlijking ????

Wat is belangrijker: het onstaan, of het behouden?

Slide 24 - Slide

Ingrijpen in de natuur
Bij sommige kunstwerken speelt het ingrijpen van de mens in het landschap zo'n grote rol dat we spreken over landart. Bij deze kunstwerken zijn de natuurlijke omgeving en natuurlijke materialen het uitgangspunt. De kunstenaar doet een ingreep in het landschap en/of verandert daar iets aan en laat daarmee zijn of haar sporen na in de vorm van een kunstwerk. Soms zijn deze werken zo groot dat je ze van dichtbij niet goed kunt overzien, maar wel bijvoorbeeld vanuit de lucht. Door de invloed van de natuur op de kunstwerken, blijven deze altijd in ontwikkeling. Omdat landart vaak een tijdelijk karakter heeft, zijn foto's of andere registraties van het kunstwerk het enige wat bewaard blijft. 

Slide 25 - Slide

Natuur en techniek
Bestudering van de natuur leidt tot technische vooruitgang. Zo zouden vliegtuigen nooit ontworpen zijn zonder grondige studie van de zwaartekracht en van bij voorbeeld vogels. Ook kunstenaars bestuderen de natuur en proberen die kennis en verwondering toe te passen in hun eigen kunstprojecten. Sommigen proberen de natuur en zelfs de mens na te maken, het liefst zo realistisch mogelijk. Dus door niet alleen het uiterlijk, maar ook het innerlijk te creeren. Ooit startte dit met een robot, die zelfstandig handelingen kon verrichten om bepaalde werkzaamheden van de mens over te nemen. Tegenwoordig kunnen robots steeds meer, al is het nog steeds zo dat het brein van een robot geprogrammeerd wordt. En dat blijft echt mensenwerk.

Slide 26 - Slide

Ingrijpen/Verwonderen
Lees de tekst op blz. 4, 6 en 7 van het magazine eens goed door. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat hier een vraag over komt in het CSE waarbij je mening wordt gevraagd over hoe een kunstenaar aan zijn inspiratie komt. Hoe je iets natuurgetrouw om zet naar abstract. Hoe technologie en natuur interactie veroorzaakt met zijn omgeving. 

Probeer voor jezelf vast eens een antwoord op deze vraag te formuleren!


Slide 27 - Slide

Ideeën:
- Wat zou je kunnen doen met natuur en bijv. techniekmuziek of geluid?
- De toekomst: jouw toekomst, die van de wereld, toen en nu, verleden-heden-toekomst van wie of wat en waarom?
- Social media en natuur: hoe kun je daar iets zinnings van maken? Wat doe je daar? Waarom doe je dat? Hoe 'vluchig' is dat of hoe permanent? Welke keuzes maak je hierin? Waarom?
- Inspiratie: uit andere tijden, landen, culturen, kunstenaars?
- Geschiedenis en natuur? 
- Vergankelijkheid: ons leven, wereld, natuur, voedsel?
- Wat is er nog over voor je (achter)kleinkinderen? En waar en hoe en waarom?
- Hoe zit het met  seizoenen?


Slide 28 - Slide

De "inhoud" van je kunstwerk is dus heel belangrijk! Het moet iets vertellen. 
Iemand die de achterliggende gedachte van je kunstwerk niet weet moet tóch, door er naar te kijken, een idee hebben waar het kunstwerk over gaat. Als je dát duidelijk kunt maken ben je op de juiste weg! 

Oriënteer, onderzoek en maak voor alles dat je doet een duidelijke en bewuste keuze!

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Link

Onderdeel A (breed orienteren)
Voor een brede oriëntatie en maak een moodboard of collage op A3 formaat. Een moodboard of collage is een soort ideeënblad waar je je ideeën op schrijft, tekent en plakt (collagetechniek). Alles wat jij interessant vind over een bepaald onderwerp verzamel je op dit blad.
Focus jezelf nog niet teveel op één idee maar verzamel meerdere ideeën. Dus circa 3 tot 5 verschillende ideeën.

Onderdeel B (diepte onderzoek)
Nummer al je schetsen, printjes, materiaalproefjes op volgorde en per onderdeel. Maak schetsen en materiaalproefjes omdat ze iets toevoegen aan het geheel. Zorg voor diepgang. Als je bijvoorbeeld een boom wil tekenen voor het thema ‘De Stad’ waarin je een ontwerp gaat maken van een kunstwerk dan maak je minimaal 10 schetsen van verschillende aanzichten van het kunstwerk, schetsen waarmee je bepaald details uitlicht en schetsen waarbij het kunstwerk in de stad zelf staat. Maak aantekeningen op je schetsen! Er mag op geschreven worden.

Onderdeel E (analyseren / evalueren)
Bij dit onderdeel beoordeel je je eigen werk en dat van een mede-leerling. Vertel waarom jij hebt gekozen voor bepaalde aspecten (kleur, licht etc) waardoor jouw idee nog beter duidelijk is geworden.

Onderdeel C (vaststellen ontwerp)
Lees goed de vragen en geef duidelijke antwoorden. Voorstelling: Wat is er te zien en wat speelt er zich af in jouw kunstwerk. Vormgeving: Beeldende aspecten (ruimte, licht, vorm, kleur, ordening)

Onderdeel D (uitvoeren werkstuk)
Het maken van je definitieve werkstuk. Hou in de gaten dat je door je enthousiasme niet het thema van de opdracht vergeet.

Slide 31 - Slide