Opdracht voor een cijfer 2

Opdracht voor een cijfer 2
Uiterste inlever datum 1 juli
Te laat inleveren zonder vooraf aangevraagd en goedgekeurde uitstel = 1
1 / 10
next
Slide 1: Slide
AFPMBOStudiejaar 2

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Opdracht voor een cijfer 2
Uiterste inlever datum 1 juli
Te laat inleveren zonder vooraf aangevraagd en goedgekeurde uitstel = 1

Slide 1 - Slide

Inleveren in teams
Je werkt in 2 tallen & levert beiden de uitgewerkte opdracht in

Slide 2 - Slide

Longziektes
Kies uit de vier casussen één casus die je verder gaat uitwerken. Maak een verslag en werk via de onderstaande 7 stappen om de casus en het probleem uit te werken. De beoordelingsitems kun je vinden op slide 10, deze moeten dus minimaal in je verslag staan. 

Slide 3 - Slide

7 stappen
  1. Uitleggen en definieer de termen (onderstreepte woorden) die beschreven staan in de casus door middel van een termenlijst. 
  2. Definieer het probleem/problemen van de casus. 
  3. Brainstorm over de oplossing van het probleem en werk dit uit in een mind map. Voeg een foto van de mind map toe in het verslag. 
  4. Bedenk wat je gaat bestuderen en opzoeken in de verschillende bronnen. Stel minstens vijf vragen op die je gaat opzoeken in verschillende bronnen. 
  5. Zoek het antwoord op de vijf vragen op. 
  6. Conclusie: wat is de oplossing van het probleem? 
  7. Bronnenlijst                

Slide 4 - Slide

Casus 1
Mw. Jans is opgenomen op de verpleegafdeling met een longtumor die haar rechter long bijna geheel afsluit. Zij krijgt een pneumectomie onder algehele anesthesie en epidurale anesthesie.

Mw. vraagt wie er allemaal in de operatiekamer aanwezig is.

Na de operatie gaat mw. naar de verkoeverkamer en de intensive care voor postoperatieve zorg.
De verpleegkundige geeft mw. Jans uitleg over wat zij kan verwachten op de operatiekamer, verkoeverkamer en de intensive care. Daarnaast geef je voorlichting over de postoperatieve zorg. 




Slide 5 - Slide

Casus 2
Mw. Jolsma komt net uit de operatiekamer, de chirurg heeft mw. haar ulna en radius gereponeerd. Mw. heeft geen gevoel in haar geopereerde linkerarm. Mw. heeft een wonddrain en ieder uur voert de verpleegkundige de postoperatieve controles uit.

Geef voorlichting aan mw. over het soort anesthesie dat zij heeft gekregen van de anesthesist en geef uitleg over de postoperatieve controles die je uitvoert bij mw. Je ziet twee afwijkende postoperatieve controles (bedenk die zelf) à geef aan je werkbegeleider door wanneer je gaat ingrijpen bij de afwijkende controles (denk ook aan de MEWS en VAS). 

Slide 6 - Slide

Casus 3

Dhr. Jansma is tijdens zijn verblijf op de camping in Deventer behandeld door de Mobiel Medisch Team-arts in verband met een allergische reactie (oorzaak ECI). Dhr. had fors glottisoedeem en de MMT-arts heeft bij dhr. een coniotomie uitgevoerd en dhr. corticosteroïden gegeven. In het ziekenhuis aangekomen is er op de operatiekamer een tracheotomie verricht en heeft dhr. een tracheacanule gekregen.

Dhr. is opgenomen op de IC. Eenmaal op de verpleegafdeling vraagt dhr. aan de verpleegkundige uitleg over wat er gebeurd is. 

Slide 7 - Slide

Casus 4
Dhr. Everts is opgenomen op de afdeling longziekten hij gaat worden geopereerd aan een plaveiselcelcarcinoom bij zijn strottenhoofd. Behandeling met radiotherapie was niet afdoende. Bij dhr. zal een totale laryngectomie worden uitgevoerd. Dhr. krijgt na de operatie een permanent tracheostoma. Dhr. Everts vraagt zich af of hij nog kan zwemmen naar de operatie.

Geef dhr. voorlichting over wat een tracheostoma is en op welke manieren er allemaal communicatie mogelijk is (op korte en de lange termijn). Daarnaast vertel je dhr. welke mogelijkheden (en gevaren!) er zijn om nog te kunnen zwemmen. 

Slide 8 - Slide

Beoordelingsitems

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide