Veiligheidsvoorzieningen PBM enz.

Veilig werken
1 / 18
next
Slide 1: Slide
LogistiekMBOStudiejaar 1

This lesson contains 18 slides, with text slides and 4 videos.

time-iconLesson duration is: 120 min

Items in this lesson

Veilig werken

Slide 1 - Slide

Veiligheid op het werk
Arbeidsveiligheid is de discipline die tot doel heeft arbeidsongevallen te voorkomen. Het gaat hier dus over de interacties tussen de technische installatie en de werknemer. Arbeidsveiligheid maakt deel uit van welzijn op het werk.

De werkgevers moeten waken over de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Dit is één van hun belangrijkste verplichtingen. Dit betekent dat zij een aantal algemene preventieregels moeten naleven, door de aanpassing van de arbeidsomstandigheden of de arbeidsuitrusting.

Slide 2 - Slide

Een helm dragen biedt bescherming en kan hoofdletsels voorkomen. Kies voor een stevig exemplaar dat aangepast is aan de werkomstandigheden. Tegenwoordig bestaan er heel wat elegante ontwerpen en kun je kiezen voor extra opties zoals een verstelbaar binnenwerk en comfortabele zweetbanden.
Werk je in een omgeving met hoge geluidsniveaus? Dan is het zeker belangrijk om na te denken over gehoorbescherming. Oordopjes zijn erg comfortabel, maar oorkappen zijn handig op de werkvloer omdat je deze snel op en af kunt zetten.
Voorkomen van ongelukken is cruciaal op een drukke werkplaats. Daarom is een goede zichtbaarheid op het werk een must: een fluovest en -broek uit een sterke stof kunnen ongevallen voorkomen. Net zoals bij de handbescherming bestaan er uitrustingen voor verschillende toepassingen.
Ook je voeten hebben nood aan een stevige bescherming, zo zijn veiligheidsschoenen (type Sb, S1, S2 of S3) en -laarzen (type S4 of S5) de ideale oplossing om de voeten te beschermen tegen zware gewichten. Een antislipzool is handig in een vochtige omgeving, zeker als je weet dat 16,2% van de arbeidsongevallen veroorzaakt wordt door struikelen of uitglijden. Op gladde ondergronden, zoals sneeuw en ijs, zijn schoenklauwen aangewezen. Speciale kousen kunnen zorgen voor extra comfort.
Handen en vingers lopen vaak verwondingen op, dus is het noodzakelijk om deze goed te beschermen. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kun je kiezen voor handschoenen met verschillende toepassingen:
  • bescherming tegen trillingen
  • bescherming tegen snijwonden door scherpe materialen
  • bescherming tegen koude of warmte
  • bescherming tegen bacteriologische risico’s
  • bescherming tegen spatten van verdunde chemische stoffen.
Een mondmasker dragen op het werk is geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je in contact komt met gevaarlijke stoffen. 15% van de werknemers in de EU ademen dampen, rook, poeder of stof in tijdens het uitoefenen van hun job. Stofmaskers bieden bescherming tegen fijnstof en andere gevaarlijke deeltjes. Als de stoffen echt schadelijk zijn, gebruik dan een volgelaatsmasker. Deze sluit strak aan op het gezicht om de neus en de mond te beschermen tegen schadelijke vervuiling.
De ogen zijn de meest complexe en kwetsbare onderdelen van ons lichaam. Wereldwijd lopen elke dag 600 mensen oogletsels op tijdens hun werk. Dankzij een goede veiligheidsbril kan dit voorkomen worden. Kom je in aanraking met intens licht of infraroodstraling? Dan is een lasbril of -kap de ideale bescherming!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is slim om op het slechtste voorbereid te zijn. Een klassieke EHBO-kit is geen overbodige luxe maar ook een EHBO-kit voor de ogen kan een essentiële eerste hulp zijn. Wanneer de werknemer in aanraking komt met chemische stoffen is een nooddouche verplicht, zodat hij op elk moment de stoffen van zijn lichaam kan verwijderen.

Slide 3 - Slide

Fysische factoren op werknemers

Slide 4 - Slide

De maximale concentratie van een gas, damp of nevel of van een stof in de lucht op de werkplek die bij inademing gedurende arbeidsperiode in het algemeen geen nadelige gevolgen heeft op de gezondheid van de werknemers en hun nageslacht.
In bijna elk beroep is licht een noodzakelijke voorwaarde voor het goed uitvoeren van het werk. Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen en voorkomt daarmee onnodige ongelukken.
Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest.
Overal waar sprake is van elektrische stroom of zendsignalen ontstaan elektromagnetische velden. Bij huishoudelijke apparatuur waarbij relatief kleine elektromotoren, transformatoren of zenders worden toegepast (zoals mixers en computers) is de sterkte van deze elektromagnetische velden te laag om bekende effecten op de gezondheid te veroorzaken. In de buurt van sommige bronnen kunnen de elektromagnetische velden leiden tot gezondheidseffecten. Wie hier in zijn werk mee te maken heeft moet daarom de juiste voorschriften in acht nemen.
De zon voelt fijn en warm, je gaat je er prettig door voelen en zonlicht maakt vitamine D aan in je huid. Dat is mooi, maar je moet ook oppassen voor te veel zon. Schadelijke effecten van de zon kunnen we grotendeels beperken door ons gedrag in onze vrije tijd, maar ook op de werkvloer aan te passen.
De trillingen van apparatuur en machines werken door op het lichaam, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan aan de rug, schouders en armen.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Veiligheidsvoorzieningen

Slide 7 - Slide

Veiligheidsvoorzieningen
- Calamiteitenplan
- Ontruimingsplan
- Brandvoorzieningen
- Inbraakvoorzieningen
- AED

Slide 8 - Slide

Calamiteitenplan
Wat moet je doen bij een ongeluk?

Slide 9 - Slide

Ontruimingsplan

Slide 10 - Slide

Brandvoorzieningen

Slide 11 - Slide

Inbraakvoorzieningen

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

Arbeidsinspectie
- Gezondheid van medewerkers
- De veiligheid van de medewerkers
- Illegale arbeid
- Werktijdens van de werknemers
- Juiste loonbetalingen

Slide 14 - Slide

Veiligheid
Bhv-er en EHBO-er

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

Slide 17 - Video

Slide 18 - Link