This lesson contains 19 slides, with interactive quiz, text slides and 3 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
De tijd van ontdekkers en hervormers
Les 3: De Reformatie
Slide 1 - Slide
De leerdoelen
1. Je kunt beschrijven welke kritiek er was op de katholieke kerk.
2. Je kunt beschrijven hoe de kritiek leidde tot een splitsing in de kerk.
3. Je kunt beschrijven hoe het protestantisme werd verspreid en welke strijd tussen katholieken en protestanten ontstond.
K.A. - de protestantse Reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had
Slide 2 - Slide
Wat weet je al van de Rooms katholieke kerk?
Slide 3 - Mind map
Slide 4 - Video
humanisten
Net als de filosofen uit de oudheid stelden ook de geleerden van de renaissance de mens centraal. Gelovigen moeten niet zomaar doen wat de kerk zegt, maar zelf de bijbel bestuderen.
-->
Erasmus kwam met een
nieuwe vertaling van het
Nieuwe Testament.
Slide 5 - Slide
Lof der Zotheid (1509)
Er was al eerder kritiek op de katholieke kerk en bv. de paus, maar door de boekdrukkunst werd deze kritiek meer verspreid. Erasmus vond dat de kerk afweek van het ware christendom.
Slide 6 - Slide
We gaan terug naar de 16e eeuw ....
Slide 7 - Slide
Maarten Luther (1483-1546)
De Duitse monnik Maarten Luther bewonderde Erasmus. Hij protesteerde met een brief tegen de handel in aflaten (zonden afkopen) en had kritiek op het bouwen van de Sint-Pieterskerk.
Slide 8 - Slide
Vogelvrij...
Luthers brief werd veel gelezen. De paus verbande hem uit de kerk (excommunicatie). Keizer Karel V eiste dat hij zijn woorden introk. Toen hij dat niet deed, kon hij als ketter worden gedood.
<--
De Rijksdag in
Worms (1521)
Slide 9 - Slide
De Reformatie
Luther riep Duitse vorsten op kerken te hervormen. Hierdoor kwamen er nieuwe, protestantse kerken. Het christendom viel uiteen door deze Hervorming: katholieken en protestanten.
Slide 10 - Slide
Een verschil...
Protestantse kerk Katholieke kerk
Slide 11 - Slide
Johannes Calvijn (1509-1564)
Veel Nederlanders waren aanhangers van het calvinisme, een andere protestantse hervormer. Calvijn vond dat je sober moest leven, veel bidden, hard werken en zelfs in opstand kan komen!
Slide 12 - Slide
Andere verschillen...
Volgens protestanten was het lezen van de Bijbel belangrijk. Geestelijken waren alleen nodig om de Bijbel uit te leggen. Zij stonden niet boven de rest, dus geen verering van bv. heiligen.
Slide 13 - Slide
Slide 14 - Video
Keizer Karel V
Verschillende vorsten zagen voordelen in het protestantisme en namen de kerkelijke rijkdommen in beslag. Karel V ging de strijd aan met Duitse vorsten om zijn rijk weer katholiek te maken.
Slide 15 - Slide
Inquisitie
In de Nederlanden werden onder Karel V protestanten als ketters vervolgd, maar kreeg hij het protestantisme niet weg. Buiten zijn rijk (Frankrijk) brak ook een godsdienstoorlog uit.
Slide 16 - Slide
Hugenoten
Na vele oorlogen tussen katholieken en Franse calvinisten, kwam er met het Edict van Nantes een einde aan dit geweld. Frankrijk bleef katholiek, maar hugenoten hadden ook rechten.
Slide 17 - Slide
Anglicaanse kerk
De Engelse koning Hendrik VIII verbrak in 1534 de banden met de paus en werd zelf hoofd van de Church of England (anglicaanse kerk). De leer van deze staatskerk werd vastgelegd